Στα πλοκάμια της ασφυκτιούν πολλές ακόμη δημόσιες υπηρεσίες

ΠΑΤΑΞΤΕ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ!

Ασφαλιστικά Ταμεία, ΚΕ.Π.Α., Αστυνομία κ.α. αγνοούν τις κυβερνητικές εντολές και ταλαιπωρούν τους πολίτες ακόμη και για την επικύρωση εγγράφων...

Νόμοι χωρίς την επιμόρφωση υπαλλήλων είναι ανεφάρμοστοι

GRAFEIOKRATIA

• Μια από τις μεγαλύτερες «πληγές» της δημόσιας διοίκησης εξακολουθεί να είναι η γραφειοκρατία, για την οποία μπορεί η Κυβέρνηση να διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί, ωστόσο απ’ ότι όλα δείχνουν δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.
Παρά τις προσπάθειες για μείωση των διοικητικών βαρών και ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των Ελλήνων πολιτών, δυστυχώς υπάρχουν υπηρεσίες που αρνούνται να ακολουθήσουν τις τάσεις της εποχής, για μια πιο αυτοματοποιημένη διοίκηση. 
Εκ βάθρων αναμόρφωση
Βέβαια, η αναμόρφωση όλου του συστήματος θα πρέπει να γίνει εκ βάθρων και όλοι οι εμπλεκόμενοι αυστηρά να τηρούν τις νέες εντολές, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιοι υπάλληλοι υπηρεσιών εξακολουθούν να επιμένουν… παραδοσιακά, ταλαιπωρώντας τους συναλλασσόμενους με το Δημόσιο πολίτες.  Χαρακτηριστικό είναι - σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία – ότι οι πιο πολλοί Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεχνολογικά αναλφάβητοι! Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχουν πολύ κακή σχέση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την χρήση του Ιντερνέτ, αλλά αρκετοί είναι και αυτοί που δεν έχουν γνώσεις ξένων γλωσσών!
Έτσι, το 64% του προσωπικού δεν χρησιμοποιεί το e-mail, επιμένοντας στον παραδοσιακό τρόπο διακίνησης χειρόγραφων εγγράφων, ενώ πολλοί δεν έχουν έφεση και στην γλωσσομάθεια, αφού από τα στοιχεία προκύπτει πως μόλις ένας στους τέσσερις γνωρίζει αγγλικά. Όταν λοιπόν γίνεται μια προσπάθεια αλλαγής του σημερινού δυσκίνητου μοντέλου δημόσιας διοίκησης δεν αρκεί να αναβαθμιστούν τα συστήματα, αλλά και οι υπάλληλοι που τα χρησιμοποιούν!

Δεν συμμορφώνονται…
Τα Ασφαλιστικά Ταμεία, το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας ΚΕ.Π.Α., οι υπηρεσίες που διενεργούν διαγωνισμούς πρόσληψης προσωπικού / προμηθειών Δημοσίου, τα Αστυνομικά Τμήματα αλλά και η Εκκλησία, είναι μεταξύ των υπηρεσιών που αδυνατούν να πορευτούν με την τάση της εποχής. Σύμφωνα με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αυτές οι υπηρεσίες, παρά το γεγονός ότι έχουν ενημερωθεί επαρκώς, δεν εφαρμόζουν το νόμο για κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πρωτότυπων ή επικυρωμένων αντιγράφων εγγράφων, με αποτέλεσμα να συμβάλουν στην αύξηση της γραφειοκρατίας. Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας του ΥΔΜΗΔ Θοδωρής Λιβάνιος γίνεται «υπόμνηση της υποχρέωσης εφαρμογής του άρθρου 1 του ν. 4250/2014», καθώς όπως τονίζεται έχουν γίνει πολλές καταγγελίες στο υπουργείο και στα ΚΕΠ ότι πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου δεν τον τηρούν.
Και προστίθεται στην ανακοίνωση: «το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη παρακαλείται να δώσει άμεσα σαφείς οδηγίες/εντολές στα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας για την ορθή εφαρμογή των νέων διατάξεων, διότι σύμφωνα με πολλές αναφορές από ΚΕΠ, οι πολίτες που προσέρχονται σε αυτά και ενημερώνονται για το νέο θεσμικό πλαίσιο δυσπιστούν και για το λόγο αυτό εν συνεχεία απευθύνονται σε Αστυνομικά Τμήματα, τα οποία προβαίνουν παρατύπως σε επικύρωση αντιγράφων και σε είσπραξη του επικυρώσιμου».

Σημαντικές παρεμβάσεις…
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην καταπολέμηση της ανεργίας σημαντικό ρόλο παίζει και η ενίσχυση και αναβάθμιση των ΚΕΠ, τα οποία από τις αρχές Μαρτίου προσφέρουν μια σειρά νέων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, κάθε πολίτης έχει πια δυνατότητα να ζητά και να λαμβάνει από το ΚΕΠ της γειτονιάς του: Φορολογική ενημερότητα των αρμόδιων ΔΟΥ, Ασφαλιστική ενημερότητα και βεβαίωση οικοδομοτεχνικού έργου του ΙΚΑ, Πιστοποιητικά Δημοτολογίου:
(Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης, Βεβαίωση γέννησης, Βεβαίωση ιθαγένειας, Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης ειδικά για τον ΟΓΑ), Βεβαίωση αποδοχών συντάξεων και εκκαθαριστικό σημείωμα του ΝΑΤ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι διαδικασίες που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων, ο οποίος σύντομα θα γίνεται με διαδικασίες εξπρές και όλα θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο (σχετικά έγραψε χθες ο «Π.Λ.»). Μια πονεμένη ιστορία, αφού πολλές περιπτώσεις σκόνταφταν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, ακόμη και με τις… ευλογίες κάποιων Δασαρχών! Γιατί θα πρέπει να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος για να εκδοθεί μια πράξη, όταν αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε 10 μέρες;