Ηπειρωτική εταιρία που εξάγει συστήματα υψηλής τεχνολογίας σε 33 χώρες…

H TERRACOM «ΟΔΗΓΟΣ» ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

- Επενδύει στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια, δείχνοντας την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούν και άλλες επιχειρήσεις  

- Πρωτοποριακό σύστημα φύλαξης επιλέχθηκε από την Ε.Ε. για χρηματοδότηση

TERRACOM IOANNINA

 • Όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, με άλλες εφευρέσεις και καινοτόμες δράσεις, η Ήπειρος – παρά τη συνεχιζόμενη ροή επιστημόνων και νέων προς το εξωτερικό- εξακολουθεί να έχει «μυαλά» που μπορούν να εφεύρουν και να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και να δημιουργήσουν σταθερές θέσεις εργασίας.
 Αρκεί βέβαια η Πολιτεία να είναι αρωγός και να μη στέκεται εμπόδιο σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα που αναλαμβάνεται.
Το δρόμο προς μια διαφορετική ανάπτυξη, από αυτή που όλοι έχουμε συνηθίσει να φανταζόμαστε, δείχνει μια Ηπειρωτική εταιρία πληροφορικής με έδρα τα Γιάννενα. Πρόκειται για την TERRACOM INFORMATICS Ltd, η οποία είναι μία από τις δύο συνολικά εταιρίες της Ελλάδος, που επελέγησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος “HORIZON 2020”.  Δεύτερο στοιχείο που αποδεικνύει τη σπουδαιότητα της επιλογής,  είναι  το γεγονός ότι η πρόταση της Γιαννιώτικης εταιρίας είναι μια από τις 30 που επέλεξε προς χρηματοδότηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επί συνόλου 1090 προτάσεων!
Αυτή καθεαυτή η επιλογή της πρότασης προς χρηματοδότηση από το “HORIZON 2020” είναι το ένα σκέλος της «επιβράβευσης» του έργου και των προσπαθειών των ερευνητών και σχεδιαστών της TERRACOM. Το άλλο,  αφορά το μήνυμα που εκπέμπει προς το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου,  τους νέους επιστήμονες και φυσικά την Πολιτεία. Κι αυτό έχει σχέση με την    αναπροσαρμογή του επιχειρηματικού μοντέλου προς καινοτόμες πρωτοβουλίες και δράσεις που μπορούν να προσφέρουν θέσεις νέες θέσεις εργασίας, χωρίς να απαιτούνται υπέρογκες για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα δαπάνες.
Αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου
Η συνεχιζόμενη αποβιομηχάνιση της χώρας, το καθημερινό κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η αναστολή λειτουργίας και στην Ήπειρο άλλοτε ακμαζουσών βιομηχανιών, η εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα, συνθέτουν σήμερα ένα ιδιαίτερα αρνητικό αναπτυξιακό και εργασιακό τοπίο, το οποίο θα χρειαστεί χρόνια για να επανέλθει και αν στα προς κρίσεως επίπεδα. Οι λύσεις που αναζητούν οι Κυβερνώντες με τα προγράμματα «ασπιρίνη» καταπολέμησης της ανεργίας, είτε με τα «πεντάμηνα», είτε με τα «οκτάμηνα» που προωθεί η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας δεν πρόκειται να δώσουν μακροπρόθεσμες λύσεις, παρά μόνο θα ανακυκλώνουν τους ανέργους. Απαιτείται λοιπόν αλλαγή πολιτικών κατευθύνσεων. Και από την πλευρά αυτή, η (και) τιμητική επιλογή της πρότασης της TERRACOM έρχεται στην πιο κατάλληλη περίοδο για την Ήπειρο, καθώς βρισκόμαστε στο ξεκίνημα του νέου ΕΣΠΑ, το οποίο έχει κατεύθυνση ενίσχυσης και στήριξης των επιχειρήσεων που θα στραφούν σε καινοτόμες και εξωστρεφείς δραστηριότητες.
Η πρόταση της TERRACOM
H πρόταση της TERRACOM περιλαμβάνει το πρωτοποριακό σύστημα QR-Patrol PRO  που έρχεται στην αγορά ως η μετεξέλιξη του ήδη επιτυχημένου QR-Patrol. Πρόκειται για ένα  online σύστημα παρακολούθησης περιπολιών που βασίζεται στη χρήση NFC ετικετών και QR-codes και αυξάνει την ασφάλεια χρηστών, φυλάκων, επιχειρήσεων και οργανισμών. Το προσωπικό φύλαξης σκανάρει μέσω smartphone τα NFC ή QR-codes που είναι τοποθετημένα σε κτίρια και περιοχές φύλαξης και το Κέντρο Ειδοποιήσεων λαμβάνει άμεση ενημέρωση για κάθε νέο συμβάν στην αντίστοιχη περιοχή. Κάθε φορά που ο εκάστοτε φύλακας σκανάρει μια ετικέτα, οι πληροφορίες μεταδίδονται άμεσα στο Κέντρο Ελέγχου και το προσωπικό παρακολούθησης ελέγχει απόλυτα τα περιουσιακά στοιχεία του εκάστοτε πελάτη σε οποιοδήποτε σημείο ανά τον κόσμο.
Ταχύτατη η ανάπτυξή του
Το σύστημα διατίθεται αυτή τη στιγμή σε 33 χώρες παγκοσμίως, κατέχοντας ένα πολύ σημαντικό μερίδιο στην παγκόσμια αγορά ενώ υπάρχουν 12 συνεργάτες – αντιπρόσωποι σε εξέχουσες αγορές του εξωτερικού (Ηνωμένες Πολιτείες, Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία κλπ.)
 Aξίζει να αναφερθεί ότι στον τομέα ICT (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών), όπου υποβλήθηκε η πρόταση της Terracom, εγκρίθηκαν μόνο 4 προτάσεις από όλη την Ευρώπη (2 από Ελλάδα, 1 από Γαλλία και 1 από Μεγάλη Βρετανία).