Θηλιά για 7 εκατ. πολίτες οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, οι μειώσεις συντάξεων κ.α.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ» ΠΡΟΣ ΘΕΣΜΟΥΣ!

Ανάσα για τις επιχειρήσεις εάν στην ρύθμιση του εξωδικαστικού ενταχθούν και τα χρέη του 2017

EURO PSALIDI

• Έτοιμη να κλείσει φαίνεται πως είναι η τεχνική συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών, στην οποία επιβεβαιώνονται οι μειώσεις στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου 2019, παρά την προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών να καλλιεργήσουν κλίμα τις προηγούμενες μέρες ότι θα μπορούσαν και να μην εφαρμοστούν οι ήδη προσυμφωνημένες περικοπές.
Αυτό σημαίνει ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα έρθουν αντιμέτωποι με περικοπές στις συντάξεις τους και 900.000 από αυτούς θα έχουν μεγάλες μειώσεις.
Βέβαια, αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν εδώ και καιρό οι συνταξιούχοι, οι οποίοι σε λίγους μήνες θα δουν να πέφτει και νέο «ψαλίδι» στις ήδη… πετσοκομμένες συντάξεις τους. Χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Σωματείου Συνταξιούχων Ιωαννίνων, που επισημαίνει ότι με τις περικοπές αφαιρούνται έως τρεις συντάξεις το χρόνο, απευθύνοντας κάλεσμα σε επαγρύπνηση και ξεσηκωμό.
Μέγα… επίτευγμα!
Από την άλλη, ως μέγα… επίτευγμα παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο το γεγονός ότι οι θεσμοί δεν επέμειναν να μειωθεί το αφορολόγητο από το 2019, αλλά να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου από το 2020. Ας θυμίσουμε όμως στον Υπουργό Ευ. Τσακαλώτο, ότι αρχικά ήταν ανένδοτος στην οποιαδήποτε μείωση του αφορολόγητου και μάλιστα απειλούσε με… παραίτηση!  
Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ
Χθες οι συζητήσεις περιστρέφονταν γύρω  από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και τις ανατροπές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.
Όπως ανέφερε το in.gr, μέχρι τα μέσα Ιουνίου, το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιοποιήσει την απόφαση για τις νέες αντικειμενικές αξίες, καθώς και τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, συμφώνησαν ότι μέχρι τις 14 Ιουνίου θα πρέπει να έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση που θα αλλάζει τις τιμές σε 10.000 ζώνες σε όλη την επικράτεια. Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να έχει κριθεί και η τύχη του ΕΝΦΙΑ, που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Μαζί με τον ΕΝΦΙΑ συμπαρασύρονται και δεκάδες άλλες επιβαρύνσεις που επιβάλλονται με βάση τα ακίνητα (από αγοραπωλησίες μέχρι γονικές παροχές και δωρεές) ενώ αντιθέτως άλλοι, που κατέχουν ακίνητα σε ακριβά προάστια και πλήρωναν ήδη συμπληρωματικό φόρο, μπορεί να πληρώσουν πλέον λιγότερα σε φόρους, αφού σε τέτοιες περιοχές καταγράφονται και μειώσεις τιμών.
Ο εξωδικαστικός
Μια καλή είδηση που αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις που σήμερα αγκομαχούν για να κρατηθούν όρθιες, έφερε ο Πρόεδρος των Επιμελητηρίων Ελλάδος Κ. Μίχαλος, σύμφωνα με τον οποίο στον εξωδικαστικό θα ενταχθούν και τα χρέη που δημιουργήθηκαν το 2017!
Ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού, ανέφερε χαρακτηριστικά: «στις επαφές που είχαμε τόσο με τους εκπροσώπους των θεσμών, όσο και με το αρμόδιο υπουργείο, λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι επίκεινται τροποποιήσεις της ρύθμισης προς την κατεύθυνση των προτάσεων που είχαμε υποβάλει. Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση θα ενταχθούν και τα χρέη που δημιουργήθηκαν το 2017, ενώ θα μειωθούν δραστικά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σήμερα για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
»Παράλληλα, στη ρύθμιση θα ενταχθεί το σύνολο των χρεών των επιχειρήσεων, ενώ οι τράπεζες θα οφείλουν να αιτιολογούν πλήρως και εμπεριστατωμένα περιπτώσεις απόρριψης των αιτήσεων για την ένταξη των επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Επιπρόσθετα, ο λογαριασμός να ξεπαγώνει όταν η επιχείρηση μπαίνει στο πρώτο στάδιο της ρύθμισης και τα χρήματα να μοιράζονται αναλογικά, δηλαδή να κρατά ρευστότητα και η επιχείρηση. Τις βασικές αυτές θέσεις και προτάσεις των Επιμελητηρίων, έχουμε τη διαβεβαίωση ότι θα προωθήσει το αρμόδιο υπουργείο».
• Βέβαια, αυτό μένει να φανεί και στην πράξη, καθώς πολλές φορές η Κυβέρνηση εξαγγέλλει διευκολύνσεις, αλλά τελικά στην πράξη αποδεικνύονται δύσκολα υλοποιήσιμες.