Ανίκανη η Κυβέρνηση να συντονίσει ακόμη και τις υπηρεσίες της…

ΒΑΡΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ!

- Τριήμερο εθνικό πένθος και απέραντη θλίψη, εντός και εκτός Ελλάδος, για τον πολύνεκρο πύρινο όλεθρο στην Ανατολική Αττική

FOTIES ATTIKH 2018

• Διαστάσεις που δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ανθρώπινος νους, έχει λάβει η τραγωδία στην Ανατολική Αττική.
Μέχρι αργά χθες βράδυ είχε επιβεβαιωθεί ο θάνατος 77 ανθρώπων, σε Μάτι και Νέο Βουτζά, νοσηλεύονται (ή και νοσηλεύτηκαν) 164 ενήλικες και 23 παιδιά, όμως εκφράζονται φόβοι για αύξηση των νεκρών, καθώς υπάρχει ακόμη ένας αριθμός 100 περίπου αγνοούμενων, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες των κλιμακίων της Πυροσβεστικής σε καμένα σπίτια.
Η τραγωδία είναι ανείπωτη. Συγκλόνισε την Ελληνική και τη Διεθνή Κοινή γνώμη και δηλώσεις συμπαράστασης προς τα θύματα έχουν γίνει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, από δεκάδες ξένους ηγέτες, όπως των επικεφαλής οργάνων της Ε.Ε., των Προέδρων Τουρκίας, Αλβανίας, Ρωσίας, Κύπρου, των πρωθυπουργών Σκοπίων, Ισραήλ και άλλων πολλών.
Τριήμερο εθνικό πένθος
Η Ελληνική Κυβέρνηση, κήρυξε από χθες τριήμερο εθνικό πένθος τιμώντας τη μνήμη των αθώων θυμάτων. Τα παραπάνω όμως δεν αναιρούν ούτε και μπορούν να αποσιωπήσουν τις αδυναμίες συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών, τις βαριές εν τέλει ευθύνες της για την τραγωδία.
Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα ολίγων μηνών που χάνονται άνθρωποι από τις διαχρονικές αδυναμίες του Ελληνικού κράτους, αλλά και την πρωτοφανή ανικανότητα της Κυβέρνησης να λειτουργήσει με επάρκεια τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Στη Μάνδρα των 23 νεκρών, προστέθηκαν τα χθεσινά θύματα και αν δεν «ανασυνταχθεί» η Πολιτεία και συνολικά οι μηχανισμοί της, δεν αποκλείεται να ξαναθρηνήσουμε κι άλλα θύματα. Στη Μάνδρα άλλωστε μόλις πριν λίγες εβδομάδες, λίγο έλλειψε να επαναληφθεί το φαινόμενο, αποδεικνύοντας ότι οι δεσμεύσεις και οι εξαγγελίες που είχαν γίνει από τον Αλ. Τσίπρα και υπουργούς του, έχουν μείνει ακόμη στα λόγια.
Ούτε μια παραίτηση!
Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό και στις δύο περιπτώσεις είναι ότι κανένας, μα κανένας κυβερνητικός παράγοντας, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη, τη φιλοτιμία, έστω και για λόγους ευθιξίας να παραιτηθεί, τιμώντας έτσι τη μνήμη των αθώων θυμάτων. Τέτοιου είδους ευαισθησία είναι "ξένη με τις αρχές» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που ακόμη και προχθές βράδυ δρούσε με επικοινωνιακά κριτήρια και στοχεύσεις, που κατέρρευσαν φυσικά υπό το «βάρος» των δεκάδων νεκρών.
«Ασύμμετρη απειλή!»
Η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απέδωσε την καταστροφική πυρκαγιά σε «ασύμμετρη απειλή»! Κάποιοι μάλιστα θυμούνται και συγκρίνουν την προχθεσινή πυρκαγιά με εκείνη της Ηλείας το καλοκαίρι του 2007. Πέραν των όποιων διαφορών υπάρχουν, θα έπρεπε Κυβερνήσεις και Πυροσβεστικό Σώμα, να είχαν αξιοποιήσει την εμπειρία του τότε, ώστε να καταστρώσουν υλοποιήσιμα σχέδια απεγκλωβισμού ανθρώπων από πυρκαγιές που κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα από ο, τι οι πεζοί άνθρωποι και οι οποίες απειλούν κατοικημένες περιοχές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, που επισκέφθηκε νοσοκομεία και πληγείσες περιοχές, με αίσθημα ευθύνης σε δήλωσή του, αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν για την αδυναμία του κράτους να προστατεύσει αποτελεσματικά τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, τόνισε ότι δεν είναι στιγμή για απόδοση ευθυνών και είναι ώρα για ενότητα και αλληλεγγύη.
Σε εγκατάλειψη η Πυροσβεστική
Οι ευθύνες όμως της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ υπάρχουν και δεν θα πρέπει να «καλυφθούν» κάτω από την επικοινωνιακή «ομίχλη» με την οποία προσπαθεί να τις καλύψουν. Κατ΄ αρχάς υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα, με την πρόσφατη αλλαγή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος που προφανώς εκτιμήθηκε ότι δεν θα είχε επιπτώσεις ως προς τον επιχειρησιακό σχεδιασμό ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Υπάρχουν επίσης πολύ σοβαρά ζητήματα εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, για τα οποία έχουν κατ΄ επανάληψη κάνουν λόγο οι υπάλληλοί της.. Αυτά βέβαια ως μια γενική θεώρηση.
Συνελήφθησαν «κοιμώμενοι»
Επί του συγκεκριμένων όμως συμβάντων ο κρατικός μηχανισμός συνελήφθη ουσιαστικά «κοιμώμενος», αν και υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.
Όμως και η πολυδιαφημιζόμενη προετοιμασία για την πρόληψη των πυρκαγιών αποδεικνύεται στην πράξη κενή περιεχομένου. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Αττική, αλλά και περιοχές όπως της Ηπείρου, όπου οι ειδοποιήσεις, οι ανακοινώσεις για καθαρισμό οικοπέδων από ξηρά χόρτα και η απομάκρυνση καύσιμης ύλης σε δάση- δασικές εκτάσεις πέφτουν στο κενό. Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιο έντονα και πιο συχνά και θα πρέπει να μας προβληματίζει όλους, φορείς και πολίτες.
Χωρίς σχέδιο
Τα θέματα αυτά, όπως οι αποχαρακτηρισμοί δασών, οι αυθαίρετες κατασκευές μέσα σε δάση- δασικές εκτάσεις, κυρίως όμως οι πρόσφατες φονικές πυρκαγιές σε άλλες χώρες (π.χ. Πορτογαλία), είναι γνωστά και θα έπρεπε να αποτελούν πρόσθετους λόγους ώστε η Κυβέρνηση να καταρτίσει ένα πολύ πιο αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Οι δεκάδες νεκροί αποδεικνύουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι αυτό το σχέδιο δεν υπήρξε ή και αν υπήρξε δεν λειτούργησε ώστε να απομακρυνθούν έγκαιρα και με ασφάλεια οι κάτοικοι και επισκέπτες με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε τόσες ζωές.
Οι πυρκαγιές τόσο στην Κινέττα, όσο και στην Ανατολική Αττική αντιμετωπίστηκαν από την Κυβέρνηση, ως απλές περιπτώσεις, έστω και αν η προχθεσινή ημέρα ήταν μια από τις πιο επικίνδυνες από πλευράς ανέμων για επέκτασή τους. Είχαν θέσει άλλες προτεραιότητες και μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να πάει να βραβευθεί στη Βοσνία και επιστρέφοντας παρουσία τηλεοπτικών καμερών επεχείρησε να δώσει… κατευθύνσεις από την αίθουσα Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Δεν παρέλειψε δε θέλοντας να απαλλαγεί από τις ευθύνες του, να καταφύγει και σε σενάρια συνωμοσιολογίας. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος και ο Αναπληρωτής του Φ. Κουβέλης, για ώρες απουσίαζαν,
Περιορισμός δαπανών
Την Κυβερνητική αδράνεια και τις συνολικές ευθύνες της για τον ανεπαρκή αντιπυρικό σχεδιασμό επισημαίνουν με άρθρα τους έγκυρα Μέσα Ενημέρωσης. Χαρακτηριστικές είναι επισημάνσεις του in. gr, που ανάμεσα στα άλλα τονίζει:
«Αντιπυρική προστασία και σχέδιο πολιτικής προστασίας σημαίνει να είναι προετοιμασμένος κρατικός μηχανισμός και για τον εμπρησμό (συμπεριλαμβανομένου του «οργανωμένου σχεδίου») και για το ατύχημα και για τον κεραυνό.
Και κυρίως να είναι προετοιμασμένος, όποια και εάν είναι η αιτία, για το πώς μια πυρκαγιά πλέον μπορεί πιο εύκολα σε σχέση με το παρελθόν να γίνει ανεξέλεγκτη και εξαιτίας της εξάπλωσης της δόμησης πολύ πιο γρήγορα να γίνει επικίνδυνη.
Η κυβέρνηση μπορεί να έβαλε τις υπηρεσίες να κάνουν κατ’ επανάληψη υπερωρίες για να μπορέσουν να κάνουν κωδικό τον κωδικό τις περικοπές που δημιουργούν τα υπερπλεονάσματα, όχι όμως και για να επικαιροποιήσουν τα σχέδια πολιτικής προστασίας.
Στην προσπάθεια να επιτευχθεί η διαβόητη «έξοδος από τα μνημόνια» οι περικοπές που έγιναν είχαν επιπτώσεις στη δυνατότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει μεγάλες φυσικές καταστροφές.
Υπηρεσίες υποστελεχωμένες, ελλείψεις σε εξοπλισμό, έργα που δεν έγιναν. Καταλήξαμε να επαφιόμαστε στην αυτοθυσία των πυροσβεστών και των διασωστών. Όμως, κάποιες στιγμές αυτό δεν αρκεί.
Και βέβαια είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που το βλέμμα της το έχει στραμμένο στην επικοινωνία και όχι στην ουσία, στην εικόνα και όχι στο έργο, στις εκλογές και όχι στην εκπλήρωση των καθηκόντων της. Μια κυβέρνηση που παράγει πληθώρα non paper αλλά ελάχιστα πραγματικά σχέδια που να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Μια κυβέρνηση που όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πραγματική κρίση, απλώς απέτυχε τραγικά».
Ελαστικότητα παντού….
Υπάρχει όμως ένα βαθύτερο πρόβλημα, που οξύνεται με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ. Είναι το γενικευμένο αίσθημα της ατιμωρησίας που υπάρχει, της ελαστικότητας στη λειτουργία των υπηρεσιών και στην εγκατάλειψη της ουσιαστικής αξιολόγησης φορέων, μηχανισμού και προσωπικού. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί «πριμοδοτώντας» την αδράνεια να εξασφαλίζει ψήφους, οι πολίτες όμως πληρώνουν ακριβό τίμημα και με ανθρώπινες ζωές…