Απογοητευτική η σημερινή εικόνα της Λίμνης, η οποία εκπέμπει διαρκώς S.O.S.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ!

- Μονόδρομος κατά τον Δήμο Ιωαννιτών η σύσταση Λιμναίου Ταμείου, για το οποίο συμφωνεί και η Περιφέρεια Ηπείρου

LIMNH PRASINO

 • Η προστασία της ιστορικής Λίμνης Παμβώτιδας, η οποία, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει αφεθεί στην τύχη της, με αποτέλεσμα το οικοσύστημά της να υφίσταται μια διαρκή υποβάθμιση, είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τοπικοί φορείς, οι οποίοι – εκ του αποτελέσματος - αποδεικνύεται ότι έως τώρα ασχολήθηκαν μόνο… επιδερμικά!
Βέβαια, ως ένα βαθμό γι’ αυτό, τον δικό του ρόλο έπαιξε και το «θολό» ιδιοκτησιακό της καθεστώς, αφού στα… δύσκολα όλοι μεταθέτουν τις ευθύνες, δηλώνοντας αναρμόδιοι!
Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για το τι «μέλλει γενέσθαι» με το Προεδρικό Διάταγμα, η τύχη του οποίου αγνοείται επιδεικτικά!
Απογοητευτική εικόνα…
Πάντως, το σίγουρο είναι ότι για την σημερινή κατάσταση της Παμβώτιδας δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι. Η εικόνα της και μόνο οπτικά, πολλές φορές, είναι απογοητευτική, με νεκρά ψάρια να επιπλέουν και έντονη δυσοσμία, ενώ συχνά και τα σκουπίδια περιμετρικά στις όχθες της, έρχονται να την… αποτελειώσουν!
Και τι δεν έχει γραφτεί ή ειπωθεί κατά καιρούς για την προστασία της Λίμνης! Από τοπικούς φορείς, επιστήμονες, ευαισθητοποιημένους πολίτες…
Αλήθεια, οι αυστηρές προειδοποιήσεις πρόσφατα από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου προς όσους διοχετεύουν λύματα στην Παμβώτιδα έπιασαν τόπο; Συνελήφθη κανείς; Οδηγήθηκε κανένας στον Εισαγγελέα; Τίποτε δεν έχει γίνει γνωστό…
Λιμναίο Ταμείο…
Αφού τόσα πολλά ακούμε κατά καιρούς για την κατά τ’ άλλα θρυλική Παμβώτιδα, ας καταγραφεί και μια ακόμη πρωτοβουλία, η οποία είναι καλοδεχούμενη, αρκεί βέβαια να αποδειχθεί και στην πράξη ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της. Ο λόγος για την σύσταση Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου που προωθεί ο Δήμος Ιωαννιτών, με τις… ευλογίες της Περιφέρειας Ηπείρου. Με έγγραφο που απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, προς τον Υπουργό Ναυτιλίας υποστήριξε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην εκτεταμένη μελέτη που αφορά στη διαχείριση του λιμναίου συστήματος και τη βελτίωση των υποδομών περιμετρικά της λίμνης Παμβώτιδας, την οποία εκπονεί αυτό το διάστημα η Περιφέρεια, ανακύπτει η αναγκαιότητα ίδρυσης Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου.
Συνάντηση στην Αθήνα
Για το θέμα είχε συνάντηση στην Αθήνα ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Νίκος Γκόλας με τον Υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Κατά τον Δήμο, είναι ίσως η μοναδική λύση για μια σειρά προβλημάτων που αφορούν τα λιμναία οικοσυστήματα και αποφασίστηκε να συγκληθεί, πιθανά μέσα στον Ιούνιο,  κοινή σύσκεψη, παρουσία του Δήμου Ιωαννιτών, των Υπουργών Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να δρομολογηθούν οι εξελίξεις.
Δηλώσεις Γκόλα
Ο Αντιδήμαρχος Ν. Γκόλας, με χθεσινές δηλώσεις του εμφανίστηκε αισιόδοξος από τη θετική στάση του Υπουργού, ενώ στάθηκε στη σημασία που έχει για την προστασία της λίμνης η ίδρυση του Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου.
«Για εμάς είναι ξεκάθαρο πως αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παμβώτιδα, είτε σε επίπεδο περιβαλλοντικό, είτε ακόμα και σε επίπεδο χρήσης του υδάτινου στοιχείου.
Η σύσταση ενός Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την αδειοδότηση των εργασιών που προτείνονται και φυσικά για τον έλεγχο της ορθής εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας για οποιεσδήποτε παρεμβάσεις αφορούν το οικοσύστημα της λίμνης, είναι μονόδρομος», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γκόλας.
Τέλος, δήλωσε βέβαιος ότι η σύσταση και λειτουργία Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου στην Παμβώτιδα θα αποτελέσει οδηγό για τη δημιουργία ανάλογων δομών και σε άλλους Δήμους με λίμνες ανά την Ελλάδα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τα Γιάννενα.