Άγνωστο πώς θα ανταποκριθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην αριστερή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΩΡΑ!

Με 36,35% ο Αλ. Τσίπρας καλείται να ανταποκριθεί άμεσα στις προεκλογικές του δεσμεύσεις

Η Ν.Δ. (27,81%) πλήρωσε τα επώδυνα μέτρα που έλαβε

TSIPRAS SOYLTS

• Μπορεί μέχρι τις 4 σήμερα το πρωί, που έκλειναν οι στήλες του «Π.Λ.» να μην είχε εξασφαλίσει αυτοδυναμία, ωστόσο γεγονός είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές εθνικές εκλογές, κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση και με μεγάλη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία βέβαια πλήρωσε τελικά τα επώδυνα μέτρα που έλαβε τα τελευταία δυο χρόνια.
Βέβαια, ανεξάρτητα με τα ποσοστά που κατέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και τις 149 έδρες (στο 97,86% συγκέντρωνε το 36,35% και η Ν.Δ. το 27,81%) - αναγκάζεται να συνεργαστεί με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» ή το «Ποτάμι» - το βλέμμα της νέας Κυβέρνησης Τσίπρα θα πρέπει να στραφεί προς Ευρώπη μεριά και μάλιστα, χωρίς χρονοτριβές.

Αλά… Ανδρ. Παπανδρέου
Με ύφος, αλά… Ανδρέα Παπανδρέου χθες βράδυ από τα Προπύλαια ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και μεγάλος νικητής των χθεσινών εκλογών, προχώρησε σε πανηγυρικό λόγο, που θύμιζε σε πολλά τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, τόσο στις κινήσεις, όσο και στις εκφράσεις. Μάλιστα καταλήγοντας ανέφερε χαρακτηριστικά: «εμπρός να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα. Τον ήλιο της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας».

«Παρελθόν η Τρόικα»
Με λόγο ενθουσιώδη και με διάχυτη την συγκίνηση ο Αλ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι: «σήμερα, έχουμε ένα πανηγύρι, μια γιορτή. Από αύριο ξεκινάμε σκληρή δουλειά. Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού κλείνει με τρόπο αδιαμφισβήτητο. Η δική σας ετυμηγορία ακυρώνει τα Μνημόνια της λιτότητας και της καταστροφής και καθιστά πλέον την τρόικα παρελθόν για το κοινό μας ευρωπαϊκό πλαίσιο…».

Για τις διαπραγματεύσεις
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους ο Αλ. Τσίπρας,  είπε: «με γνώμονα το κοινό συμφέρον όλων των λαών της Ευρώπης θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να διαπραγματευθεί με τους εταίρους για μια δίκαιη, επωφελή και βιώσιμη λύση».
Πρόσθεσε ότι: «Σε αυτό τον ειλικρινή διάλογο, σε αυτή την ουσιαστική διαπραγμάτευση, η Ελλάδα θα προσέλθει με τις δικές της τεκμηριωμένες προτάσεις με το δικό της 4ετές σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής. Χωρίς νέα ελλείμματα, και χωρίς ανέφικτα πλεονάσματα. Με τις δικές της προτάσεις για το χρέος και την ανασυγκρότηση της χώρας».
Αναφερόμενος σε όσους προβλέπουν αποτυχία είπε: «η νέα ελληνική κυβέρνηση θα διαψεύσει όλες τις Κασσάνδρες μέσα και έξω από την χώρα. Δεν θα υπάρξει συνέχιση της υποταγής. Μπροστά μας έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία για μια νέα αρχή σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Δύσκολη η επόμενη μέρα
Πάντως η επόμενη μέρα δεν θα είναι καθόλου εύκολη για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που ως νέος Πρωθυπουργός θα κληθεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της χώρας μας. Μπορεί σε πρώτη φάση να μίλησε για τέλος των μνημονίων και της Τρόικας, ωστόσο θα είναι πολύ δύσκολα για τον ίδιο όταν θα πρέπει να πάει στο εξωτερικό και να διαπραγματευτεί με τους εταίρους.
Αλλά ακόμη και αν ο Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται πιο διαλλακτικός, σκληρή στάση καρτούν κορυφαία στελέχη του κόμματός του, τα οποία ήδη έσπευσαν από χθες να δώσουν το στίγμα τους.  Ο Π. Λαφαζάνης μιλώντας στο Real Fm είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα βάλει νερό στο κρασί του και θα υλοποιήσει το πρόγραμμά του» και συμπλήρωσε ότι «στη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες θα ακούσουν από τον Τσίπρα ότι μπαίνει τέλος στα μνημόνια και στη λιτότητα στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσαρμόζει το αντιμνημονιακό του πρόγραμμα».
Αλλά και ο Δημ. Παπαδημούλης αναφερόμενος στους θεσμικούς εταίρους ανέφερε ότι «θα τους πούμε ακούστε κύριοι, η λιτότητα και η τρόικα δεν απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες». Και αναφερόμενος στην Τρόικα συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «δεν θέλει να μιλήσει με υπαλλήλους. Ο πρωθυπουργός της χώρας με τον υπάλληλο να συζητά να το ξεχάσετε».

Στάση αναμονής…
Οι Ευρωπαίοι λοιπόν τηρούν στάση αναμονής στο πώς θα αντιδράσει η νέα Κυβέρνηση, υπό τον Αλ. Τσίπρα στα συμφωνηθέντα, έτσι ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η χρηματοδότηση προς την χώρα μας και να μην υπάρξουν κλυδωνισμοί. Σήμερα εξάλλου συνεδριάζει το Eurogroup, όπου και με ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη αντίδραση για το εκλογικό αποτέλεσμα στην χώρα μας.
Ήδη χθες ο Πρόεδρος της Κεντρικής Γερμανικής Τράπεζας Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, σχολιάζοντας τα διαφαινόμενα ως αποτελέσματα των εκλογών, τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να συνεχιστούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ο κ. Τσίπρας ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε ενέργειες «τις οποίες δεν μπορεί να αντέξει η Ελλάδα».
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρειάζεται οικονομική βοήθεια και θα την λάβει μόνο στον βαθμό που θα τηρήσει τις συμφωνίες τις οποίες έχει συνάψει με τους εταίρους της», κατέληξε.