Να επανδρωθούν ξανά και να εξοπλισθούν οι Σταθμοί Συνοριοφυλάκων

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΘΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ!

• Με το ανθρώπινο δυναμικό και τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα (θερμικές κάμερες, τζιπ, κ.α.) • Επιτέλους, να βγουν από τα γραφεία τους οι μάχιμοι Αστυνομικοί • Να  επιστρέψουν από τον Έβρο, όσοι από την Ήπειρο υπηρετούν εκεί…

SYNORIOFYLAKES

• Φαίνεται πως τελικά επί ημερών Κικίλια στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξεως και Τσακνάκη στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., θα ικανοποιηθεί το επιτακτικό και διαρκές αίτημα των κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών μας, των φορέων της Αυτοδιοίκησης και των αποδημικών Οργανώσεων, Συλλόγων και Αδελφοτήτων, για ενίσχυση της αστυνόμευσης των παραμεθόριων περιοχών και θωράκιση των ελληνοαλβανικών συνόρων!
Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, κατόπιν εντολής του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Δημ. Τσακνάκη, αναμένεται να επιστρέψουν στις θέσεις τους όλοι οι συνοριακοί φύλακες, που σκόρπια υπηρετούν σε διάφορες υπηρεσίες, για να επανδρωθούν ξανά οι Σταθμοί Συνοριακής Φύλαξης που συστάθηκαν πριν από μερικά χρόνια και οι οποίοι ενώ λειτούργησαν κανονικά για λίγο, σταδιακά… απογυμνώθηκαν, βάζοντας στο τέλος λουκέτο. Οι υπηρετούντες εκεί συνοριοφύλακες σήμερα βρίσκονται σε διάφορες υπηρεσίες στις έδρες των Αστυνομικών Διευθύνσεων.

Εκκλήσεις… διαρκείας!
Οι εναπομείναντες κάτοικοι απευθύνουν εκκλήσεις… διαρκείας για να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στις ακριτικές περιοχές τους, οι οποίες μετρούν πολλές «πληγές» από τις συνεχείς επιθέσεις κακοποιών. Αρκετοί έχουν ακόμη νωπές τις μνήμες τους από δυσάρεστα, ακόμη και τραγικά γεγονότα, που είχαν ως αποτέλεσμα την ερήμωση πολλών χωριών.  Επιδρομές σε σπίτια, εκκλησίες, κοπάδια, ακόμη και διπλοί φόνοι (Κτίσματα) διαπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια, για να μην αναφερθούμε στα πάσης φύσεως κυκλώματα που διακινούν το χασίς με τους τόνους ή τους παράνομους μετανάστες.
Ας σημειωθεί ότι και φέτος το καλοκαίρι σε όλα τα συνέδρια και τις ημερίδες που διοργανώθηκαν στα χωριά μας, το θέμα ασφάλειας σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον, με τους τοπικούς φορείς και τους συμμετέχοντες ντόπιους και απόδημους, να ζητούν για… χιλιαστή φορά το αυτονόητο: Να υπάρξει αστυνόμευση στην Ήπειρο.
Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν η Πολιτεία και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θα έπρεπε να είχε προβεί πολύ νωρίτερα στην ενίσχυση της παραμεθορίου με συνοριοφύλακες, η δουλειά των οποίων, όπως και η ίδια η λέξη ετυμολογικά εννοεί, είναι να φυλάττουν τα σύνορα!

Γιατί συστάθηκαν…
Οι λόγοι για τους οποίους συστάθηκαν οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης είναι ξεκάθαροι και αποτυπώνονται αναλυτικά μέσα στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Αναφέρεται σχετικά:  «Οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης συστάθηκαν για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος (Ν.2622/98).  Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης (Α’ Ζώνης) λειτουργούν στους νομούς Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Φλώρινας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου και Κέρκυρας. Επίσης, λειτουργούν Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης σε περιοχές που δέχονται μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών. Συγκεκριμένα, λειτουργούν στους νομούς Πρέβεζας, Άρτας, Τρικάλων, Γρεβενών, Κοζάνης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Χαλκιδικής, Πιερίας, Λάρισας και Καρδίτσας. Τέλος, έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν τρία Τμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.
»Οι Συνοριακοί Φύλακες – αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. -  προσλαμβάνονται με το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια) και πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες, (άνδρες και γυναίκες)  που δεν υπερβαίνουν το 28ο έτος της ηλικίας τους (Ν.3181/2003). Κριτήρια πρόσληψης αποτελούν ο γενικός βαθμός απολυτηρίου Λυκείου, η γνώση ξένης γλώσσας, η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων, κατά προτίμηση ως έφεδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή ως εθελοντών πενταετούς υποχρέωσης. Επίσης, η περιοχή της κατοικίας τους, η κατοχή επαγγελματικής άδειας οδηγού αυτοκινήτου κατηγορίας Δ και η υπαγωγή σε μια από τις κατηγορίες που προβλέπονται στο άρθρο 42 του Ν. 1481/1984».

Να γίνει υπό προϋποθέσεις
Και φυσικά για να υπάρξουν και τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η επαναφορά στις θέσεις τους θα πρέπει να γίνει υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, δηλαδή τα υπάρχοντα Τμήματα και Σταθμοί να ανακαινισθούν, να εξοπλιστούν με σύγχρονα μέσα και να έρθουν επιτέλους οι θερμικές κάμερες στα σύνορα και οτιδήποτε άλλο είναι αναγκαίο για να γίνεται αποτελεσματικότερη η δουλειά των συνοριακών.  
Την ίδια ώρα βέβαια, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θα πρέπει να ικανοποιήσει και το δίκαιο αίτημα των φορέων της Ηπείρου για άμεση επιστροφή όλων των ανδρών που  αποσπάστηκαν από την Ήπειρο στον Έβρο, μια κίνηση που σαφώς αποδυνάμωσε την ευαίσθητη περιοχή μας, η οποία αποτελεί «σταυροδρόμι» κακοποιών και κυρίως λαθρεμπόρων ναρκωτικών, αφού η γειτονική Αλβανία αποτελεί τον μεγαλύτερο χασισοβολώνα της Ευρώπης.

Να βγουν από τα γραφεία!
Κατά τ’ άλλα, με την τοποθέτηση των συνοριακών φυλάκων στις… φυσικές θέσεις τους,  κρίνεται επιτακτική πλέον η ανάγκη να γίνει και μια σωστή ανακατανομή του προσωπικού της Αστυνομίας στα γραφεία των εδώ υπηρεσιών. Δεν μπορεί να λέμε ότι υπάρχει έλλειψη αστυνομικών για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και στα ασφυκτικά γεμάτα γραφεία να είναι ο ένας πάνω στον άλλο! Η δουλειά των μάχιμων Αστυνομικών είναι να βρίσκονται στους δρόμους, για την προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, των πολιτών και των περιουσιών τους. Εξάλλου, όσο περνούν τα χρόνια, η γραφειοκρατική δουλειά σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να λιγοστεύει, καθώς η τεχνολογία προχωράει και όλα γίνονται πιο αυτοποιημένα.
***
• Μακάρι λοιπόν, όσο πιο γρήγορα γίνεται να επαναλειτουργήσουν πλήρως οι Σταθμοί Συνοριοφυλάκων στις ακριτικές περιοχές, για να επανέλθει και να εδραιωθεί το αίσθημα ασφάλειας των υπερήλικων κυρίως κατοίκων. Έτσι θα περιορισθεί και η δράση των κακοποιών που ρήμαξαν τις ακριτικές μας επαρχίες.