Η κρατική «μηχανή» πανέτοιμη για την εκλογική

διαδικασία της Κυριακής

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΣΕ…ΡΥΘΜΟΥΣ ΚΑΛΠΗΣ!

Σε 384.211 άτομα ανέρχονται οι ψηφοφόροι • Θα ψηφίσουν σε 995 εκλογικά τμήματα

• Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για τους ετεροδημότες • Κίνηση σε ΚΤΕΛ - Αεροδρόμιο

Πόσους σταυρούς βάζουμε για Περιφέρεια και Δήμους…

• Δύο μόλις εικοσιτετράωρα απομένουν ώσπου ν’ ανοίξουν οι κάλπες σ’ όλη την Ελλάδα, προκειμένου οι πολίτες να εκλέξουν την Κυριακή τους νέους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμών, γι’ αυτό και η κρατική «μηχανή» στο σύνολό της, οι Περιφέρειες αλλά και οι Δήμοι κινούνται αποκλειστικά σε ρυθμούς εκλογών.
Στην Ήπειρο πανέτοιμη είναι η Διεύθυνση που επιφορτίζεται με τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων για το βράδυ της Κυριακής, όπου θα κληθεί να επεξεργαστεί στοιχεία από συνολικά 995 εκλογικά τμήματα, στα οποία ψηφίζουν συνολικά 384.211 άτομα, ενώ από σήμερα καταφθάνουν στην περιοχή μας και οι ετεροδημότες, προκειμένου ν’ ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Λόγω της αναμενόμενης αυξημένης κίνησης στο οδικό δίκτυο, η Τροχαία ανακοίνωσε την λήψη έκτακτων μέτρων, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα. Αύξηση αναμένεται και στην επιβατική κίνηση του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και του Αεροδρομίου, ενώ για τις εκλογές θα έρθουν στην Ήπειρο από την γειτονική Αλβανία, εκατοντάδες ομογενείς οι οποίοι έχουν ελληνική υπηκοότητα.
Σημειώνεται ότι τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, Παρασκευή και τη Δευτέρα, 19 Μαΐου, καθώς και την Παρασκευή 23 και τη Δευτέρα, 26 Μαΐου, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα.

Διαδικασία - σταυροί
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Όσον αφορά τους σταυρούς που μπορούμε να βάλουμε, στις εκλογές για την Περιφέρεια Ηπείρου οι εκλογείς του Νομού Ιωαννίνων σημειώνουν έως τέσσερις (4) σταυρούς προτίμησης, των  Νομών Άρτας  και Πρεβέζης έως 3  και του Νομού  Θεσπρωτίας έως 2 σταυρούς.
Ως προς τις δημοτικές εκλογές, ο αριθμός των σταυρών προτίμησης εξαρτάται από τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων που εκλέγει η κάθε εκλογική περιφέρεια. Για παράδειγμα, για τον πρώην Δήμο Ιωαννιτών (Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων) οι σταυροί προτίμησης είναι έως τρείς (3).
Ωστόσο, όλοι οι εκλογείς, σε όλους του Δήμους ανεξάρτητα από τον αριθμό των σταυρών προτίμησης για υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της εκλογικής τους περιφέρειας μπορούν, να θέσουν κι ένα (1) σταυρό σε κάποιο υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από άλλη εκλογική περιφέρεια του Δήμου τους. Τέλος, ο κάθε εκλογέας μπορεί να θέση σταυρό προτίμησης σε 1 έως 2 υποψηφίους της Δημοτικής Κοινότητας που ανήκει ή ένα (1) σταυρό για υποψήφιο Τοπικής Κοινότητας ή Εκπρόσωπο της Κοινότητάς του.

Αν γίνει λάθος…
Εάν σε κάποιο ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι σταυροί  από τους προβλεπόμενους, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Πάντως, προς διευκόλυνση των ψηφοφόρων ο αριθμός των σταυρών αναγράφεται και επί των ψηφοδελτίων.
Την συλλογή και μετάδοση των αποτελεσμάτων μετά το κλείσιμο της κάλπης θα κάνει η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας/ Διεύθυνση Διοίκησης της Περιφέρειας, η οποία έχει συστήσει ήδη τα προβλεπόμενα από το νόμο συνεργεία.

Μέτρα της Τροχαίας
Αυξημένα μέτρα λαμβάνει η Τροχαία σε όλη την χώρα εν όψει της μετακίνησης ετεροδημοτών για τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές και αυτό θα ισχύσει και στην Ήπειρο. Τα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αυξημένη αστυνόμευση του οδικού δικτύου, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής, ενισχυμένη αστυνομική παρουσία των σημείων του οδικού δικτύου όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα, ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους σε βασικές διασταυρώσεις και αυξημένα μέτρα στις εισόδους -εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά και σε αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς κλπ..
Η Τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Επιστρέφονται πινακίδες
Στο μεταξύ, από χθες επιστρέφονται οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι που θα κινηθούν με τα δικά τους μεταφορικά μέσα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Σημειώνεται ότι η κίνηση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές αρχές μέχρι και τις 14 Μαΐου.
Εξαιρούνται στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων για παραβάσεις όπως οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κ.λ.π..

Η κίνηση στο ΚΤΕΛ
Φυσιολογική ήταν μέχρι χθες το απόγευμα η κίνηση επιβατών στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρός του Γρηγόρης Γκίκας. Σήμερα και κυρίως αύριο αναμένεται μία αύξηση της τάξης του 20 με 30 % λόγω της άφιξης ετεροδημοτών, ενώ θα γίνουν και κάποια έκτακτα δρομολόγια προς Γιάννενα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σχετική αύξηση της επιβατικής κίνησης αναμένεται σήμερα και αύριο και στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Έρχονται από Αλβανία
Εκατοντάδες είναι οι ομογενείς Βορειοηπειρώτες που θα έρθουν στην Ήπειρο προκειμένου να ψηφίσουν στις εκλογές της Κυριακής, καθώς έχουν την ελληνική υπηκοότητα και είναι εγγεγραμμένοι στους εδώ εκλογικούς καταλόγους. Μόνο στο Δήμο Πωγωνίου αναμένεται να έρθουν πάνω από 200 ομογενείς, ενώ αρκετοί θα είναι και όσοι θα ψηφίσουν σε άλλους Δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις την μεταφορά τους έχουν αναλάβει συνδυασμοί υποψ. δημάρχων!

384.211 ψηφοφόροι
Τα 384.211 άτομα φτάνουν οι εγγεγραμμένοι πολίτες στους εκλογικούς καταλόγους της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες έχουν συσταθεί 995 εκλογικά τμήματα προκειμένου αυτοί να ψηφίσουν (αύριο στον «Π.Λ.» όλα τα εκλογικά τμήματα της Π.Ε. Ιωαννίνων).

Στην Π.Ε. Ιωαννίνων
Οι περισσότεροι ψηφοφόροι ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και ανέρχονται σε 173.177 άτομα, τα οποία θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα από τα 472 εκλογικά τμήματα που έχουν καθοριστεί. Εξ’ αυτών οι 172.598 είναι βασικοί εκλογείς, οι 527 ετεροδημότες, οι οποίοι θα ψηφίσουν μόνο στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου και 52 είναι κοινοτικοί ψηφοφόροι (από χώρες της Ε.Ε.) που ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές.

Στις άλλες Ενότητες
• Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, καθορίστηκαν 199 εκλογικά τμήματα. Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται σε 82.283  άτομα, εκ των οποίων οι 101 είναι ετεροδημότες και οι 5 κοινοτικοί εκλογείς.
• Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, καθορίστηκαν 163 εκλογικά τμήματα. Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται σε 61.211 άτομα. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται 96 ετεροδημότες και 80 κοινοτικοί εκλογείς.
• Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρεβέζης, καθορίστηκαν 161 εκλογικά τμήματα. Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται σε 67.703  άτομα, εκ των οποίων οι 218 είναι ετεροδημότες και οι 50 κοινοτικοί εκλογείς.