Τώρα που η Ελλάδα τυπικά βγαίνει από τα Μνημόνια και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πανηγυρίζουν…

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΙΟ ΦΤΩΧΗ…ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ!

- Αποκαρδιωτική η γενικότερη κατάσταση στη χώρα - σύμφωνα με την Eurostat – και στην Ήπειρο ακόμη χειρότερη, με υψηλή ανεργία, επιδόματα, συσσίτια και διανομή προϊόντων από την Πρόνοια!

- Αυστηρή εποπτεία από την Ε.Ε. για 4 ακόμη χρόνια

DIAGRAMMA KATO BELOS

 • «Ηρωική έξοδο» από τα Μνημόνια τον Αύγουστο  ονειρεύεται η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κάτι μάλιστα που διακηρύσσει σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία, επιχειρώντας να κατευνάσει την λαϊκή οργή που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα για τη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων (με πιο πρόσφατο την συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για την ονομασία των Σκοπίων).
Το μέτωπο αυτό δεν φαίνεται να καταλαγιάζει σύντομα, αφού επίκειται και το «κλείσιμο συμφωνίας» με την Αλβανία, που ακόμη βέβαια κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση (σχετικά σε διπλανή στήλη). Ούτε όμως και αυτό της οικονομίας είναι ικανό να… ξελασπώσει την Κυβέρνηση, όσο κι αν η ίδια προσπαθεί να πείσει ότι τα δύσκολα πέρασαν και ότι έρχονται σύντομα καλύτερες μέρες!
Επιδεινώνεται η κατάσταση
Τόσο τα επίσημα στοιχεία, όσο και η ίδια η σημερινή εικόνα της κοινωνία και της αγοράς, κάθε άλλο παρά δείχνουν ότι η χώρα μπαίνει ή σύντομα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης! Αντίθετα, μέρα με τη μέρα η κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιδεινώνεται και, δυστυχώς, θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο, με τις νέες περικοπές που θα δουν από 1η Ιανουαρίου 2019 οι συνταξιούχοι στις αποδοχές τους. Μια τάξη που στα χρόνια της κρίσης έχει αποδειχθεί το βασικότερο στήριγμα των οικογενειακών προϋπολογισμών.
Την οικονομική κρίση και την σκληρή πολιτική λιτότητας έχει πληρώσει πολύ ακριβά και συνεχίζει να πληρώνει η Ήπειρος, η οποία εξακολουθεί να εμφανίζει υψηλά ποσοστά ανεργίας, μ’ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της να φυτοζωεί, περιμένοντας τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας, τα επιδόματα της Πρόνοιας, ακόμη και τα συσσίτια Εκκλησίας και Δήμων που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί ανησυχητικά.
Διανομές προϊόντων
Οι βαρύγδουπες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, που επιχειρούν να πείσουν τους πολίτες ότι από τον Αύγουστο θα τρώνε με… χρυσά κουτάλια, αποδομούνται πλήρως όταν κανείς διαβάζει συνέχεια ειδήσεις που αφορούν διανομή προϊόντων σε άπορους πολίτες. Τέτοιες πραγματοποιούνται συχνά και στην περιοχή μας, μέσω του Ευρωπαϊκού  Επιχειρησιακού  Προγράμματος «Επισιτιστικής βοήθειας» (Τ.Ε.Β.Α.) 2014-2020 και αφορούν από είδη οικιακής χρήσης (οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, σκόνη πλυντηρίου κ.α.), μέχρι ροδάκινα, που μοιράστηκαν χθες ή μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας που έχει προγραμματιστεί να διανεμηθεί από 25 έως 27 Ιουνίου σε όλο το Νομό Ιωαννίνων (σχετική είδηση στην σελ. 2).
Μια βόλτα αρκεί…
Δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά, για να περιγράψει την κατάσταση σήμερα στην Ήπειρο, η οποία έχει εναποθέσει τις ελπίδες της σε κάποιο… θαύμα, για να αρχίσει να κινείται και πάλι η τοπική οικονομία.
Η πραγματικότητα είναι ότι τα λουκέτα αυξάνονται με… γεωμετρική πρόοδο και η πλειοψηφία των μικρομεσαίων δεν μπορεί να κουμαντάρει τα χρέη που συσσωρεύονται, λόγω της πτώσης της κατανάλωσης και των αυξημένων φόρων και εισφορών!
Μια βόλτα λοιπόν στην αγορά των Ιωαννίνων, αρκεί για τους κυβερνητικούς βουλευτές μας να μπορέσουν να… σφυγμομετρήσουν την κατάσταση και να δουν στην πράξη πως τα βγάζουν σήμερα πέρα επιχειρήσεις και νοικοκυριά!
Στις φτωχότερες της Ε.Ε.
Και μπορεί τα της περιφέρειάς μας, λίγο – πολύ όλα να τα βλέπουμε, γενικότερα όμως η κατάσταση στην χώρα μας είναι αποκαρδιωτική, αφού η Ελλάδα και με την… βούλα της Ευρώπης συγκαταλέγεται στις φτωχότερες χώρες της Ε.Ε., με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και την κατά κεφαλήν κατανάλωση. Και βεβαίως η Περιφέρεια Ηπείρου είναι από τις φτωχότερες της Ευρώπης!
Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της  Eurostat, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα κράτη - μέλη κινείται από το 43% έως το 253% του κοινοτικού μέσου όρου, ενώ η κατά κεφαλήν κατανάλωση (σε όρους αγοραστικής δύναμης) κινείται από το 55% έως και το 130% του μέσου όρου.
Στην Ελλάδα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι στο 67% του μέσου όρου των χωρών της Ευρώπης και η κατά κεφαλήν κατανάλωση στο 77%. Η χώρα μας είναι μεταξύ των πέντε μελών, που εμφανίζουν κατά κεφαλήν κατανάλωση 20% έως 25% χαμηλότερη του μέσου όρου!
Αυστηρή εποπτεία…
Μπορεί τυπικά η Ελλάδα να βγαίνει από την Μνημονιακή εποχή τον ερχόμενο Αύγουστο, όμως αυτό που έπεται είναι μια αυστηρή εποπτεία, συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα, αλλά και αυστηρές ποινές σε περίπτωση που η χώρα μας δεν τηρήσει τα συμφωνημένα. Όλα αυτά θα προβλέπονται στο σχέδιο του κειμένου, που αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Καθημερινή» και αναμένεται να συμφωνήσουν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο σημερινό Euro­group, δεσμεύοντας την Ελλάδα σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων μέχρι και το 2022.
Αυτό καταρρίπτει τα περί «καθαρής» εξόδου που διακηρύσσει σε όλους τους τόνους η Κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα χωρίς καμία παρέκκλιση, πετυχαίνοντας υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους, όπως πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%!
«Οι μεταρρυθμίσεις θα παρακολουθούνται σε τριμηνιαία βάση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τον ΕΜΣ», αναφέρεται στο κείμενο. Η συχνότητα των επισκέψεων των θεσμών μετά τη λήξη του μνημονίου –με τη συμμετοχή ακόμη και του Ταμείου– παραμένει η ίδια όπως κατά τη διάρκεια των μνημονίων.