ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ «ΛΥΣΗ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ;

- Μεθοδευμένα αδύναμη η φιέστα των «Τσάμηδων» στο Μαυρομάτι…

- Μετά και την αποκάλυψη των Αθηναϊκών «Νέων» ότι οι γείτονες «εξισώσουν Βόρειο Ήπειρο με Τσαμουριά», οι «Τσάμηδες» χαμήλωσαν τους τόνους, θέτοντας σειρά ειρηνικών διευθετήσεων, «ξεχνώντας» αλυτρωτικές διεκδικήσεις και βεβαίως το «εμπόλεμο»…

KOTZIAS MPOYSATI

 • Η φιέστα των «Τσάμηδων» το Σάββατο για τα «θύματα» της ανύπαρκτης γενοκτονίας, που περιορίστηκε στο «μνημείο» της Τζάρας, αφού δεν έκαναν πορεία προς τα θεσπρωτικά σύνορα Μαυροματίου, ήταν μια ακόμη προκλητική ενέργεια, χωρίς βέβαια κανέναν ουσιαστικά αντίκτυπο. Η συμμετοχή μικρή, σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προηγούμενες συνάξεις, κάποιες εκατοντάδες μόνο μεταφερόμενοι οπαδοί, που μαζί με τους ομιλητές, εκτόξευσαν κραυγές και απειλές. Τα συνηθισμένα δηλαδή... Ο Πρόεδρος του «Τσάμικου κόμματος» Σπετίμ Ιντρίζι, όπως και άλλοι παράγοντες, κάλεσαν την αλβανική κυβέρνηση του Έντι Ράμα να βάλει ως πρώτο θέμα στη συμφωνία το ζήτημα των «Τσάμηδων», ενώ την κατηγόρησαν για… υποχώρηση απέναντι στους Έλληνες!
Τόνισαν χαρακτηριστικά ότι «με αυτή την αδύναμη πολιτική εναντίον της Ελλάδας, δεν έχουμε σήμερα ασπίδες για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά μας»! Ανήγγειλαν μάλιστα ότι θα καταφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις ιδιοκτησίες των «Τσάμηδων» στη Θεσπρωτία. Ζήτησαν την ίδρυση «τσάμικων» νεκροταφείων, όπως και ένα μνημείο για τους «Τσάμηδες», αλλά και τη λειτουργία αλβανικών σχολείων στην Ελλάδα!
Μεθοδευμένα…
Πολιτικοί αναλυτές που γνωρίζουν πολύ καλά τα αλβανικά θέματα, συνδύαζαν την σκόπιμα αποδυναμωμένη φιέστα των «Τσάμηδων» με την επικείμενη ελληνοαλβανική συμφωνία, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτοί μεθοδευμένα και με εντολή Ράμα παρουσιάστηκαν «αδύναμοι» το Σάββατο για δυο κυρίως λόγους:
1. Να φανεί ότι δήθεν η Αλβανική Κυβέρνηση αποθαρρύνει τους «Τσάμηδες» σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, που μπορεί να «φρενάρουν» την οποιαδήποτε συμφωνία με την Ελλάδα και
2. Να παρουσιαστούν οι «Τσάμηδες» ως υπερασπιστές (!) των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ειρηνικών λύσεων και διευθετήσεων!
Γι’ αυτό εξάλλου κι έκαναν πάλι λόγο για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για ίδρυση και στην Ελλάδα νεκροταφείων και μνημείων, όπως και για λειτουργία αλβανικών σχολείων! Μάλιστα, βάζοντας «πλάτη» στο Ράμα (δικό του βέβαια είναι το «σχέδιο») τον… κατηγορούν δήθεν «για υποχώρηση έναντι της Ελλάδας και ότι με αυτή την αδύναμη πολιτική, δεν έχουμε σήμερα ασπίδες για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά μας».
Η καλύτερη ώρα…
Συμπερασματικά, σύμφωνα και με έγκυρους αναλυτές: «Τσάμηδες», Ράμα, Μπερίσα, όλα τα αλβανικά κόμματα και οι πολιτικοί, ανεξάρτητα από τις εσωτερικές τους διαφορές συνασπίστηκαν για να αποσπάσουν μια συμφέρουσα γι’ αυτούς ελληνοαλβανική συμφωνία, που θα εξισώσει τα αιτήματα των «Τσάμηδων» με τις πολυετείς διεκδικήσεις της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, όπως και τις ΑΟΖ σε θάλασσα και στεριά, αλλά και όποιες άλλες διαφορές έχουν οι δυο χώρες.
Θέτουν αυτές τις διαφορές, εθνικές και άλλες, όπως και το «εμπόλεμο» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ζητώντας να αλληλοδιαγραφούν, εξισώνοντάς τες με ανύπαρκτα δικά τους θέματα και με δήθεν διεκδικήσεις που έχουν σε βάρος της Ελλάδας. Θεωρούν μάλιστα ότι τώρα είναι η καλύτερη ώρα με τους ανίδεους και άπειρους Τσίπρα και Κοτζιά - κι έχοντας ως προηγούμενο την πρόσφατη συμφωνία με τα Σκόπια για το «Μακεδονικό» - να κλείσουν (υπέρ τους βέβαια) και το ελληνοαλβανικό.
Πάντως, οι ανιστόρητες και προκλητικές διεκδικήσεις των «Τσάμηδων», σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, θα ήταν λάθος να απαντώνται από ελληνικής πλευράς με «αντιδιαδηλώσεις», που και περιορισμένη είναι η εμβέλειά τους, αλλά και καμία αποτελεσματικότητα δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να έχουν.
Αυτό, που χρειάζεται – εκτιμούν - είναι η υπεύθυνη ενημέρωση προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να καταπέσουν στο κενό τα αιτήματα με τα ψεύδη των «Τσάμηδων».   
Εξισώνουν Β. Ήπειρο με Τσαμουριά!
Τα Αθηναϊκά «Νέα» του Σαββάτου, σε πρωτοσέλιδο αποκαλυπτικό δημοσίευμά τους που υπογράφει ο έμπειρος, Ηπειρωτικής καταγωγής, δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος, τονίζουν ότι τώρα οι Αλβανοί «εξισώνουν Βόρειο Ήπειρο με Τσαμουριά» και ότι η ελληνική Κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει και το αλβανικό!
Μάλιστα αναφέρει τι προβλέπεται στη συμφωνία για τις διεκδικήσεις περιουσιών και ΑΟΖ, τονίζοντας ότι ο Νίκος Κοτζιάς βιάζεται να δώσει τα χέρια με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι, αν και η Κυβέρνηση της γειτονικής χώρας εμφανίζεται επιφυλακτική.
Το δημοσίευμα των «Νέων», μεταξύ άλλων, αναφέρει: «μια δέσμευση Ελλάδας - Αλβανίας για την αποφυγή αναφορών και γεωγραφικών προσδιορισμών οι οποίοι «μπορούν δυνητικά να διεγείρουν τα πάθη μεταξύ των δύο λαών», είναι το ένα από τα τρία, σοβαρότερα στοιχεία που θα συμπεριλαμβάνει η επικείμενη συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας, αναφέρουν έγκυρες διπλωματικές πηγές στα Τίρανα. Και προσδιορίζουν ότι πίσω από αυτή την αναφορά, θα βρίσκεται η εγκατάλειψη, και επισήμως, από την Ελλάδα της «Βόρειας Ηπείρου», αλλά και αντιστοίχως από πλευράς Αλβανίας της «Τσιμερία», της λεγόμενης Τσαμουριάς!
»Με τον τρόπο αυτό θα επιδιωχθεί να κλείσουν οι λυτρωτικές διεκδικήσεις που από τη δική μας πλευρά, υποτίθεται ότι υποκρύπτουν οι αναφορές στη Βόρεια Ηπειρο, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε ελληνική κυβέρνηση είχε διανοηθεί να παραγνωρίσει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914 που καθόριζε την αυτονομία ως κρατικής οντότητας της Βόρειας Ηπείρου.
»Και από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ελληνική κυβέρνηση θέτει σε ίδια μοίρα με την Βόρεια Ηπειρο τις ανιστόρητες διεκδικήσεις διαφόρων αλβανικών κυβερνήσεων σε μία περιοχή της Ηπείρου, στη Θεσπρωτία κυρίως, την οποία προσδιορίζουν ως «Τσαμουριά»….».
ΑΟΖ και η Τουρκία
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι: «και το τρίτο σημείο, το οποίο δημιουργεί την αίσθηση ότι δύσκολα αυτή η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί είναι εκείνο που αφορά τον καθορισμό των ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Μετά την κατάργηση της (πολύ θετικής για την Ελλάδα) συμφωνίας του 2009, οι Αλβανοί εμφανίζονται σήμερα ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, και δείχνουν να αρνούνται να δεχθούν την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, διότι όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την αντίδραση της Τουρκίας, καθώς θα δημιουργούσε προηγούμενο για το Αιγαίο». 

***
Μετά και τις τελευταίες πληροφορίες για τις εξελίξεις, η ελληνική Κυβέρνηση όντως δείχνει να βιάζεται να κλείσει μια συμφωνία με τους Αλβανούς, την ώρα που αντίθετα η αλβανική Κυβέρνηση εμφανίζεται «προσγειωμένη και επιφυλακτική», όπως επισημαίνουν και τα «Νέα».

* * *

Η Ν.Δ. ζητά άμεση συζήτηση στη Βουλή

• Άμεση ενημέρωση και συζήτηση στη Βουλή πριν από την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας με την Αλβανία ζητά ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι «εν κρυπτώ» ετοιμάζεται να «λύσει» και το «Αλβανικό».
«Μετά την εθνικά επιζήμια συμφωνία για το Σκοπιανό,  οι κύριοι Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς ετοιμάζονται εν κρυπτώ να «λύσουν» και το «Αλβανικό». Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία και βεβαίως τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας είναι κορυφαία ζητήματα για να εμπιστευτούμε την κυβέρνηση των Πρεσπών» τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος. Και καταλήγει ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν θα αποδεχθεί νέα αρνητικά τετελεσμένα. Απαιτούμε άμεση ενημέρωση και συζήτηση στη Βουλή πριν την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας».