Ας σκεφθούν καλά οι Γιαννιώτες πριν οδηγηθούν στις κάλπες…

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ 3 ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ!

«Για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση με διάφορα τεχνάσματα…»

Τα όσα αποκάλυψε ο Ν. Γκόντας, επιβεβαίωσε χθες

ο δήμαρχος Φ. Φίλιος, επιχειρώντας να τα υποβαθμίσει…

• Τα βαθύτερα αίτια της επίμονης σιωπής που τηρούσε η παράταξη της νυν Δημοτικής Αρχής Φ. Φίλιου – Θ. Μπέγκα,  καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για το μέγα σκάνδαλο της υπεξαίρεσης του 1,5 εκ. ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Ιωαννιτών, αποκαλύφθηκαν λίγες μόνο ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.
Την αποκάλυψη έκανε προχθές βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΙΟΑΝΝΙΝΑ TV) ο Νίκος Γκόντας, ενώ χθες δόθηκε συνέχεια από όλους τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Σύμφωνα με όσα είπε, από τις Δικαστικές Αρχές, μετά από ενδελεχή έρευνα, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος 3 αντιδημάρχων και του Προέδρου του Σπηλαίου Περάματος, που παραπέμπονται με βαρύτατο κατηγορητήριο, ήτοι: «Υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση με διάφορα τεχνάσματα» και «Ψευδής βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση προς βλάβην του Δήμου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας»! Την αλήθεια αυτή, επιβεβαίωσε χθες θέλοντας και μη ο απερχόμενος Δήμαρχος Φ. Φίλιος.

Την απέκρυψαν!
Η αποκάλυψη έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία» και έφερε σε δυσχερή θέση τη νυν Δημοτική Αρχή και κυρίως τον υποψήφιο Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, που επί εβδομάδες είχε αναγάγει τη διαφάνεια και το νέο ήθος σε σημαία του προεκλογικού του αγώνα. Βέβαια πρέπει να διευκρινιστεί ότι η άσκηση ποινικής δίωξης δεν σημαίνει και ενοχή των κατηγορουμένων.  
Ωστόσο  το γεγονός ότι η δίωξη  απεκρύβη  από τους δημότες κατά την προεκλογική περίοδο, θέτει τους ψηφοφόρους ενώπιον ερωτηματικών ενόψει της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης, που έχουν να κάνουν με το κατά πόσο μπορούν να «επιβραβεύσουν» την πολιτική συμπεριφορά της παράταξης Μπέγκα, αλλά και να την εμπιστευτούν για το μέλλον.

Παραπληροφόρηση Φίλιου
Το χειρότερο είναι βέβαια ότι πριν δέκα ημέρες όταν είχαν υπάρξει σχετικά δημοσιεύματα ο Φ. Φίλιος, είχε επιχειρήσει να τα διαψεύσει, λέγοντας ότι η υπόθεση οδηγείται στην κυρίως ανάκριση, αφού ολοκληρώθηκε η προανάκριση! Έκτοτε στο διάστημα που ακολούθησε το θέμα «ξεχάστηκε». Χθες όμως, μετά την πλήρη επιβεβαίωση της άσκησης ποινικής δίωξης για κακουργήματα,  στελέχη της Δημοτικής Αρχής και της παράταξης Θ. Μπέγκα, επανήλθαν στο ζήτημα, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για προεκλογική εκμετάλλευση της υπόθεσης.
Η τελευταία φυσικά που μπορεί να επικαλείται προεκλογικές σκοπιμότητες είναι   η Δημοτική Αρχή Φίλιου – Μπέγκα, που αφενός μεν  γνωρίζει ότι η Δικαιοσύνη κινείται σύμφωνα με τα δικά της, ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και αφετέρου, αν θεωρούσε ότι υπάρχει περίπτωση «πολιτικής προεκλογικής εκμετάλλευσης», θα έπρεπε η ίδια από καιρού να ζητήσει επιτάχυνση των διαδικασιών.
Κάτι τέτοιο δεν το έκανε, προφανώς γιατί γνώριζε τη σοβαρότητα της υπόθεσης και των ευθυνών που προέκυπταν,  εκτός των υπηρεσιακών παραγόντων και για τα τέσσερα επιφανή στελέχη της,  που ήδη είχαν κληθεί για καταθέσεις.  
Σε βάρος τους τελικά ασκήθηκε ποινική δίωξη και ο στόχος να «κυλήσει» ο χρόνος μέχρι τις εκλογές χωρίς να αποκαλυφθεί η σοβαρή αυτή εκκρεμότητα δεν επιτεύχθηκε.

Τελικά το παραδέχτηκε!
Βέβαια χθες υπό το βάρος των αποκαλύψεων ο Δήμαρχος Φ. Φίλιος, αναγκάστηκε να παραδεχτεί την πραγματικότητα, αυτή που είχε επιχειρήσει να αποκρύψει προ δύο εβδομάδων. Ωστόσο επεχείρησε να την υποβαθμίσει και μάλιστα επιτέθηκε στον Ν. Γκόντα, για «ψευδή και αήθη επίθεση», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο πρώην Δήμαρχος  επεχείρησε να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους με την αιτιολογία ότι ποινική δίωξη έχει ασκηθεί και κατά των δύο μελών της παράταξής του που μετείχαν στην Οικονομική Επιτροπή. Εκείνο όμως που αποσιώπησε ο απερχόμενος Δήμαρχος, είναι ότι οι δύο σύμβουλοι της παράταξης Ν. Γκόντα είναι εκείνοι που ανέδειξαν και κατήγγειλαν την ληστεία του ταμείου του Δήμου.

Ενδείξεις πανικού
Ο πανικός που προκλήθηκε στην  παράταξη Θ. Μπέγκα από την αποκάλυψη είναι έκδηλος και πρώτη απόδειξη αυτού είναι η ασθμαίνουσα άφιξη, το βράδυ της Πέμπτης,  του αντιδήμαρχου Οικονομικών Θ. Μανταλόβα στον τηλεοπτικό σταθμό (ΙΟΑΝΝΙΝΑ TV) στον οποίο έκανε την αποκάλυψη ο Ν. Γκόντας, με σκοπό  να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Η είδηση μάλιστα για την αποκάλυψη «σκίασε» και την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Θωμά Μπέγκα στην Καλούτσιανη, όπου κατά ειρωνεία της τύχης,  λίγο νωρίτερα δήλωνε ότι  το αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών «θα  αφήσει πίσω πρόσωπα, θα απορρίψει πολιτικές πρακτικές και συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν το παρελθόν»!!! Λες και έδειχνε την παράταξή του και τους στενούς του συνεργάτες- κατηγορούμενους.

Σιωπή από Θ. Μπέγκα
Παρά το γεγονός ότι η αποκάλυψη για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των τεσσάρων στελεχών της ήταν χθες το κύριο θέμα συζήτησης στην πόλη και το Δήμο Ιωαννιτών, η παράταξη του Θωμά Μπέγκα, απέφυγε και πάλι να πάρει θέση ή να κάνει την παραμικρή αναφορά στο ζήτημα. Με ανακοίνωσή της ζήτησε τη στήριξη των δημοτών στις αυριανές εκλογές. Επανέλαβε τα ίδια κλισέ περί «διαφορετικών προγραμμάτων, διαφορετικών αντιλήψεων για το Δήμο και την αυτοδιοίκηση», ενώ χωρίς ίχνος αυτοκριτικής έκανε και πάλι επίθεση στο Ν. Γκόντα, κάνοντας λόγο για τις πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στα αδιέξοδα και τα μνημόνια, υποτιμώντας την νοημοσύνη των Γιαννιωτών, από τους οποίους ζητούν στην  ουσία να διαγράψουν τις όποιες ευθύνες των στελεχών της για την κλοπή του  1,5 εκ. ευρώ,  που αργά ή γρήγορα θα κληθούν να το πληρώσουν οι δημότες.

Το ΚΚΕ
Μετά τις παρατάξεις των Λ. Νάτση, Άρη Μπαρτζώκα, Αριστερής Παρέμβασης και της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, «κόκκινο» στο ενδεχόμενο στήριξης του Θ. Μπέγκα στις αυριανές εκλογές άναψε και η Τ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή της, επικρίνει τις δύο παρατάξεις Ν. Γκόντα - Θ. Μπέγκα ότι θα εφαρμόσουν αντιλαϊκή πολιτική και επιτίθεται μάλιστα στο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση προς τους ψηφοφόρους του στο Δήμο Ιωαννιτών, να επιλέξουν στο β’ γύρο «ελεύθερα και ανεμπόδιστα» ανάμεσα στους δύο «μνημονιακούς» αντιπάλους, έχει στόχο το ψάρεμα ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές.