Αλβανοί επιχειρούν να εκδιώξουν τους λιγοστούς ακρίτες της Ηπείρου

ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ…ΤΡΟΜΟ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ!

Εμπρησμός στους στάβλους της μοναδικής κατοίκου του Ορεινού Πωγωνίου, «κατάληψη» βουνού στους Ποντικάτες, κλοπές σε Τεριάχι και Ζάβροχο • Ανάστατοι οι εναπομείναντες ακρίτες…

POGONI DIADHLOSH

• Την καθιέρωση μικτών περιπολιών στην παραμεθόριο, δηλαδή στις ακριτικές περιοχές της Ηπείρου στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες απ’ τα Γιάννενα ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκας, προκειμένου, να εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους λιγοστούς εναπομείναντες κατοίκους των χωριών.
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι όταν ξεκινήσουν οι περιπολούσες ομάδες το έργο τους θα… βρουν κατοίκους στα παραμεθόρια χωριά ή αυτά θα έχουν μετατραπεί σε οικισμούς - «φαντάσματα»! Κι αυτό γιατί οι μέθοδοι τρομοκράτησης των λίγων κυρίως ηλικιωμένων ακριτών που εφαρμόζουν οι γείτονες Αλβανοί, έχουν ενταθεί τελευταία και τους ωθούν στο να εγκαταλείψουν τις «Θερμοπύλες» που φρουρούν μέχρι σήμερα, αφού νιώθουν τελείως απροστάτευτοι.
Τα περισσότερα στρατιωτικά φυλάκια της ευρύτερης περιοχής του Πωγωνίου που «ακουμπάει» στα σύνορα έχουν κλείσει, οι συνοριακοί σταθμοί αποδεκατίστηκαν, οπότε οι Αλβανοί εισβάλουν ανενόχλητοι στην Ήπειρο, επιτίθενται σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, βάζουν φωτιές, προκαλούν ζημιές, μπαίνουν σε σπίτια και τα αδειάζουν.
Αυτό ακριβώς συνέβη μόλις προχθές το βράδυ στο χωριό Ορεινό Πωγωνίου, όπου έβαλαν φωτιά στον στάβλο της μοναδικής πια κατοίκου του, κτηνοτρόφου στο επάγγελμα, προκαλώντας μεγάλες ζημιές και την απόγνωση της ίδιας.
Ανάλογα περιστατικά βέβαια είναι συχνά στην πολύπαθη αυτή περιοχή…

Εμπρησμός στο Ορεινό
Το Ορεινό είναι ένα χωριό κυριολεκτικά πάνω στην οριογραμμή Ελλάδας – Αλβανίας. Σήμερα ζει σ’ αυτό μία μόνο γυναίκα, η Σοφία Δημητρίου – Βαλερά, φυλώντας «Θερμοπύλες»!
Ασχολείται με την κτηνοτροφία, έχει ένα κοπάδι με 400 πρόβατα και, αν εγκαταλείψει και η ίδια το χωριό, αυτό θα μεταβληθεί σε «φάντασμα»!
Προχθές γι’ ακόμη μια φορά εισέβαλαν στον οικισμό Αλβανοί, που πιθανολογείται ότι είναι κτηνοτρόφοι, και έβαλαν φωτιά στον στάβλο της άτυχης γυναίκας, με αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη 800 μπάλες ξερό τριφύλλι που είχε για να ταΐζει τα ζώα της τον χειμώνα, με την ζημιά να υπολογίζεται περίπου στα 7.000 ευρώ!
Παράλληλα, κάηκαν πέντε πρόβατα που είχαν μάλιστα νεογέννητα αρνιά. Αποζημίωση δεν δικαιούται, αφού δεν είχε… ασφαλίσει το τριφύλλι και τα ζώα της.
Αν μάλιστα δεν είχε σπεύσει έγκαιρα η Πυροσβεστική, θα είχε καεί και ο παρακείμενο στάβλος, γεγονός που ίσως οδηγούσε σε επέκταση της φωτιάς και στο υπόλοιπο χωριό!

Ανησυχούν οι κάτοικοι
Οι κάτοικοι χωριών της γύρω περιοχής αλλά και από το Δελβινάκι που έσπευσαν προχθές στο Ορεινό να δουν τι γίνεται, μιλώντας στον «Π.Λ.» εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα περιστατικά αυτά που τελευταία έχουν πυκνώσει.
Όπως τόνισε ο Κώστας Μυριούνης, Προϊστάμενος των ΕΛΤΑ Δελβινακίου, που έφτασε απ’ τους πρώτους στον τόπο του εμπρησμού, «η κατάσταση έχει φτάσει πια στο απροχώρητο. Οι κάτοικοι της μεθορίου δεν νιώθουν ασφαλείς ούτε μέσα στα σπίτια τους. Η Πολιτεία κάτι πρέπει να κάνει το γρηγορότερο δυνατό».

Τρεις «εισβολές»!..
Η συγκεκριμένη ήταν η τρίτη εισβολή Αλβανών στο μεθοριακό αυτό χωριό του Πωγωνίου που προσπαθούν να «κατακτήσουν με το… έτσι θέλω.
Τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε μία ακόμη επιδρομή και άναψαν ξανά φωτιές σε αποθήκες, χωρίς ευτυχώς να προκληθούν μεγάλες ζημιές, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2012 άγνωστοι έβαλαν πάλι φωτιά στο στάβλο της Σοφίας Βαλερά καίγοντας τότε 500 μπάλες ξηρού χόρτου που είχε αποθηκεύσει σ’ αυτόν.

Θέλουν και τα βουνά!
Στο μεταξύ, πλην των χωριών, έχουν αποθρασυνθεί τελευταία και οι Αλβανοί κτηνοτρόφοι, οι οποίοι... οικειοποιούνται τα ελληνικά βουνά, προκειμένου να βόσκουν σ’ αυτά τα κοπάδια τους!
Πρώτα έφτασαν στο βουνό «Μπόζοβο» στους ακριτικούς Ποντικάτες Πωγωνίου (πολύ κοντά στο Ορεινό), όπου άρχισαν να βόσκουν τα ζώα τους με το «έτσι θέλω»!
Το τελευταίο διάστημα τα κατέβασαν στις «Κορύτες», ακριβώς πάνω απ’ το χωριό, όπου τα ποτίζουν ανενόχλητοι και, αν δεν τους βάλει κανείς «φρένο», σύντομα θα τα βάλουν και μέσα στους Ποντικάτες!
Η εισβολή αυτή των αλβανικών κοπαδιών έχει αναγκάσει ως τώρα πέντε με έξι ντόπιους κτηνοτρόφους του οροπεδίου να εγκαταλείψουν τους βοσκοτόπους τους και να κατεβάσουν τα κοπάδια στον κάμπο των Ποντικατών. Νίκη αυτή για τους Αλβανούς, οι οποίοι κάτι παρόμοιο θέλουν να πετύχουν και στο Ορεινό.

Μπαράζ κλοπών...
Πλην των εισβολών και των εμπρησμών, συχνές είναι και οι κλοπές στα μισοέρημα χωριά του Πωγωνίου.
Πρόσφατα, στο χωριά Τεριάχι, Αλβανοί μπήκαν μέρα – μεσημέρι στο σπίτι του Αντιδημάρχου Νικόλαου Γαλίτση ενώ αυτός απουσίαζε και άρπαξαν χρυσαφικά και οικογενειακά κειμήλια, συναισθηματικής αξίας κυρίως. Το περιστατικό αυτό ήταν αρκετό για να ενσπείρει τον φόνο στους 2 – 3 υπερήλικες κατοίκους του χωριού που τρέμουν για τη ζωή και την ασφάλειά τους.
Πριν λίγες ημέρες σημειώθηκε μία κλοπή ακόμα στο χωριό Ζάβροχο, όπου επιτήδειοι μπήκαν σε σπίτι και έκλεψαν ό,τι πολύτιμο βρήκαν, ακόμα κι ένα κινητό τηλέφωνο!

Ανεπαρκής φύλαξη...
Η περιφρούρηση της παραμεθορίου Ηπείρου και η προστασία των λιγοστών πια κατοίκων της είναι ανεπαρκής, γι’ αυτό και οι Αλβανοί αλωνίζουν.
Τα στρατιωτικά φυλάκια του Ορεινού και του Αργυροχωρίου έκλεισαν εδώ και καιρό κι έμεινε μόνο το φυλάκιο Δρυμάδων με ελάχιστους στρατιώτες να υπηρετούν σ’ αυτό. Υπάρχει φυσικά και εκείνο της Κακαβιάς.
Την τύχη των φυλακίων ακολούθησαν πιο πρόσφατα οι σταθμοί Συνοριοφυλάκων.
Κάποτε υπήρχαν τέτοιοι στην Αγία Μαρίνα, στην Πωγωνιανή, την Καστανή, το Κεφαλόβρυσο. Έχουν κλείσει όλοι και απομένει μόνο το τμήμα Δελβινακίου στο οποίο απέμειναν περί τους 20 φύλακες, που φυσικά δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς την ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου.

«Ας παραχωρήσουμε…»
Απογοητευμένοι για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή τους κάτοικοι του Πωγωνίου μιλώντας στον «Π.Λ.» λέμε με πίκρα: «Αφού οι Αλβανοί προχωρούν στο ελληνικό έδαφος και σκοπεύουν να καταλάβουν το Πωγώνι, ας… μεταφέρουμε τα σύνορα κι ας τους δώσουμε τον τόπο μας, αφού είμαστε ανίκανοι πια να τον προστατεύσουμε»!
Αν συνεχιστεί αυτή η αδιαφορία της Πολιτείας κι αν δεν επισπευσθούν τα μέτρα προστασίας της ακριτικής Ηπείρου, τελικά τα Ελληνοαλβανικά σύνορα θα φτάσουν στο… Καλπάκι!