Ενώ η Κυβέρνηση μοιράζει υποσχέσεις, έρχονται επώδυνες μειώσεις στις συντάξεις

«ΚΑΘΑΡΗ» ΕΞΟΔΟΣ ΜΕ ΜΕΤΡΑ – ΦΩΤΙΑ!

Νέα χαράτσια σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από το 2019, αν και ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ θα επιχειρήσει με κάποιες εξαγγελίες να τους… χρυσώσει το χάπι

Πονοκέφαλος για την αγορά η πτώση κατανάλωσης και η έλλειψη ρευστότητας

SYNTAKSIOYXOI LOGARIASMOI

 

• Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι πανηγυρικές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της Κυβέρνησης, για τη μεταμνημονιακή εποχή στην Ελλάδα, που ξεκίνησε με το γνωστό «διάγγελμα» του Αλ. Τσίπρα από την Ιθάκη, το οποίο όμως, τουλάχιστον στο εσωτερικό της χώρας, δεν έπεισε την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, που έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους με δυσβάστακτα μέτρα!
Κι αν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρούν να παρουσιάσουν μια ειδυλλιακή εικόνα μετά την 21η Αυγούστου, η σκληρή πραγματικότητα και όλα όσα έχουν συμφωνήσει με τους δανειστές, θα τους διαψεύσει… πανηγυρικά, με την αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία να μην δίνει περιθώρια για πολιτικούς ελιγμούς!
Επόμενος σταθμός η ΔΕΘ
Το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα έχει πλέον στρέψει το ενδιαφέρον του στο πώς θα εμφανιστεί ο Πρωθυπουργός στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, από το βήμα της οποίας αναμένεται να εξαγγείλει μέτρα για ενίσχυση κοινωνικών ομάδων μετά την «έξοδο» από τα μνημόνια… χρυσώνοντας το χάπι στους αγρίως φορολογούμενους πολίτες και σε μια αγορά που αργοσβήνει από την πτώση της κατανάλωσης και την έλλειψης ρευστότητας!
Βέβαια, ακριβώς δυο μέρες μετά την παρουσία του στη ΔΕΘ θα υποδεχτεί στην Αθήνα κλιμάκιο των δανειστών στην πρώτη μετα-μνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Στο… μικροσκόπιο των θεσμών θα μπει τόσο η εκτέλεση του προϋπολογισμού όσο και η πρόοδος των προαπαιτούμενων που έχουν τεθεί για τους επόμενους μήνες.
Επίσης θα αξιολογηθούν οι προβλέψεις και οι παραδοχές του προσχέδιου του προϋπολογισμού 2019, αλλά και οι εξαγγελίες που θα έχει ήδη κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί και να ανατραπούν πολλά απ’ όσα θα έχει υποσχεθεί!
«Αγκάθι» οι συντάξεις!
Βέβαια, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Αλ. Τσίπρας θα δώσει… σκληρό αγώνα με τους δανειστές, προκειμένου να πετύχει μια παράταση στις νέες περικοπές των συντάξεων (η συμφωνία προβλέπει μειώσεις από 1η Ιανουαρίου 2019), γεγονός που ενδέχεται να τον ωθήσει στην προκήρυξη τελικά τετραπλών εκλογών την ερχόμενη Άνοιξη. Γιατί έχοντας στο… τσεπάκι έστω και μια ολιγόμηνη παράταση, θ΄ ανέβει ευκολότερα τον Γολγοθά των εκλογών.
Μπορεί τώρα η Κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, όμως ειδικοί αναλυτές δεν αποκλείουν τελικά να στηθούν τετραπλές κάλπες (αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές και εθνικές) την Άνοιξη για… οικονομικούς λόγους!
Ήδη τα κυβερνητικά στελέχη προετοιμάζουν το έδαφος, δηλώνοντας ότι δεν είναι αναγκαία η περικοπή των συντάξεων, όπως έκανε χθες η Υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, όμως τον τελευταίο λόγο έχουν οι δανειστές, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία δηλώνουν ότι τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα!
«Φωτιά» στο εσωτερικό!
Για την κυβέρνηση – όπως αναφέρει ενδιαφέρουσα ανάλυση του «in.gr» - που αντί για την επαναφορά της 13ης σύνταξης επέβαλε τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου με τις 22 μειώσεις κόστους 10 δισ. ευρώ, οι επερχόμενες νέες περικοπές απειλούν να βάλουν «φωτιά» στο εσωτερικό της και να επιταχύνουν τον δημοσκοπικό κατήφορο της χώρας, καθώς αυτή οδεύει προς τις κάλπες. Ο χρόνος ήδη μετράει αντίστροφα εις βάρος της, αφού βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων οι μειώσεις στην «προσωπική διαφορά» των παλαιών συνταξιούχων θα πρέπει να εμφανιστούν στα εκκαθαριστικά τους τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Μαζί με αυτές όμως έρχονται άλλα τρία επώδυνα μέτρα, τα οποία προβλέπονται στο τρίτο Μνημόνιο, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι βρίσκεται σε πλήρη ισχύ, παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την έξοδο από αυτό.
Ειδικότερα, τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα που έρχονται – αντί για την «καθαρή» έξοδο που επικαλείται η κυβέρνηση – είναι τα εξής:
1. Συντάξεις. Από 1/1/2019 μειώνεται η «προσωπική διαφορά» τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες καταβάλλονταν κατά τη 12η Μαΐου 2016. Η μείωση αυτή θα αφορά και τις καταβαλλόμενες κατά την παραπάνω ημερομηνία συντάξεις χηρείας. H «προσωπική διαφορά» θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.
2. Από το 2022 όλοι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη μόνο εφόσον έχουν κλείσει 40 έτη ασφάλισης στα 62 έτη τους ή αλλιώς θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 67 τους, εφόσον έχουν κλείσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.
3. Από το 2020 καταργείται πλήρως το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους των 664 ευρώ, έπειτα από μία περίοδο (2015 – 2019) σταδιακής μείωσης, η οποία έχει στοιχίσει ήδη το ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους των 774 ευρώ.
4. Από το 2019 έως και το 2022, επίσης, δεν θα καταβληθούν οι προβλεπόμενες ονομαστικές αυξήσεις (βάσει της εξέλιξης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού) σε όλες τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.
Νέα χαράτσια-σοκ!
Στο μεταξύ, νέα χαράτσια-σοκ έρχονται το 2019 αφού θα υπάρξει αύξηση εισφορών έως και 18% τον μήνα σε 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες (δικηγόροι, μηχανικοί, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι κ.λπ.). Από 1/1/2019 οι εισφορές όλων των μη μισθωτών (επαγγελματιών, αγροτών) θα υπολογίζονται με βάση το 100% του ασφαλιστέου εισοδήματος. Έτσι καταργείται η έκπτωση 15% που ισχύει φέτος.
Η βάση υπολογισμού των εισφορών από 1/1/2019 θα είναι το άθροισμα του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές. Το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί τώρα, κατόπιν της ψήφισης των μέτρων, να περιορίσει τις αντιδράσεις δίνοντας υποσχέσεις για τη μείωση των εισφορών σε επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 31.000 ευρώ οι οποίες ωστόσο, εφόσον εφαρμοσθούν, δεν αρκούν για να αντισταθμίσουν τις μεγάλες επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί ή έχουν δρομολογηθεί με το τρίτο Μνημόνιο. Επίσης από 1/1/2019 αυξάνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες η εισφορά κύριας ασφάλισης για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ (από 16% στο 18%).