Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ!

- Οι κοινωνίες να αποφασίζουν για τα τοπικά θέματα ζητούν ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ

- Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο νόμος για την απλή αναλογική θα καταργηθεί

PATOYLHS AGORASTOS

 • Το αυριανό κοινό συνέδριο Περιφερειών και Δήμων, με θέμα τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς συγκρούονται δύο «πολιτικές»: Τη μια εκφράζει η Κυβέρνηση που επιδιώκει μέσω των Περιφερειών και των Δήμων να «συντηρήσει» τις κομματικές της δυνάμεις που βρίσκονται σε αποσύνθεση. Η δεύτερη εκφράζεται από τα συλλογικά όργανα που θέτουν σε προτεραιότητα τη δυνατότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας, χωρίς συμβιβασμούς και συναλλαγές.
Χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι Πρόεδροι της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, παρουσίασαν τις  βασικές τους θέσεις που θέτουν σε προτεραιότητα τις αρμοδιότητες και τους πόρους, απορρίπτουν την απλή αναλογική, ενώ προτείνουν ως κατεύθυνση να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες για τα θέματα που τους αφορούν. Θέση πήραν  επίσης και κόμματα.
Οι αντιδράσεις και το κλίμα που διαμορφώνεται «θορύβησε» την κυβέρνηση και χθες υπήρξε μπαράζ δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, ακόμη και του Κυβερνητικού εκπροσώπου, που «προπαγάνδιζαν» τις θέσεις που φέρεται να διαμορφώνει «εν κρυπτώ» η Κυβέρνηση και οι οποίες – όπως καταγγέλλεται πανταχόθεν- εξυπηρετούν τις κομματικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ.
Προκειμένου μάλιστα να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, επιχείρησαν να συνδέσουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ενδεχομένως και με τις βουλευτικές, σε μια ακόμη απόπειρα αποπροσανατολισμού  και αποκάλυψης των πραγματικών τους προθέσεων, που δεν είναι άλλες παρά  του περιορισμού του εύρους της ήττας στις επικείμενες εκλογές.
Κ. Μητσοτάκης: Θέλουν χάος…
Ιδιαίτερα βαρύνουσας πολιτικής σημασίας ήταν η δήλωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στο aftodioikisi.gr, o οποίος υπογράμμισε ότι «η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία, είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος, είτε πρόκειται για την αυτοδιοίκηση. Δεσμεύομαι ότι αυτός ο νόμος θα αλλάξει και καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις εθνικές εκλογές, ο δήμαρχος θα μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις του με βάση την εντολή που έλαβε από τους πολίτες». «Η Κυβέρνηση- τόνισε σε άλλο σημείο- εργαλειοποιεί και την αυτοδιοίκηση αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα σε μια προσπάθεια να προκαλέσει χάος και να περιορίσει τις εντυπώσεις από την επερχόμενη εκλογική συντριπτική της ήττα».
Κίνημα Αλλαγής: Όχι στη «μπαχαλοποίηση»
Ανάλογη φέρεται να είναι και η τοποθέτηση του Κινήματος Αλλαγής, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν επιθυμεί να εγκλωβιστεί στη συζήτηση για τον εκλογικό  νόμο για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι θεωρεί ότι η άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής, θα οδηγήσει σε «μπαχαλοποίηση» της λειτουργίας των δήμων. Ο δεύτερος είναι ότι οι περίπου 100 δήμαρχοι που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ είναι διαμετρικά αντίθετοι με την εφαρμογή του, καθώς η απλή αναλογική τους μόνους που δεν ευνοεί είναι νυν εκλεγμένοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες.
Στη βάση αυτή θεωρείται απίθανο το Κίνημα Αλλαγής να ψηφίσει την απλή αναλογική. Κι αυτό γιατί θεωρεί ότι η εφαρμογή της προϋποθέτει μια σειρά αλλαγών στον κώδικα που διέπει τη λειτουργία των δήμων για να αποφευχθούν καταστάσεις χάους.  
Ιστορικής σημασίας συνέδριο
Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισαν  χθες οι Πρόεδροι της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης και Κ. Αγοραστός αντίστοιχα, το κοινό συνέδριο των δύο Ενώσεων που διοργανώνεται για πρώτη φορά, στις 18 και 19 Απριλίου στην Αθήνα.
Όπως επισήμαναν κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου «οι δύο Βαθμοί της Αυτοδιοίκησης συγκροτούν ένα ισχυρό αυτοδιοικητικό μέτωπο με στόχο ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας που θα βασίζεται στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων από το Κεντρικό Κράτος προς την Αυτοδιοίκηση».
Ο Γ. Πατούλης
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης τόνισε ότι η  ΚΕΔΕ ζητά να γίνει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του κράτους, ενώ η Κυβέρνηση προωθεί την απορρύθμιση της Αυτοδιοίκησης.
«Αν – συνέχισε – θέλει η χώρα να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης,  απαιτείται απλή λογική και όχι απλή αναλογική όπως προωθεί η Κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών. Στο όνομα της δημοκρατίας δε θα επιτρέψουμε να ενισχυθεί ο συγκεντρωτισμός του κράτους, το οποίο θα χρησιμοποιήσει ως δούρειο ίππο το εν λόγω σύστημα προκειμένου να δικαιολογήσει πολιτικές επιλογές όπως είναι ο Εκτελεστικός Γραμματέας».
Κανένα επίσημο κείμενο!
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, εστίασε στο γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δώσει κανένα πολιτικό κείμενο ή σχέδιο που να παρουσιάζει με συγκεκριμένα άρθρα και διατάξεις τις θέσεις της κυβέρνησης για τη Μεταρρύθμιση και την Αποκέντρωση Πόρων και Αρμοδιοτήτων από το κεντρικό Κράτος προς την Αυτοδιοίκηση.
 «Στο κοινό μας συνέδριο με την ΕΝΠΕ, καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη να μας παρουσιάσει το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση και να δεσμευθεί ενώπιον όλων των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για δίμηνη διαβούλευση πριν τη κατάθεσή του στη Βουλή», τόνισε ο κ. Πατούλης για να προσθέσει:
«Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας όσοι επιλέγουν την τακτική των διαρροών, προφανώς για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο για καθυστερήσεις και δεν μπορεί να εξαρτά το μέλλον της από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς».  
Προσδιορίζοντας την ουσία της μεταρρύθμισης, εστίασε στην αποκέντρωση, στη δυνατότητα δηλαδή να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες για αυτά που τις αφορούν, και όχι το κεντρικό κράτος. Ειδικότερα υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει και στην Ελλάδα πράξη η έννοια της μητροπολιτικότητας προκειμένου να δοθούν στις τοπικές αρχές τα απαραίτητα εργαλεία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και για την δρομολόγηση πολιτικών με αναπτυξιακό πρόσημο.
Ο Κ. Αγοραστός
«Πιστεύουμε ότι έκλεισε ο κύκλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρέπει να πάμε σε Περιφερειακή και Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση για να μπορεί κάθε πολίτης να αποφασίζει για τις τοπικές υποθέσεις», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός, ο οποίος πρόσθεσε ότι η  Ελλάδα, σύμφωνα και με Έκθεση του ΟΟΣΑ τον Δεκέμβριο του 2016, παραμένει και μετά το Πρόγραμμα “Καλλικράτης” μια από τις πιο συγκεντρωτικές, από διοικητικής απόψεως, χώρες στον κόσμο, μαζί με τη Χιλή, την Τουρκία, την Ιρλανδία και τη Νέα Ζηλανδία».