Οι απόδημοι δίνουν τώρα μια ανάσα ζωής, όμως η ερήμωσή τους μετά χτυπά «κόκκινο»

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΑΒΕΒΑΙΟ!

- Αν δεν υπήρχαν οι λιγοστοί κάτοικοι, τα σύνορα θα έφταναν κοντά στα Γιάννενα 

- Μεγάλος «απών» το Κράτος που έκλεισε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες και οι ακρίτες μας ζουν σε κλίμα ανασφάλειας

MELIGGOI PANHGYRI

 • Στο… ζενίθ βρίσκονται οι προετοιμασίες στα χωριά της Ηπείρου, για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το φετινό καλοκαίρι  και που αναμένεται να τους δώσουν ζωή και μια τονωτική «ένεση» για να… βγάλουν τον χειμώνα.
Το πρόγραμμα των Δήμων έχει ήδη καταρτιστεί, με τις πρώτες εκδηλώσεις να έχουν πραγματοποιηθεί, αφήνοντας θετικές εντυπώσεις. Ζαγόρι, Κόνιτσα, Πωγώνι,  Δωδώνη, Τζουμέρκα κ.α. ετοιμάζονται να υποδεχθούν απόδημους και επισκέπτες, διοργανώνοντας σειρά τοπικών εκδηλώσεων, με έμφαση βέβαια στα πατροπαράδοτα πανηγύρια, που κορυφώνονται την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου . Τις ημέρες αυτές τα κοινά χωριανικά τραπέζια δίνουν ξεχωριστό τόνο στα χωριά, κυρίως στα πιο απομακρυσμένα, αυτά που τον χειμώνα ερημώνουν, με τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων συνήθως να είναι μονοψήφιος!
Ξαναζωντανεύουν για λίγο!
Η άφιξη των απόδημων στα χωριά τους, που θα γίνεται σταδιακά το επόμενο διάστημα, δημιουργεί στους ντόπιους ένα αίσθημα ευφορίας, αφού για λίγο καιρό τα χωριά ξαναζωντανεύουν, σπίτια ανοίγουν, αυλές ξεχορταριάζονται, πλατείες καθαρίζονται, καφενεία προετοιμάζονται, γενικά παρατηρείται μια κινητικότητα από τους Δήμους, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, τις Αδελφότητες, αλλά και τους ίδιους τους μόνιμους κατοίκους. Αυτοί που όλο το προηγούμενο διάστημα φυλάττουν Θερμοπύλες, δεν εγκαταλείπουν τις εστίες τους, αν και το Κράτος τους έχει εγκαταλείψει, αφού έχει κλείσει ζωτικής σημασίας υπηρεσίες, ενώ δεν τους εξασφαλίζει ούτε καν το αίσθημα της ασφάλειας. Θέματα βέβαια που κάθε καλοκαίρι πέφτουν στο τραπέζι, όταν στα χωριά υπάρχει προσωρινά ζωή, αλλά που όμως ξεχνιούνται μόλις έρχεται το Φθινόπωρο, όταν όλοι επιστρέφουν στις βάσεις τους, οι μουσικές σταματούν και τα φώτα σβήνουν...
Απόδραση στα χωριά!
Αυτή την περίοδο όμως, τα περισσότερα χωριά άρχισαν δειλά – δειλά να φορούν τα … γιορτινά τους, περιμένοντας τους «φορτωμένους» από προβλήματα ντόπιους και επισκέπτες, που βλέπουν την απόδραση στην εξοχή μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να «βγουν», έστω για λίγο, από το άγχος της καθημερινότητας και τις οικονομικές υποχρεώσεις.
Και μπορεί την… τιμητική τους να έχουν κυρίως παραδοσιακά πανηγύρια και ανταμώματα, όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια πληθώρα εκδηλώσεων, που προάγουν τον πολιτισμό, την τέχνη και τον αθλητισμό, ενώ ξεχωριστή αξία έχουν και οι ημερίδες για θέματα που αφορούν τα προβλήματα των περιοχών. Σ’ αυτές μάλιστα δίνεται η ευκαιρία να υπάρξει γόνιμος διάλογος και προβληματισμός, μεταξύ μόνιμων κατοίκων και αποδήμων, οι οποίοι μπορεί να έχουν φύγει από τις πατρογονικές τους εστίες, όμως το μυαλό και η καρδιά τους είναι πίσω στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και προσπαθούν πολλές φορές να αναδείξουν τα προβλήματα. Μια τέτοια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στους Μηλιωτάδες, στις 12 Αυγούστου, για την διάσωση των γεφυριών στα Ζαγόρια, θέμα που τελευταία απασχολεί έντονα την περιοχή, αλλά και στην Μερόπη Πωγωνίου (την ίδια μέρα), θα λάβει χώρα ημερίδα με θέμα «Το Πωγώνι έχει… μέλλον;;;» από την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου.
Πλούσιο πρόγραμμα
Χθες ο Δήμος Ζαγορίου ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εκδηλώσεών του, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ποιοτικές εκδηλώσεις πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου.
Εκτός από την εκδήλωση για τα πέτρινα γεφύρια, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει πολλές θεατρικές παραστάσεις (ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σε Μονοδένδρι, Γρεβενίτι και Τσεπέλοβο,  θέατρο «Έκφραση» σε Δεμάτι και Σκαμνέλι, Ομάδα του θιάσου OYL στο Πάπιγκο, θεατρικό σχήμα ΓΙΑΞΕΜΠΟΡΕ στη Λεπτοκαρυά), παραστάσεις καραγκιόζη, κουκλοθέατρου, έκθεση αγιογραφίας, ομιλίες, εργαστήρια, συναυλίες ροκ, λαϊκές βραδιές, πάρτι νεολαίας. Το ετήσιο αντάμωμα της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου θα πραγματοποιηθεί 3 και 4 Αυγούστου στον Γυφτόκαμπο.
Στα Άνω Πεδινά στις 5 Αυγούστου εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Οι ρίζες των Σουδενιωτών». Στις 29 Ιουλίου στο Καβαλλάρι εκδήλωση για την επαναλειτουργία του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας. Το Φεστιβάλ Βοβούσας από 14 έως 21 Ιουλίου με πληθώρα δραστηριοτήτων και δράσεων και αυτό το καλοκαίρι αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση για όσους επιλέξουν… να πάρουν τα βουνά.
Δεσπόζουσα θέση στις εκδηλώσεις κατέχει ο μεγαλύτερος ελληνικός αγώνας ορεινού τρεξίματος, στον ορεινό όγκο της Τύμφης, το 8ο «Zagori Mountain Running» με διοργανώτρια την «Μy Adventure», το τριήμερο 20-22 Ιουλίου.  Στο γήπεδο του Τσεπελόβου θα διεξαχθεί η 20η Ποδοσφαιρική Συνάντηση Ζαγορίου με 9 ομάδες. Το τουρνουά πραγματοποιείται από 14 Ιουλίου μέχρι 18 Αυγούστου και είναι αφιερωμένο στον Πανζαγορισιακό. Στον Ελαφότοπο, από 3 έως 5 Αυγούστου,  το μπάσκετ θα έχει την τιμητική του με το τουρνουά 3Χ3 που διοργανώνει ο Αθλητικός Όμιλος Ελαφότοπο. Στη Βοβούσα θα πραγματοποιηθεί για μια ακόμη χρονιά ο αγώνας ορεινής ποδηλασίας «Protect Aoos Mountain Bike Ultra», μήκους 120 χιλιομέτρων με εκκίνηση και τερματισμό τη Βοβούσα.
* * *
Προ ημερών και ο Δήμος Πωγωνίου δημοσιοποίησε πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, όπως και άλλοι Δήμοι του Νομού.