Και από τις νέες αντιφατικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα

«ΓΚΡΙΖΟ ΤΟΠΙΟ» ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΟ!

- Μίλησε και αυτός για σύνορα, αλλά εννοούσε τον… καθαρισμό πυραμίδων από βάτα! Άμεση ενημέρωση για τις «εν κρυπτώ» συζητήσεις ζητά η Ν.Δ.

PYRAMIDES ALBANIA SYNORA

• Σε πλήρη σύγχυση, απόρροια της αποσύνθεσης που εμφανίζει, βρίσκεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και αυτό πλέον διαπιστώνεται όχι μόνο από τις αντιφατικές δηλώσεις των Τσίπρα- Καμμένου, αλλά και τις ανεπίτρεπτες τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού σε ανοικτά μείζονα εθνικά θέματα, όπως συνέβη τα τελευταία 24ωρα για το Ελληνοαλβανικό.
Μετά τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν που έκανε λόγο σε διευθετήσεις συνόρων Ελλάδος - Αλβανίας, τις οποίες «διόρθωσε» μετά την κατακραυγή, ήλθε η σειρά του Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει από τις Βρυξέλλες, ότι οι δύο εκκρεμότητες που απομένουν είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων!
Τοποθέτηση που έγινε δημόσια και γρήγορα πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις. Το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ένα δυσνόητο non papers, με το οποίο αφού πρώτα επιτίθεται σε όσους αναπαρήγαγαν τη δήλωση, δίνει την ερμηνεία ότι η αναφορά Τσίπρα αφορούσε τη συντήρηση των πυραμίδων και τον καθαρισμό των βάτων!
Εκτός πολιτικής λογικής
Τώρα κατά πόσο είναι λογικό και κυρίως διπλωματικό έξυπνο ένας Πρωθυπουργός σε περίοδο διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμφωνίας να αναφέρεται, (έστω και λανθασμένα αν δεχθούμε την ανεπίσημη εξήγηση του πρωθυπουργικού γραφείου), σε θέμα «συνόρων» όταν ήδη μάλιστα μία μέρα πριν είχε ξεσηκωθεί σάλος για ανάλογη τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, είναι θέμα προς συζήτηση.
Όπως σχολιάζει το «In.gr», το ξεκαθάρισμα της σύγχυσης που επιχειρεί να κάνει το Μαξίμου αφήνει κενά και πολλά ερωτήματα.
«Διότι -προσθέτει- δεν μπορεί ο πρωθυπουργός σε μια σημαντική συνέντευξη τύπου να αναφέρεται απλά σε ξερόχορτα και πυραμίδες και στη συντήρηση που πρέπει να γίνει. Πρόκειται άλλωστε για ένα θέμα που δεν θα απασχολούσε σε ανώτατο επίπεδο αλλά θα έπρεπε να απασχολεί το Γενικό Επιτελείο που πιθανότατα είναι επιφορτισμένο να κάνει αυτή τη δουλειά η οποία δεν έχει γίνει εδώ και χρόνια»!
Σε κάθε όμως περίπτωση, όλα αυτά θολώνουν ακόμη περισσότερο το τοπίο ως προς τα όσα συζητά η Κυβέρνηση με την Αλβανία.
Ενημέρωση ζητά η Ν.Δ.
Αργά χθες το απόγευμα η Νέα Δημοκρατία, την οποία το Μέγαρο Μαξίμου είχε σπεύσει να την κατηγορήσει για τις δηλώσεις Τσίπρα, εξέδωσε ανακοίνωση προφανώς μην μένοντας ικανοποιημένη από τις δικαιολογίες ότι η αναφορά στα σύνορα ήταν για τον καθαρισμό των πυραμίδων.
Σε αυτή καλείται η Κυβέρνηση να αφήσει τη μυστική διπλωματία που επέφερε ήδη τεράστια εθνική ζημιά στο ζήτημα των Σκοπίων. Συγκεκριμένα η Ν.Δ. αναφέρει: «Η μυστική διπλωματία των κ. Τσίπρα και Κοτζιά είχε ήδη ως αποτέλεσμα την εθνικά επιζήμια συμφωνία με τα Σκόπια. Έκπληκτοι οι πολίτες μαθαίνουν τώρα ότι μια αντίστοιχη συμφωνία προωθείται και με την Αλβανία.
Καλούμε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσουν άμεσα τη Βουλή για τι ακριβώς συζητούν εν κρυπτώ με τα Τίρανα. Αρκετά στοίχισαν στην Ελλάδα οι πάσης φύσεως διαπραγματεύσεις του κ. Τσίπρα, κρυφές και φανερές».
Ικανοποιημένος ο Ράμα
Τον προβληματισμό για το περιεχόμενο της συμφωνίας εντείνουν και οι δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, ο οποίος δικαιολογήθηκε και για τη δήλωση περί συνόρων, λέγοντας ότι εννοούσε τον καθορισμό της ΑΟΖ.
Ο Ράμα, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα για την επικείμενη συμφωνία με την Ελλάδα, κυρίως στο εσωτερικό της Αλβανίας, λέγοντας ότι «όσοι μιλούν για προδοσία τόσο εντός Αλβανίας όσο και στο εξωτερικό θα το μετανιώσουν». Η δήλωση αυτή υποκρύπτει αν μη τι άλλο ότι από την συμφωνία εξυπηρετούνται τα Αλβανικά συμφέροντα.
Μόνο ζητάνε…
Το οξύμωρο, είναι όμως ότι τόσο η Αλβανία, όσο και τα Σκόπια, ενώ ενισχύονται οικονομικά και θεσμικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ετοιμάζεται μάλιστα να τις προσκαλέσει για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αποφεύγουν συστηματικά να σηκώσουν βάρος από καίρια ζητήματα που απασχολούν τις ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα και οι δύο αρνούνται κατηγορηματικά να αναλάβουν κάποιο «φορτίο» φιλοξενίας προσφύγων με διάφορες προφάσεις. Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ, ήταν πιο… αποκαλυπτικός και «εκβιαστικός»: Για όσο διάστημα, είπε, η χώρα του δεν είναι μέλος της Ε.Ε. δεν πρόκειται να αναλάβει τέτοιο φορτίο.
Μόνος πρόθυμος ο Τσίπρας!
Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι γείτονες μας, ενθαρρύνονται και από την αρνητική στάση και άλλων χωρών να δεχθούν επαναπροωθήσεις προσφύγων. Εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος -και μέχρι τώρα ο μοναδικός- που δέχθηκε ασυζητητί το σχετικό αίτημα της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
Για να μη μένει δε καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα, μπορεί να γίνει «αποθήκη ψυχών», με διαδοχικές τους συνεντεύξεις σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης οι Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας διαβεβαίωσαν πώς η Ελλάδα έχει την πρόθεση να υπογράψει συμφωνία με τη Γερμανία – και μάλιστα πριν τα τέλη Ιουλίου- για να επαναπροώθηση προσφύγων. Η προθυμία αυτή, δεν αποκλείεται να συνδέεται και με τους εκλογικούς σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, που θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί κομματικά και το παραμικρό «όφελος» που μπορεί να αποκομίσει από φιλοξενία προσφύγων.
Ούτε λέξη για τα ναρκωτικά
Η φιλοξενία προσφύγων δεν είναι το μόνο ζήτημα στο οποίο η Αλβανία αποκλίνει από τις Ευρωπαϊκές αρχές, το ευρωπαϊκό δίκαιο και την κοινή προσπάθεια για επίλυση καίριων θεμάτων που απασχολούν την Ε.Ε..
Χθες σε συνάντηση που είχε ο Ράμα με τον αρμόδιο επίτροπο για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, από πλευράς του δεύτερου αναφέρθηκε πώς υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.. Ο Ράμα υποσχέθηκε να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Για μια ακόμη φορά ωστόσο και οι μεν και δε, κράτησαν «κλειστά τα μάτια» στο τεράστιο πρόβλημα της καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών στη γειτονική χώρα, που για πολλούς αποτελούν το βασικό εξαγώγιμο προϊόν, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στη χώρα μας. Αλλά όταν το ζήτημα αυτό δεν έχει τεθεί ως προϋπόθεση για την υπογραφή της συμφωνίας από την Ελληνική Κυβέρνηση, τι μπορεί να περιμένει κανείς από ευρωπαίους και δη φιλοαλβανούς αξιωματούχους;