Τα ορεινά χωριά ζωντάνεψαν και πάλι για τις γιορτές

Σ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ…ΑΡΤΟΣ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑΤΑ!

• Πλούσια η «πολιτιστική» ατζέντα, με τα πανηγύρια να έχουν την τιμητική τους

• Κινητήριος «μοχλός» οι κατά τόπους σύλλογοι

• Ο καιρός σύμμαχος το τριήμερο

PANHGYRI XORIO

• Διανύουμε ήδη το εορταστικό τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, περίοδος που κάθε χρόνο όλοι αναμένουμε με ιδιαίτερη ανυπομονησία, η οποία διακρίνεται από δύο βασικά χαρακτηριστικά!
Το ζωντάνεμα των ορεινών χωριών της Ηπείρου, που διάγουν τον υπόλοιπο χρόνο παρέα μόνο με τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους τους και την πληθώρα εκδηλώσεων πολιτισμού, αθλητισμού και ψυχαγωγίας οι οποίες λαμβάνουν χώρα παντού τέτοιες ημέρες!
Πολύς ο κόσμος στα χωριά για το «Πάσχα του καλοκαιριού», κυρίως απόδημοι απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό που επιστρέφουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για καλοκαιρινές διακοπές, πλούσιος όμως  και ο… άρτος και τα θεάματα που θα απολαύσουν, με τα πανηγύρια φυσικά να έχουν την τιμητική τους, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή.
Στο μεταξύ, ο καιρός στην περιοχή μας όλα δείχνουν πως θα σταθεί σύμμαχος για ένα καλό τριήμερο, σε αντίθεση με άλλες περιφέρειες της χώρας όπου προβλέπεται σημαντική επιδείνωση.
Τον Αύγουστο… χωριό!
Μήνας του χωριού είναι παραδοσιακά ο Αύγουστος και το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται… πανηγυρικά και φέτος, με τους δεκάδες ορεινούς οικισμούς της Ηπείρου να «βουλιάζουν» αυτές τις ημέρες από κόσμο. Ακόμη και χωριά όπου το χειμώνα κυριαρχεί η ερημιά, έχουν ζωντανέψει ενόψει Δεκαπενταύγουστου και θα εξακολουθήσουν να έχουν ζωή τουλάχιστον και την εβδομάδα που έπεται της γιορτής. Πάντως, από την ερχόμενη Τρίτη θα αρχίσει η αναχώρηση των εκδρομέων, οι οποίοι θα επιστρέψουν σιγά – σιγά στις εστίες και στις δουλειές τους.
Εκδηλώσεις παντού
Κάθε χωριό και πανηγύρι αυτές τις ημέρες, ενώ δεν λείπουν τα ανταμώματα, οι θεατρικές παραστάσεις, οι συναυλίες, οι αθλητικοί αγώνες, οι ημερίδες, οι εκδηλώσεις μνήμης, οι κατασκηνώσεις και οι διάφορες γιορτές (αναλυτική «ατζέντα» στις σελίδες 4 και 5). Η επιτυχία όλων αυτών δεδομένη, με την προσέλευση του κόσμου στις περισσότερες περιπτώσεις να είναι μαζική.
Οι κατά τόπους Δήμοι, εξάλλου, έχουν βάλει τα δυνατά τους προκειμένου να μην αφήσουν χωριό ή κοινότητα εντός των ορίων τους χωρίς έστω μία πολιτιστική εκδήλωση μέρες που ‘ναι και αυτό το έχουν καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό! Ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα χωριά θα βρει κανείς ένα ημερήσιο ή βραδινό γλέντι ή μια γιορτή αυτές τις ημέρες, ανεξαρτήτως φυσικά του αν διατηρούνται ή όχι παραδοσιακά κριτήρια και συνήθειες. Πάντως, αρκετοί Δήμοι αναβιώνουν ενδιαφέροντα ήθη κι έθιμα του παρελθόντος σε μία προσπάθεια να μη χαθούν στο πέρασμα του χρόνου.
Ο ρόλος των συλλόγων
Σε όλη αυτή την προσπάθεια καίριας σημασίας είναι η συμβολή των συλλόγων και των Αδελφοτήτων που, παρά την ερήμωση των χωριών και την κρίση, εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται ενεργά στον χώρο του πολιτισμού, αποτελώντας τον κινητήριο «μοχλό» για τις περισσότερες από τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται σ’ αυτά.
Σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι σιγά – σιγά οι διοικήσεις των συλλόγων περνούν στα χέρια νεότερων ανθρώπων οι οποίοι και αγάπη τρέφουν για τον τόπο τους και έχουν τα προσόντα και τη διάθεση να προσφέρουν σ’ αυτόν καλές υπηρεσίες, διοργανώνοντας εκδηλώσεις, πραγματοποιώντας δράσεις και αναβιώνοντας τοπικές παραδόσεις.
Βοηθάει και η… κρίση!
Πάντως, τόσο η αυξημένη παρουσία αποδήμων και φέτος στα χωριά της Ηπείρου όσο η επιτυχία των πανηγυριών και των υπόλοιπων εκδηλώσεων οι οποίες πραγματοποιούνται στην ύπαιθρο, έχουν την εξήγησή τους και δεν είναι άλλη από την οικονομική κρίση που υποχρέωσε τους περισσότερους πολίτες να επιστρέψουν στα… βασικά! Να βάλουν δηλαδή στην άκρη σκέψεις για πολυήμερες διακοπές σε νησιά ή και ταξίδια στο εξωτερικό, όπως συνήθιζαν στο πρόσφατο παρελθόν και να επιλέξουν την καλοκαιρινή χαλάρωση στα πατρικά σπίτια των χωριών τους, η οποία έχει πολύ χαμηλότερο κόστος!
Αντίστοιχα, η διασκέδαση σε ένα πανηγύρι αποτελεί μάλλον φτηνή υπόθεση, ενώ οι υπόλοιπες εκδηλώσεις τέχνης και αθλητισμού στα χωριά είναι συνήθως δωρεάν, γεγονός που αποτελεί κίνητρο για κάποιον να τις παρακολουθήσει.
Καλοκαιρινός καιρός
Ούτε βροχές, ούτε καταιγίδες, ούτε χαλάζι θα δούμε στην Ήπειρο μέσα στο τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου ή και τις επόμενες ημέρες, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα για τα οποία προειδοποίησε χθες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν θα αγγίξουν την περιοχή μας, η οποία, σε γενικές γραμμές, θα έχει καλό καιρό.
Μοναδική «παραφωνία» στο καλοκαιρινό σκηνικό του καιρού θα είναι οι σχετικά ισχυροί Βορειοανατολικοί άνεμοι (έως 5 Μποφόρ) που θα φυσήξουν σήμερα το πρωί στο Νομό Ιωαννίνων και κάποιες παροδικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία σήμερα θα σημειώσει μικρή πτώση και η μέγιστη τιμή της δε θα ξεπεράσεις τους 30 βαθμούς Κελσίου.
Αύριο και τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι αίθριος και οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι από Βορειοανατολικές διευθύνσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου.