Αν και το χρυσοπληρώνουν, για ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ (!) στέρεψαν οι βρύσες σε όλη την πόλη

ΤΟ «ΝΕΡΟ - ΝΕΡΑΚΙ» ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΓΙΑΝΝΙΩΤΕΣ!

- Ανίκανη η Δημοτική Αρχή όχι μόνο να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα, αλλά και να ενημερώσει έγκαιρα και υπεύθυνα νοικοκυριά και επιχειρήσεις

- Ούτε καν στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΙ αναρτήθηκε ανακοίνωση… - Για «εγκληματική αμέλεια» κάνει λόγο η παράταξη Γκόντα

NERO BROXHS SOLHNES

 • Το… νερό – νεράκι είπαν για δυο μέρες οι Γιαννιώτες, που ήρθαν αντιμέτωποι με μια ξαφνική ολική διακοπή υδροδότησης, λόγω βλάβης που εντοπίστηκε στο αντλιοστάσιο της Κρύας.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθεί μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που δεν γνώριζαν τι συνέβαινε, πόσο θα διαρκέσει η διακοπή και κυρίως εάν το νερό είναι κατάλληλο και άλλες απορίες, όταν μάλιστα το πληρώνουν «χρυσάφι» στην ΔΕΥΑΙ!
Η απεργία των δημοσιογράφων έκανε ακόμη πιο δύσκολη την ενημέρωση των δημοτών, που όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για την Δημοτική Αρχή, που άφησε στο… σκοτάδι μια ολόκληρη πόλη για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα!
Έντονες οι διαμαρτυρίες…
Οι διαμαρτυρίες των πολιτών έπεφταν «βροχή», δεν ήξεραν πού να απευθυνθούν για ενημέρωση και έτρεχαν στα σούπερ μάρκετ για προμήθεια νερού, με τις εταιρίες εμφιάλωσης να κάνουν… χρυσές δουλειές!
Οι περισσότεροι έβγαζαν το… άχτι τους προς την Δημοτική Αρχή Μπέγκα  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ και το τηλέφωνο του «Π.Λ.» πήρε φωτιά από τις κλήσεις δημοτών, οι οποίοι αγανακτισμένοι «τα έβαζαν» με τον Δήμο, τόσο γιατί δεν είναι ικανός να συντηρεί ζωτικές για την πόλη εγκαταστάσεις, όσο και γιατί δεν μπόρεσε να ενημερώσει έγκαιρα τους πολίτες. «Καλά, δεν περιμένουμε νέα έργα, αυτό το έχουμε προ πολλού… αποδεχτεί, αλλά να μην είναι ικανοί να επιθεωρούν και να συντηρούν τις εγκαταστάσεις, αυτό είναι αδιανόητο», έλεγε επαγγελματίας της πόλης, καλώντας την ΔΕΥΑΙ ότι πρέπει να είναι εντάξει απέναντι στους πολίτες, οι οποίοι της χρυσοπληρώνουν το νερό!
Ούτε στο site της ΔΕΥΑΙ!
Για το πώς θα μπορούσε ο Δήμος να ενημερώσει τους κατοίκους, εν μέσω απεργίας – πολλοί συμπολίτες έλεγαν ότι θα έπρεπε από το πρωί της Τετάρτης υπάλληλοι του Δήμου να τοποθετήσουν επείγουσες ανακοινώσεις στις εισόδους των πολυκατοικιών της πόλης, όπως συνήθως κάνει η ΔΕΗ!
Αλλά τι να περιμένει κανείς, όταν ούτε καν στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΙ υπήρχε μια σχετική ανακοίνωση  για το ξαφνικό πρόβλημα που προέκυψε;
Κατά τ’ άλλα η Δημοτική Αρχή Μπέγκα εγκαινιάζει κατά καιρούς… πρωτοποριακές διαδικτυακές εφαρμογές, κάνοντας λόγο για «νέα εποχή στην επικοινωνία» με τον πολίτη!..
Ζητούμενο η ποιότητα…
Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο μετά την… ψυχρολουσία από την διακοπή της υδροδότησης, αυτό που έντονα απασχολούσε χθες τους κατοίκους (σε όσους έφτασε το νερό, καθώς μέχρι και το βράδυ τα διαμερίσματα των υψηλότερων ορόφων δεν είχαν στάλα!) ήταν η ποιότητά του. Η Δημοτική Αρχή με ανακοινώσεις της προς τα Μέσα Ενημέρωσης επιχειρούσε να καθησυχάσει τους δημότες. Στην τελευταία ανακοίνωσή της (4.23 μ.μ.) ανέφερε χαρακτηριστικά: «επειδή η ανησυχία ορισμένων πολιτών για την ποιότητα του νερού στο δίκτυο ύδρευσης παραμένει, η ΔΕΥΑΙ ξεκαθαρίζει ξανά και με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι όλοι οι ποιοτικοί έλεγχοι που έχουν γίνει στο δίκτυό της δεν έχουν δείξει κανένα απολύτως πρόβλημα»!
Ωστόσο το γεγονός ότι η ανακοίνωση δεν συνοδεύονταν και από τα απαραίτητα έγγραφα με τις όποιες αναλύσεις, δικαιολογημένα έκανε τους πολίτες καχύποπτους. «Τόσο δύσκολο ήταν να δώσουν τα αποτελέσματα ποιότητας του νερού», αναρωτιόταν συμπολίτης που μάταια περίμενε να ενημερωθεί από την ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΙ.
Σκληρή κριτική Γκόντα!
Έλλειμμα ενημέρωσης «που αγγίζει τα όρια της εγκληματικής αμέλειας», καταλογίζει στην Δημοτική Αρχή η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», με αφορμή την ξαφνική εκτεταμένη διακοπή νερού. «Ούτε μια «σταγόνα»  υπευθυνότητα από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ  και  Δήμαρχο κ. Μπέγκα, ο οποίος επί δύο μέρες είναι εξαφανισμένος. Ανάλογη στάση από τον Αντιπρόεδρο  και «προεδρεύοντα»  κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος σε άλλες περιπτώσεις είναι λαλίστατος. Ούτε μια παραίτηση για λόγους ευθιξίας για την ζημιά που προκάλεσαν στη λειτουργία της πόλης, για δύο ολόκληρες μέρες», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση η παράταξη Γκόντα.
Και σε άλλο σημείο αναφέρει: «Η ανικανότητα και  η αδιαφορία εξακολουθεί να «βασιλεύει» και στον πιο ευαίσθητο χώρο, που είναι η ύδρευση της πόλης, με τους πολίτες να δοκιμάζονται και να εμπαίζονται για οκτώ ολόκληρα χρόνια από τους ερασιτεχνισμούς της σημερινής δημοτικής αρχής, στην οποία περισσεύουν τα μεγάλα λόγια και υπολείπονται ακόμη και στα στοιχειώδη, όπως είναι το νερό»!
Το ιστορικό της διακοπής
Στο μεταξύ, ο Δήμος Ιωαννιτών, με ανακοίνωσή του χθες το μεσημέρι αναφέρεται στο ιστορικό της διήμερης διακοπής νερού, επιχειρώντας να κατευνάσει την έντονη κριτική που δέχεται από τους κατοίκους. Αν και από χθες το πρωί διαβεβαίωνε ότι επανήλθε η υδροδότηση, ωστόσο σε πολλά σημεία της πόλης (και κυρίως στα διαμερίσματα από τον δεύτερο όροφο και πάνω) μέχρι και χθες βράδυ οι βρύσες δεν είχαν στάλα νερό, λόγω -όπως λέει ο Δήμος- της υπερκατανάλωσης!
Σε χθεσινό δελτίο Τύπου η Δημοτ. Αρχή έκανε λόγο για εξαιρετικά μεγάλη βλάβη όταν το πρωί της Τετάρτης διαπιστώθηκε πως μια γεώτρηση που τροφοδοτεί με νερό το αντλιοστάσιο της Κρύας αντλούσε θολό νερό! Άμεσα, συνεργεία της ΔΕΥΑΙ προχώρησαν στη διακοπή της υδροδότησης σε όλο σχεδόν το δίκτυο και ξεκίνησαν τις απαραίτητες εργασίες.
Παράλληλα - αναφέρει ο Δήμος - αποφασίστηκε η προγραμματισμένη για την μεθεπόμενη εβδομάδα συντήρηση των δεξαμενών, να γίνει τελικά… προχθές (!) προκειμένου να μην μείνει ξανά για μεγάλο χρονικό διάστημα η πόλη χωρίς νερό, μέσα σε διάστημα δεκαπέντε ημερών.
Βέβαια, αργά το βράδυ της Τετάρτης παρατηρήθηκε ξανά θολότητα στο νερό του δικτύου, με αποτέλεσμα στις 3 χθες τα ξημερώματα να αδειάσει ξανά μια από τις κεντρικές δεξαμενές. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η πολύωρη διακοπή δημιούργησε ορισμένα μικρότερης έκτασης προβλήματα σε διάφορα σημεία του δικτύου, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν.
Η Δημοτ. Αρχή για να δικαιολογηθεί προς τους πολίτες ανέφερε ότι «σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε το δίλημμα της άμεσης υδροδότησης σε βάρος της ποιότητας του νερού που φτάνει στους καταναλωτές». (Βέβαια αυτά χωρίς και πάλι να παρουσιάσει κάποιο έλεγχο ειδικού εργαστηρίου για την καταλληλότητα του νερού).
Μόνο τους συμβουλεύει ότι όταν επανέλθει το νερό στις βρύσες τους, να τις αφήσουν για ένα χρονικό διάστημα ανοιχτές, πριν το καταναλώσουν…