Εντυπωσιακή η συμμετοχή στο χθεσινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στα Γιάννενα

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ «ΟΧΙ» ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ!

- Μήνυμα προς την Κυβέρνηση να παραδειγματιστεί από τον γεωγραφικό ακρωτηριασμό της Ηπείρου…

- Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Οι πολίτες δημοκρατικά εκφράζουν την αγωνία τους για τα ιστορικά και εθνικά δίκαια…

SYLLALHTHRIO

 • Εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν ειρηνικά και δημοκρατικά χθες το απόγευμα στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε κάθε εθνική υποχώρηση στο θέμα αυτό.
Το συλλαλητήριο των Ιωαννίνων, ήταν ένα από τα 24 που έγιναν χθες βράδυ με εντυπωσιακή συμμετοχή σε πόλεις της Ελλάδος, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς την Κυβέρνηση και ειδικότερα προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που είναι έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία με τα Σκόπια.
Είχε όμως  ειδική βαρύτητα και σημασία, σε σχέση με άλλα, καθώς η Ήπειρος, είναι μια μαρτυρική περιοχή, που πλήρωσε με γεωγραφικό ακρωτηριασμό τις αποφάσεις των μεγάλων δυνάμεων και έχει κάθε λόγο να συμπαρατάσσεται στη Μακεδονία μας και να είναι επιφυλακτική στα σχέδια που σήμερα εξυφαίνονται από Αμερικανούς, Γερμανούς και άλλες χώρες, που θέλουν να ικανοποιήσουν τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα.
Κι αυτός ακριβώς συμβαίνει με τη συμφωνία που προωθείται προς ψήφιση, η οποία όπως προκύπτει από όλες τις πληροφορίες, φαίνεται να είναι ετεροβαρής για τα Ελληνικά συμφέροντα, καθώς  όχι μόνο θα περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία, αλλά και δεν θα εξασφαλίζεται η οριστική εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τους Βόρειους γείτονες, οι οποίοι θα συνεχίζουν να εποφθαλμιούν την «κάθοδό τους» προς τα παράλια του Θερμαϊκού και του Βόρειου Αιγαίου.
Πολίτες κάθε ηλικίας
Στο συλλαλητήριο των Ιωαννίνων, συμμετείχαν πολίτες κάθε ηλικίας με έντονη την παρουσία των νέων, που όλοι τους αψήφησαν τις «απειλές» και τα συνθήματα αντιεξουσιαστικών ομάδων κατά της εκδήλωσης.   Μεταξύ αυτών, ήταν και πολίτες από γειτονικές περιοχές που έσπευσαν στα Γιάννενα με δικά τους μεταφορικά μέσα και δαπάνες, καθώς δεν υπήρξε καμία οργανωμένη μετακίνηση και ούτε υπήρχε δυνατότητα οικονομικής κάλυψής της.
Τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου είχαν αναλάβει σύλλογοι και φορείς των Ιωαννίνων, ενώ ξεχωριστή παρουσία ήταν των ιερωμένων κυρίως από την Μητρόπολη Πωγωνιανής και Κονίτσης, ενώ σχολιάστηκε η καθολική απουσία ιερέων από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων.
Ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων ήταν επί της Πλατείας, ωστόσο ήταν πάρα πολλοί εκείνοι που ήταν στο δρόμο και στον προ της Περιφέρειας πλακόστρωτο χώρο. Έντονη ήταν και η παρουσία της Αστυνομίας, προκειμένου να αποτραπούν επεισόδια, καθώς κοντά στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, είχε συγκεντρωθεί ομάδα αντιεξουσιαστών που ήθελαν να οργανώσουν τη δική τους αντιεκδήλωση.
Έπαρση σημαίας
Η εκδήλωση άνοιξε με τον Εθνικό Ύμνο και την έπαρση μιας γιγαντιαίας σε μέγεθος Ελληνικής σημαίας για να ακολουθήσουν τραγούδια για τη Μακεδονία, αλλά και απόσπασμα από την ομιλία που είχε κάνει στο συλλαλητήριο της Αθήνας ο Μίκης Θεοδωράκης. Στη συνέχεια με τους εκπροσώπους των συλλόγων που ανέλαβαν την πρωτοβουλία οργάνωσης του Συλλαλητηρίου, να έχουν ανέβει στην εξέδρα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα, εκπαιδευτικός κ. Έξαρχος στην εισαγωγική του ομιλία, τόνισε ότι το συλλαλητήριο είναι μια απόλυτα δημοκρατική εκδήλωση, «καταδικάζοντας» όλα όσα περί του αντιθέτου διακινούνται από διάφορες κατευθύνσεις.
Δεσμοί «αίματος»
Αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στην πραγματοποίησή του και επεσήμανε δύο επιπλέον λόγους για τους οποίους τα Γιάννενα και η Ήπειρος στέκονται αλληλέγγυοι και συμπαραστέκονται στους Μακεδόνες. Ο ένας είναι η Ηπειρώτικη καταγωγή της Ολυμπιάδας,  μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο δεύτερος η καταγωγή της οικογένειας του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά από τον Παρακάλαμο.
Ακολούθησαν μηνύματα του Μητροπολίτη Κόνιτσας κ. Ανδρέα και της Παμμακεδονικής Ένωσης Αυστραλίας και χαιρετισμοί του Πρόεδρου των Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχων κ. Μ. Μαγειρία, του Προέδρου του Συλλόγου Πολυτέκνων Ιωαννίνων κ. Κ. Μπαλωμένου και εκπροσώπων άλλων συλλόγων. Ιδιαίτερα φορτισμένες συγκινησιακά ήταν οι ομιλίες του εκπροσώπου των Κυπρίων φοιτητών και των Παλαιστινίων που ζουν στα Γιάννενα. Επίσης από τις τελευταίες συμμετοχές στην οργανωτική επιτροπή ήταν αυτής της Κίνησης Πολιτών «Αντιδρώ», με τον εκπρόσωπό της, δικηγόρο Κώστα Ντακαλέτση στο χαιρετισμό του να τονίζει ότι το σημερινό (σ.σ. χθεσινό) είναι συλλαλητήριο ελπίδας για τη Μακεδονία και την Κοινωνία.
Ο Κώστας Τασούλας
Σε δήλωση για το χθεσινό συλλαλητήριο στα Γιάννενα, αλλά και για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η Κυβέρνηση, προέβη χθες ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας, που ανέφερε τα εξής:
«Έχοντας προσωπικά λάβει μέρος στο μεγαλειώδες αντίστοιχο συλλαλητήριο των Αθηνών της 4/2/2018 υπερασπίζομαι, όπως κάνει και η ΝΔ, το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ελεύθερα, ειρηνικά και δημοκρατικά εκφράζοντας την αγωνία τους για τις εξελίξεις, αλλά και την αποφασιστικότητά τους να προστατεύσουν τα ιστορικά και εθνικά δίκαια της Μακεδονίας.
Η Κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά εμφανίζεται πλέον πρόθυμη να κάνει βαριές εθνικές υποχωρήσεις.  Γι’ αυτό βαφτίζει ακροδεξιά την εθνική ευαισθησία της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων.  Γι’ αυτό δεν προσπάθησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής ενότητας.  Γι’ αυτό περιφρόνησε τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών.
Η ΝΔ είναι ξεκάθαρη.  Η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία:  Αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, αφαίρεση κάθε αλυτρωτικού στοιχείου και μία ονομασία για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων.  Η εκχώρηση «Μακεδονικής Εθνότητας» και «Μακεδονικής Γλώσσας» δεν είναι αποδεκτή. Για μια ακόμη φορά από 24 πόλεις της Ελλάδος ο κ. Τσίπρας λαμβάνει το μήνυμα ότι δεν διαθέτει καμμία πολιτική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα μας σε μία διεθνή συμφωνία που θα ζημιώνει τα εθνικά μας συμφέροντα».
Η ΔΑΚΕ Καθηγητών
Εν τω μεταξύ έντονη ήταν η αντίδραση της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε. Ιωαννίνων, για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της συνδικαλιστικής παράταξης Ε.Α. Παρεμβάσεις, που εξέφρασε την αντίθεσή της στην απόφαση της ΕΛΜΕ να μετάσχει στο χθεσινό συλλαλητήριο. Η ΔΑΚΕ, αποφεύγει να σχολιάσει το ύφος και το ήθος της ανακοίνωσης, για να προσθέσει ότι: «Ως επιστημονικό σωματείο η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, έχει την υποχρέωση να έχει άποψη για όλα τα ζητήματα εκπαιδευτικά και όχι μόνο που απασχολούν την κοινωνία. Πόση μάλιστα για το «Μακεδονικό» που όσο κι αν δεν θέλουν μερικοί να το καταλάβουν απασχολεί την πλειοψηφία των Ελλήνων».