ΣΒΒΕ: Η Ελλάδα του «καλώς πράττειν» και του «υγιώς επιχειρείν» αναρωτιέται…

ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ;

 Επιτακτική ανάγκη η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με  ταυτόχρονη  μείωση  φορολογίας,  για  να επιβιώσει  η  ελληνική  επιχειρηματικότητα

FOROI2

• Η έλλειψη ρευστότητας, που έχει τσακίσει στην κυριολεξία την ελληνική επιχειρηματικότητα, τίθεται ολοένα και πιο επιτακτικά από επιχειρηματικούς φορείς προς τον Κυβέρνηση, η οποία μάλιστα τον τελευταίο καιρό έχει κάνει τις επενδύσεις «σημαία» της, εν ονομάτι της ανάπτυξης, που δυστυχώς μέχρι σήμερα, παραμένει μόνο σε θεωρητικό επίπεδο.
Δυο νέες παρεμβάσεις προς τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών έκαναν χθες ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, τονίζοντας και οι δυο ότι οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια!

Με το… σταγονόμετρο!
Το ότι οι τράπεζες κρατούν ερμητικά κλειστές τις κάνουλες της χρηματοδότησης αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος  που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα και δείχνουν ότι τα δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκαν περαιτέρω τον Μάιο. Πιο συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -3,5%, από -3,7% τον προηγούμενο μήνα.
Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 963 εκατ. ευρώ (Μάιος 2013: αρνητική καθαρή ροή 1.551 εκατ. ευρώ).
Προς τις επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 801 εκατ. ευρώ (Μάιος 2013: αρνητική καθαρή ροή 1.209 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -4,5%, από -4,8% τον Απρίλιο του 2014.

Απογοητευτικά τα στοιχεία…
Ο ΣΒΒΕ, απευθυνόμενος χθες προς τον αναπλ. Υπουργό Οικονομικών, κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, αποτύπωσε την σημερινή εικόνα στις επιχειρήσεις, παραθέτοντας επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία:
• Από το 2008 μέχρι και σήμερα έχει χαθεί λόγω της ύφεσης το 21% του ΑΕΠ ή περίπου 51 δις.
• Τα εισοδήματα των συμπολιτών μας έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 35%.
• Στους υπάρχοντες ανέργους, προστέθηκαν άλλο ένα εκατομμύριο, εκ των οποίων το 90% είναι μακροχρόνια άνεργοι, χωρίς κανένα εισόδημα. Όλοι, δυστυχώς, προερχόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα.
• Οι επενδύσεις στην οικονομία είναι λιγότερες ακόμη και από αυτές του έτους 2000. Πρόκειται για πισωγύρισμα άνευ προηγουμένου. Άρα, από τη μια ανεργία, από την άλλη αδυναμία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Ως πότε;

Επιμένει η υγιής επιχειρηματικότητα  
Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθαν. Σαββάκης κάλεσε την Κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψιν ότι υπάρχει και μια «άλλη» Ελλάδα, αυτή του «καλώς πράττειν» και «υγιώς επιχειρείν», που: • Παράγει, • Απασχολεί μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας,  • Πληρώνει τους φόρους της και τις κάθε λογής εισφορές που απαιτεί το κράτος, • Καινοτομεί, •Εξάγει,  • Επενδύει,   • Δίνει δουλειά σε πλήθος δορυφορικά επαγγέλματα,  • Είναι ο καταλυτικός παράγοντας κοινωνικής συνοχής, σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο •έστω και με δυσκολία, καταφέρνει να επιβιώσει.
Και γι’ αυτή την επιχειρηματικότητα που παλεύει με νύχια και με δόντια για να επιβιώσει σ’ ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον, οφείλει το Κράτος να δείξει ενδιαφέρον και όχι να δημιουργεί κι άλλα προσκόμματα, κυρίως φορολογικής και γραφειοκρατικής φύσεως.

Απαιτούνται παρεμβάσεις  
Για να δημιουργηθεί ένα σταθερό περιβάλλον που θα επιτρέψει στην υγιή επιχειρηματικότητα να επιβιώσει αρχικά και μετά να αναπτυχθεί απαιτούνται κάποιες καίριες παρεμβάσεις. Ο ΣΒΒΕ τις αποτυπώνει επιγραμματικά:
* Χρειαζόμαστε επειγόντως μείωση της φορολογίας και απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.
* Επιτέλους, το ζήτημα της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής πρέπει να περιοριστεί δραματικά. Δεν είναι δυνατόν οι υγιείς επιχειρήσεις να πληρώνουν διαρκώς το μάρμαρο, ενώ είναι οι συνεπείς του συστήματος. Δεν είναι δυνατόν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους να αδυνατούν να συλλέξουν το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και από τη συγκεκριμένη αποτυχία να προκύπτουν νέοι φόροι, κ.ο.κ.  Σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι 66 δισ. ευρώ Αν το κράτος κατάφερνε να τα μαζέψει, μάλλον θα είχε λύσει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.
* Απαιτείται άρση των αντικινήτρων για την υλοποίηση επενδύσεων.
* Αποτελεί επείγουσα ανάγκη να εξορθολογισθούν τα τιμολόγια της ενέργειας για να μειωθεί επιτέλους το κόστος ενέργειας για τη βιομηχανία.
* Πρέπει επιτέλους να λυθεί το μείζον ζήτημα της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, και ειδικά των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Σε οριακό οι ΜμΕ
Για το «οριακό σημείο» στο οποίο βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιτίας της ύφεσης και των τεσσάρων ετών της κρίσης προειδοποιώντας ότι αν δεν αλλάξει πρόσημο η οικονομική πολιτική «δεν μπορούμε να ελπίζουμε» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Γ. Καββαθάς, υποδεχόμενος τον Υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια στα γραφεία της συνομοσπονδίας.
Όπως τόνισε ο κ. Καββαθάς, οι επιχειρήσεις δεν προσέρχονται καν στους διαγωνισμούς που διενεργεί το δημόσιο, γιατί δεν διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ έχουν χαθεί 700.000 θέσεις εργασίας και έχουν κλείσει 250.000 επιχειρήσεις αυτά τα χρόνια. «Η κυβέρνηση πρέπει να ρίξει βάρος στις ΜμΕ οι οποίες παρέχουν το 70% απασχόλησης στη χώρα καθώς οι επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 άτομα προσωπικό είναι μόνο 399» συμπλήρωσε.