Ο Δήμος Ζίτσας προσφεύγει στο ΣτΕ κατά Αποκεντρωμένης Δ/σης και Υπουργού!

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΕΝΤΟΣ ΒΙ.ΠΕ.

- Μια «γροθιά» όλες οι δημοτικές παρατάξεις ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις

- Θα προταθούν κοινά αποδεκτές λύσεις εκτός «Βιομηχανικής» για τη διαχείριση πτηνοτροφικών αποβλήτων…

BIPE IOANNINON

 • Την κατηγορηματική του άρνηση να συναινέσει στην εγκατάσταση των πέντε μονάδων βιοαερίου στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, εξέφρασε με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας, μετά από πολύωρη συνεδρίαση το απόγευμα της Τετάρτης.
Αποφασίστηκε  επίσης να κατατεθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση των αποφάσεων που έχουν λάβει ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας και παράλληλα να κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα.
Δημοτική Αρχή και Αντιπολίτευση αποδοκίμασαν τη στάση της Κυβέρνησης, που εκφράστηκε αρχικά με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και στη συνέχεια από τον Αναπληρωτή Υ­πουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο που αντί να πάρει σαφή θέση επί των συγκεκριμένων ζητημάτων που έθετε ο Δήμος, αλλά και η Περιφέρεια Ηπείρου, υπέδειξε  τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας και του Περιφερειακού Συμβουλίου για την επανεξέταση του θέματος.
Δεν… προλάβαινε ο Φάμελλος!
Η Κυβέρνηση -όπως και οι τοπικοί βουλευτές και  παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ που επίσης σιωπούν- φαίνεται  να  έχει κάνει τις επιλογές της και αυτός είναι ο λόγος που ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, αρνήθηκε να παραβρεθεί στη συνεδρίαση, αν και την ίδια μέρα βρισκόταν στην Ηγουμενίτσα. «Ο ίδιος δεν προλάβαινε να έρθει αν και μέχρι το μεσημέρι ήταν στην Ηγουμενίτσα σε εκδήλωση του Δήμου, αλλά δεν φρόντισε να στείλει ούτε και κάποιον εκπρόσωπό του να μας καταθέσει την άποψη της Κυβέρνησης», ήταν το σχόλιο του Δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου, ο οποίος δεν παρέλειψε να «στιγματίσει» και την απουσία των κυβερνητικών βουλευτών του Νομού.
Αποφασίζουν ξένοι για τον τόπο μας!
Ο Δήμαρχος ήταν πάντως ακόμη πιο «καυστικός» στη συνέχεια, όταν επεσήμανε ότι ενώ η Κυβέρνηση με τον «Κλεισθένη 1» προτείνει τη διενέργεια δημοψηφισμάτων ακόμη και για μικρά έργα σε μικρές κοινότητες, εν τούτοις στο συγκεκριμένο μείζον ζήτημα «αγνοεί και υποβαθμίζει ομόφωνες αποφάσεις συλλογικών οργάνων αφήνοντας να τις κρίνουν υπηρεσιακά στελέχη που ουδεμία σχέση έχουν με την περιοχή», φωτογραφίζοντας και τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Βασίλη Μιχελάκη.
Πέντε, ίσον μία!
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίστηκε για μια ακόμη φορά ότι οι πέντε αιτούμενες μονάδες στην πραγματικότητα είναι μία.
Ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος παρουσίασε  έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιοαερίου και στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ρητά σε μια εκ των πέντε εταιριών σημειώνοντας πώς «η συγκεκριμένη ελληνική κατασκευαστική εταιρεία είναι ένα από τα μέλη μας με υψηλό επίπεδο εμπειρίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα εγκαταστήσει πέντε εργοστάσια βιοαερίου στη βιομηχανική περιοχή Ιωαννίνων»!
«Ναι» σε βιοαέριο εκτός ΒΙΠΕ
Δημοτική Αρχή και Δημοτικό Συμβούλιο, ξεκαθάρισαν επίσης  ότι η αντίθεσή τους στην κατασκευή και λειτουργία μονάδων βιοαερίου αφορά την εγκατάστασή τους στην επιβαρυμένη ΒΙΠΕ. «Θα διαχειριστούμε τα υπολείμματα που παράγονται από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όρια του δήμου μας σε έκταση που θα χωροθετηθεί μετά από σχετική μελέτη», ανέφερε ο Δήμαρχος Μ. Πλιάκος. Πρόσθεσε δε, πως έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία για να προχωρήσει η σύνταξη της μελέτης σκοπιμότητας η οποία θα αποτυπώνει τη φέρουσα κατάσταση και θα υποδεικνύει χώρους εγκατάστασης εκτός ΒΙ.ΠΕ..
Την ανάθεση μελέτης σκοπιμότητας ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα συμφωνήθηκε να  υπάρξει συνάντηση με τους εκπροσώπους των δύο πτηνοτροφικών επιχειρήσεων που είναι εγκαταστημένες στη ΒΙΠΕ για την κατάθεση προτάσεων για λύσεις ως προς τη διαχείριση των αποβλήτων των πτηνοτροφείων.
Η αντιπολίτευση
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ζήτησαν οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης. με τον επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης  Βασίλη Γαρδίκο να κάνει λόγο για «ειλημμένες αποφάσεις» και το μεγάλο αγώνα που θα χρειαστεί για να αποτραπούν.
Σφοδρή επίθεση κατά του Αν. Υπουργού Σωκράτη Φάμελλο άσκησε ο Χρυσόστομος Βούζας της «Συμμαχίας Πολιτών»:  «Είναι πολιτικά απαράδεκτος που μας υποδεικνύει πότε και με ποιους θα συνεδριάσουμε» είπε χαρακτηριστικά.
«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Υπουργείου παίρνοντας το λόγο ο Δημήτρης Τζίμας επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση». Να αναζητηθούν «σύμμαχοι» στην Επιστημονική Κοινότητα ώστε να κατατεθούν εμπεριστατωμένα και επιστημονικά τεκμηριωμένα οι αντιρρήσεις του Δήμου και των φορέων, πρότεινε ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Ανατροπή» Μανώλης Ματσάγκας.
Αιτήματα για ΒΙΠΕ – Υποσταθμό
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος  ανακοίνωσε πως η Δημοτική  Αρχή ήδη έχει αποστείλει έγγραφα τόσο προς την Περιφέρεια Ηπείρου με το οποίο ζητά στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδιασμού τη χωροθέτηση νέας ΒΙ.ΠΕ., όσο και προς τον ΑΔΜΗΕ, το διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής Ενέργειας για τη μεταφορά του υποσταθμού Υπερηψηλής τάσης της ΔΕΗ που βρίσκεται δίπλα από το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου – Λυκείου της Ελεούσας σε χώρο που έχει υποδείξει με παλαιότερες αποφάσεις του, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο.