Οι κυβερνώντες ετοιμάζουν φιέστες για την «έξοδο» από τα Μνημόνια, αλλά…

ΤΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ!

- Σε πραγματική δοκιμασία η Ελλάδα τους επόμενους μήνες, με την «ενισχυμένη επιτήρηση» στην οικονομία

- Προκλητικός ο Φ. Κουβέλης βάζει στην ίδια ζυγαριά τους πανηγυρισμούς με την πολύνεκρη τραγωδία της Αττικής

KOYBELHS KAMMENOS

• Σε… αγώνα δρόμου, προκειμένου ν’ αλλάξει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 92 συνανθρώπους μας, έχει επιδοθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, φοβούμενη ότι οι… φιέστες που ετοιμάζει για την τυπική έξοδο από τα Μνημόνια, θα περάσουν εντελώς απαρατήρητες από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού!
Το μέγεθος της τραγωδίας, σε συνδυασμό με την κατά γενική ομολογία απαράδεκτη διαχείριση της κρίσης από πλευράς κρατικού μηχανισμού, έχουν χτυπήσει.. καμπανάκι στο κυβερνητικό στρατόπεδο, το οποίο επιχειρεί άμεσα ν’ αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας.
Βέβαια, για τους καλά γνωρίζοντες τα οικονομικά, τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμη πιο δύσκολα για την χώρα μας, η οποία θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό… σφιχτό κλοιό, αφού θα είναι σε ενισχυμένη επιτήρηση!
Πυροτεχνήματα!
Από την μια, μετά τις καθυστερημένες παραιτήσεις ενός Υπουργού και ενός Γεν. Γραμματέα, αλλά και τις καρατομήσεις των Αρχηγών της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, πλέον συζητείται ευρέως ένας επικείμενος ριζικός ανασχηματισμός για περαιτέρω εκτόνωση της κατάστασης.
Από την άλλη, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, συγκαλώντας συσκέψεις, εμφανίζεται τώρα αποφασισμένος να… πατάξει κάθε είδους παρανομία, παρουσιάζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, ενεργοποιώντας μάλιστα τις μπουλντόζες με διαδικασίες – εξπρές!
Στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, μπήκε χθες ο εταίρος της Κυβέρνησης Υπ. Άμυνας Π. Καμμένος, που έφερε στο προσκήνιο τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για «προγραμματισμένη και προσχεδιασμένη» ενέργεια, που έγινε με εντολή του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν!
Πρόκληση Κουβέλη!
Βέβαια, αυτό που χθες προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, είναι η δήλωση του αναπλ. Υπουργού Άμυνας Φώτη Κουβέλη, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε: «αντιλαμβάνομαι απόλυτα πως έχει μαυρίσει η ψυχή των ανθρώπων, όλων μας με αυτό που συνέβη στο Μάτι, και χωρίς να θέλω να συμψηφίσω την κατάσταση, αλλά στις 21 Αυγούστου, έχουμε ένα τεράστιο γεγονός, η χώρα βγαίνει από 8 έτη μνημόνια».
Κι όμως με την δήλωσή του πέτυχε ακριβώς το αντίθετο: να βάλει στην ίδια ζυγαριά την πολύνεκρη τραγωδία της Αττικής με την έξοδο από τα Μνημόνια!
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!
Η προσπάθεια αλλαγής κλίματος στο μέτωπο της οικονομίας, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, επιχειρώντας να … εμπεδωθεί μια εικόνα που σε τίποτα όμως δεν συμβαδίζει με την πραγματική οικονομία και την τραγική κατάσταση της μικρομεσαίας τάξης.
Και μπορεί τα δύσκολα κατά την Κυβέρνηση να έχουν περάσει, στην πραγματικότητα όμως το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι πολύ πιο δύσκολο και επίπονο, αφού η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται υπό ασφυκτική επιτήρηση, ενώ θα αρχίσουν να γίνονται αντιληπτές και οι επιπτώσεις από τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα.
Τα μηνύματα…
Σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για την «επόμενη μέρα» προχώρησε το «in.gr», παρουσιάζοντας ως μεγάλο «αγκάθι» το διαρκές πρόβλημα του χρέους.
Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει, πληθαίνουν τα διαρκή μηνύματα από τους «θεσμούς» ότι πρέπει να υπάρξει απαρέγκλιτη εφαρμογή των ψηφισμένων και συμφωνημένων μέτρων.
Το πρώτο μήνυμα ήταν η ίδια η απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου για την συναίνεση στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης του ESM. Η απόφαση κάνει σαφές ότι τα επόμενα βήματα θα περνούν από την αξιολόγηση της πορείας της χώρας, ενώ σε σχέση με τον μειωμένο ΦΠΑ στη νησιά που παρατάθηκε για 6 μήνες με αντιστάθμισμα μείωση των αμυντικών δαπανών, είναι σαφές ότι η πλειοψηφία της Γερμανικής Βουλής αναμένει ότι στη συνέχεια θα επανέλθει κανονικά. Σε ένα τέτοιο φόντο είναι πολύ δύσκολο να δεχτούν παρεκκλίσεις από τα όσα μέτρα έχουν συμφωνηθεί.
Το δεύτερο μήνυμα ήταν η έκθεση του ΔΝΤ. Για την ακρίβεια αυτό ήταν ένα από τα μηνύματα από την έκθεση του ΔΝΤ. Το Ταμείο μπορεί να διαφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά επίσης θεωρεί αυτονόητη την εφαρμογή όλων των μέτρων.
Το τρίτο μήνυμα ήταν οι παρεμβάσεις του εκπροσώπου του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος υπογράμμισε ότι η 20η Αυγούστου «θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα», επισημαίνοντας συγχρόνως ότι «η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές της ότι δεσμεύεται να μην αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις, για να γίνει μια ισχυρή οικονομία δημιουργώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».
Υπό διαρκή εποπτεία…
Παράλληλα η ανάλυση αναφέρεται σ’ έναν από τους μεγαλύτερους μύθους, ότι δήθεν μετά το τυπικό τέλος του «ελληνικού προγράμματος» η χώρα θα έχει το περιθώριο να διαλέγει τα μέσα πολιτικής, υπό την προϋπόθεση ότι θα πιάνει τους δημοσιονομικούς κανόνες. Στην πραγματικότητα η χώρα θα είναι υπό διαρκή εποπτεία και επιτήρηση και οι «θεσμοί» θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν σε όλες τις όψεις της ασκούμενης πολιτικής. Οι μορφές αυτές περιλαμβάνουν:
- Την «ενισχυμένη εποπτεία» που θα σημαίνει αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας τέσσερις φορές το χρόνο.
 Την αξιολόγηση από το Eurogroup δυο φορές το χρόνο για να «αποδεσμεύονται» οι παρεμβάσεις που προβλέπονται στη συμφωνία για το ελληνικό χρέος, δηλαδή τα 600 εκατομμύρια από τα κέρδη των ομολόγων και τα 200 εκατομμύρια από τη μείωση επιτοκίων
- Τις ανά εξάμηνο εκθέσεις της Κομισιόν, που αποτελούν την «κλασική» μεταμνημονιακή εποπτεία, όπως έγινε και με άλλες χώρες που είχαν μπει σε «πρόγραμμα».
- Το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», που είναι ένας «κανονικός» ευρωπαϊκός θεσμός, δεν συνδέεται δηλαδή με κάποιο ειδικό πρόγραμμα, και το οποίο σημαίνει διαρκή παρακολούθηση της σύνταξης και της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των κρατών μελών.