Επειγόντως ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση με προεκλογική σύνθεση…

«ΠΑΡΟΧΕΣ» ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ!

Και οι βουλευτές της Ηπείρου συχνά… ανακυκλώνουν ανακοινώσεις για κάποια κονδύλια, προερχόμενα κυρίως μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Σε ετοιμότητα η Αντιπολίτευση κόντρα στα σχέδια Τσίπρα

TSIPRAS NEORIO

• Την παλιά… προσφιλή τακτική ενός πολιτικού συστήματος, που υποτίθεται ότι θα αφήναμε πίσω μας, επαναφέρει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην προσπάθειά της να προετοιμάσει πρόσφορο έδαφος για να οδηγηθεί στις εκλογές (όποτε κι αν αυτές γίνουν) με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες!
Τι σημαίνει αυτό; Ότι ξεκίνησε η κατά κόρον υποσχεσιολογία παροχών και φοροελαφρύνσεων, με... όχημα την «καθαρή» έξοδο από τα Μνημόνια, στην οποία, μετά το διάγγελμα Τσίπρα, όλα σχεδόν τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρονται, για να δικαιολογήσουν την ακατάσχετη παροχολογία στην οποία επιδίδονται.
Κεντρικά και τοπικά!
Μια τακτική που παρατηρείται τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και τοπικά, αφού οι βουλευτές της Ηπείρου, προεξάρχουσας την Υπουργού Όλγας Γεροβασίλη (η οποία μάλιστα ήδη σε δηλώσεις της μιλούσε για φοροελαφρύνσεις και μείωση ασφαλιστικών εισφορών), συχνά «ανακυκλώνουν» μια, δυο και τρεις φορές (!) ανακοινώσεις που έχουν ήδη δημοσιευθεί κεντρικά και αφορούν κονδύλια από διάφορα προγράμματα (αρκετά ευρωπαϊκής προέλευσης), κυρίως για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε μια προσπάθεια να το… εξαργυρώσουν πολιτικά! Αν και το «κατόπιν ενεργειών μου», δεν πιάνει τώρα τόσο εύκολα, όσο στο παρελθόν, δεν παύει όμως να δημιουργεί ένα κλίμα ότι δήθεν κάτι καλύτερο έχει αρχίσει να κινείται!
«Άρωμα» εκλογών!
Η στάση τόσο του ίδιου του Πρωθυπουργού όσο και της Κυβέρνησής του, αποδεικνύει ότι μετά την 21η Αυγούστου και ενόψει της ΔΕΘ, είναι έτοιμοι να… τα δώσουν όλα, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για εκλογές. Εντέχνως, αποφεύγουν να αναφερθούν στην αυστηρή εποπτεία που έχει μπει η χώρα και σε όλα όσα έχουν συμφωνήσει με τους δανειστές αρχής γενομένης από το 2019, αλλά αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μη μειωθούν οι συντάξεις, ενώ ταυτόχρονα υπόσχονται αυξήσεις μισθών (Αχτσιόγλου) και επαναφορά 13ης σύνταξης (Φωτίου)!
Ανέξοδες υποσχέσεις που όμως εξυπηρετούν το σκοπό τους, σε μια κοινωνία που έχει πληρώσει πολύ ακριβά την πολιτική σκληρής λιτότητας. Τόσο οι «παροχές» που υπόσχονται, όσο και οι, ορισμένου χρόνου, προσλήψεις μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που δρομολογούν, παίζουν το δικό τους ρόλο στη δημιουργία προεκλογικού κλίματος.
Το στοίχημα για την σημερινή Κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι το πώς θα κρατηθεί στην εξουσία και επειδή η δημοτικότητά της, μετά και την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, έχει κατρακυλήσει, μόνη λύση τώρα είναι οι υποσχέσεις!
Ο χρόνος εκλογών…
Το θέμα των συντάξεων και το εάν θα κοπούν ή όχι από 1η Ιανουαρίου 2019 (αυτό προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές) είναι η μεγάλη τους ελπίδα, έτσι ώστε εάν καταφέρουν να εξασφαλίσουν έστω και μια μικρή παράταση, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επισπεύσουν τις εκλογές! Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν πρόωρη την όποια συζήτηση, αφού όλα θα κριθούν τον Οκτώβριο. Ωστόσο η Κυβέρνηση, για επικοινωνιακούς λόγους, έχει επιλέξει να έχει το θέμα στην… πρώτη γραμμή, προβάλλοντάς το μάλιστα σχεδόν και ως τετελεσμένο!..
Εν αναμονή ανασχηματισμού…
Στο προεκλογικό παιχνίδι της Κυβέρνησης, φαίνεται πώς μπαίνει και ο επικείμενος ανασχηματισμός, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Το μεγάλο «αγκάθι» για τον Αλ. Τσίπρα είναι να μην αφήσει κορυφαία στελέχη δυσαρεστημένα, αλλά να φανεί και προς τα έξω ότι προχώρησε σε σημαντική ανανέωση προσώπων. Τρία είναι τα πρόσωπα-κλειδιά, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «iefimerida.gr»: Οι Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς. Κοινό χαρακτηριστικό τους; Δεν έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους! Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι υπάρχει μια «άτυπη» συμμαχία μεταξύ Τσακαλώτου-Σκουρλέτη, κόντρα στον Παππά.
Ο Πάνος Σκουρλέτης βλέπει να έρχεται όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο να μετακομίσει στην Κουμουνδούρου, ως γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαταλείποντας το Υπ. Εσωτερικών.
Ο νυν υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, θέλει να εγκαταλείψει το υπουργείο και να κατευθυνθεί προς το Υπ. Οικονομίας. Ωστόσο, σκοντάφτει στο... βέτο Τσακαλώτου!
Επίσης, πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή να τίθεται εκτός κυβέρνησης και τη θέση του να αναλαμβάνει αναβαθμισμένος ο νυν υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός. Αλλαγή σκυτάλης θα υπάρξει, όπως φαίνεται, και σε ακόμη δύο υπουργεία: Στο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου υπουργός είναι ο Βαγγέλης Αποστόλου, και στο Πολιτισμού, όπου προΐσταται η Λυδία Κονιόρδου.
Παράλληλα ο Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις για… πλαγιοκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω ανοιγμάτων σε στελέχη του καραμανλικού χώρου. Πληροφορίες λένε ότι έχουν γίνει κρούσεις στον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο, στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο επί πρωθυπουργίας Καραμανλή, Ευάγγελο Αντώναρο, αλλά και στην ανεξάρτητη βουλευτή Κατερίνα Παπακώστα. Πρόκειται για τρία στελέχη που προέρχονται από την καραμανλική πτέρυγα της Ν.Δ. και έχουν διαγραφεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το κόμμα.
Σε ετοιμότητα και η Αντιπολίτευση
Στο μεταξύ, ούτε η Αντιπολίτευση μένει με «σταυρωμένα» χέρια και προετοιμάζεται πυρετωδώς για μια έντονη προεκλογική περίοδο. Την ώρα που χθες ο Αλ. Τσίπρας από την Σύρο υπόσχονταν επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και αύξηση κατώτατου μισθού, λέγοντας ότι «ο τόπος γυρνά σελίδα», σφοδρή επίθεση εξαπέλυε στην Κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης από την Ζάκυνθο, ενώ η Φ. Γεννηματά βρέθηκε στις Πρέσπες.
«Ο κ. Τσίπρας αντιπροσωπεύει το χθες. Δεν μπορεί να μιλήσει για το αισιόδοξο αύριο της Ελλάδας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι «έχει δεσμεύσει τη χώρα σε ένα άτυπο τέταρτο μνημόνιο, αφού υπέγραψε το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο το οποίο στοίχισε, στην Ελλάδα παραπάνω από 100 δισ. ευρώ»!
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. πρόσθεσε ακόμη πως ο κ. Τσίπρας «έχει το θράσος σήμερα να διαφημίζει έξοδο από τα μνημόνια, όταν είναι αυτός ο οποίος έχει δεσμεύσει τη χώρα σε ένα αυστηρό πλαίσιο λιτότητας για πολλά χρόνια ακόμα και όταν είναι αυτός ο οποίος έχει υπογράψει τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου».
ΚΙΝΑΛ: Υπάρχει η «λυπητερή»!
Επίθεση κατά του Αλ. Τσίπρα, με αφορμή την ομιλία του στη Σύρο, εξαπέλυσε και το Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί και πάλι να εμφανισθεί ψευδεπίγραφα ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
«Καλές οι χαιρετούρες, επί της ουσίας όμως υπάρχει η «λυπητερή». Πόσο μάλλον για τις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που βιώνουν τις συνέπειες της πολιτικής του», αναφέρει και επισημαίνει ότι «για να βοηθήσουμε όμως την ασθενή του μνήμη, στα τρεισήμισι χρόνια που κυβερνά, επέφερε 5 βασικά πλήγματα στον κόσμο της εργασίας:
– Αντί της αύξησης του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ όπως υποσχόταν, μειώθηκαν οι μέσες αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
– Αντί να ανεβεί το αφορολόγητο των μισθωτών στα 12.000 ευρώ, το κατεβάζει στα 5.800.
– Αντί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, κόβει τις υπάρχουσες στα δυο. Κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές εργασίας με μισθούς των 390 ευρώ!
– Αντί να ισχύσουν και πάλι η συρροή και η επέκταση των συμβάσεων από το 2016 όπως προβλεπόταν, με δικό του νόμο παρέτεινε την αναστολή τους κατά δυο χρόνια.
– Και φυσικά αυξήθηκαν οι φόροι, μειώνονται οι συντάξεις, καταργείται το ΕΚΑΣ, μονιμοποιείται ο ΕΝΦΙΑ»…