To ΣΔΟΕ εξορμά και στη Γιαννιώτικη Αγορά, κόβει πρόστιμα και βάζει…

«ΛΟΥΚΕΤΑ» ΓΙΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ!

Δίνουν τη «χαριστική βολή» σε μικρά καταστήματα που ήδη λόγω χρεών πνέουν τα λοίσθια… 

Δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν δύο στις τρεις επιχειρήσεις για οφειλές σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία

LOYKETA

 

• Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την… έξοδο από τα μνημόνια, έρχονται σε πλήρη αναντιστοιχία με την κατάσταση που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και ειδικότερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες και οι αγρότες.
Είναι οι κλάδοι εκείνοι που όχι μόνο δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη «χαρά της πανήγυρης» που αισθάνονται και επιχειρούν να καλλιεργήσουν οι κυβερνητικοί εταίροι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αλλά νοιώθουν καθημερινά όλο και πιο ασφυκτικά τις επιπτώσεις των σκληρών και εξουθενωτικών μέτρων που συμφώνησαν και υπέγραψαν με τους δανειστές, στο πλαίσιο των… υπερήφανων διαπραγματεύσεων που διεξήγαγαν.
Γονάτισαν τους Μικρομεσαίους!
Μια από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, είναι η εξασφάλιση υψηλών πλεονασμάτων, που οδηγεί στην εξόντωση των μικρομεσαίων και όλων εκείνων που είναι συνεπείς και ειλικρινείς φορολογούμενοι. Η υπερβολική αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών «γονατίζουν» ήδη τις περισσότερες μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
Αν και είναι αποδεδειγμένο παγκοσμίως, ότι οι υψηλοί φόροι, εφόσον δεν συνοδεύονται με ανάπτυξη και αύξηση του Εθνικού Ακαθάριστου Εισοδήματος, οδηγούν επιχειρηματίες και επαγγελματίες που βρίσκονται στην «κόψη του ξυραφιού» στην έσχατη λύση της φοροδιαφυγής, η σημερινή Κυβέρνηση «σφυρίζει αδιάφορα» και αναλώνει όλη την εφευρετικότητά της στην επιβολή και είσπραξη φόρων.
Χρωστούν δύο στους τρεις!
Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ οι πολίτες που έχουν οφειλές στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που αντιστοιχούν στα 2/3 των υπόχρεων.
Το πρόβλημα είναι πανελλήνιο. Είναι έντονα όμως αισθητό στα Γιάννενα, αλλά και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Ηπείρου, στις οποίες τα κλειστά καταστήματα αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο. Επαγγελματίες κλείνουν τα γραφεία και τα βιβλία τους και αρκετοί από αυτούς αναζητούν καλύτερη τύχη σε χώρες του εξωτερικού, ενώ τελευταία γνωρίζει άνθηση και η μετανάστευση προς την Κύπρο.
Όσοι εξακολουθούν να λειτουργούν επιχειρήσεις υπό δύσκολες συνθήκες, βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα: Βάζουμε άμεσα «λουκέτο» ή περιμένουμε μήπως τους επόμενους μήνες με την επερχόμενη πολιτική αλλαγή- όπως δείχνουν οι ενδείξεις- θα αλλάξει το κλίμα;
«Περιοδεία» ΣΔΟΕ στα Γιάννενα
Κι εδώ έρχεται να βάλει όμως το «χέρι» του το Κεντρικό Κράτος, που έχει ξαποστείλει το ΣΔΟΕ για σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά. Την τελευταία εβδομάδα μάλιστα την «τιμητική» της έχει η Ήπειρος, σε πόλεις της οποίας «περιοδεύει» κλιμάκιο ελεγκτών που έχει συγκροτηθεί από άλλες υπηρεσίες της χώρας.
Στο στόχαστρό του βρίσκονται μικρές επιχειρήσεις και ιδίως καταστήματα, (κουρεία, καφετέριες, φούρνοι κλπ) και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στον «Π.Λ.» έχει επιβληθεί σε αρκετά από αυτά για μικροπαραβάσεις και 24ωρο ή 48ωρο κλείσιμο, γεγονός που προκαλεί σύνθετα προβλήματα στους «παραβάτες» επιχειρηματίες που πρέπει να αποδείξουν, ειδικά αυτά της εστίασης και παρασκευασμάτων, ότι πρόκειται για φορολογική και όχι υγειονομική παράβαση. Τέτοιου είδους έλεγχοι, που συνήθως η Κυβέρνηση τους διαφημίζει ως «στοχευμένους» το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να συσσωρεύουν νέα χρέη προς το Δημόσιο και νέους ανέργους (από όσες επιχειρήσεις κλείνουν) στον ΟΑΕΔ.
Δεσμεύουν λογαριασμούς
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών τους σε περίπτωση που υπάρχουν οφειλές άνω των 500 ευρώ προς την Εφορία! Υπολογίζεται μάλιστα ότι δέσμευση λογαριασμών έχει γίνει έως τώρα στο 67% των οφειλετών του Δημοσίου. Αποτελέσματα για το τι απέδωσε στο Δημόσιο το μέτρο αυτό, δεν έχει δώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Προφανής είναι όμως η ζημιά που υφίσταται το Δημόσιο, καθώς επαγγελματίες με δεσμευμένους λογαριασμούς, στρέφονται σε συναλλαγές με μετρητά, που συνήθως συνοδεύονται από μη έκδοση απόδειξης ή ακόμη συνηθέστερο με μικρότερης αξίας απόδειξη. Το αποτέλεσμα είναι να χάνει έσοδα το Δημόσιο από ΦΠΑ και φόρο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία από τις εισφορές που πλέον είναι αναλογικές με τα εισοδήματα.
Ρυθμίσεις… ταλαιπωρίας
Ακόμη όμως και αν ένας επιχειρηματίας τακτοποιήσει άμεσα τις υποχρεώσεις του και θελήσει να αποδεσμεύσει τον τραπεζικό λογαριασμό του, πρέπει να περάσει μια πραγματική «Οδύσσεια». Από τη στιγμή που δοθεί η εντολή επιβολής αναγκαστικών μέτρων, ο φορολογούμενος θα πρέπει όχι μόνο να εντάξει σε ρύθμιση το σύνολο της οφειλής του, αλλά και να αποπληρώσει ακόμα και το 70% του χρέους, προτού ο έφορος εγκρίνει τη μερική ή ολική αποδέσμευση.
Ξανά πλειστηριασμοί
Τα… δυσάρεστα όμως, που δεν επιτρέπουν στους πολίτες να πανηγυρίσουν μαζί με την Κυβέρνηση την έξοδο από το Μνημόνιο, δεν τελειώνουν εδώ. Υπάρχει και συνέχεια, η οποία έχει ημερομηνία έναρξης την ερχόμενη Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου. Τότε επαναρχίζουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων που είχαν σταματήσει τον Αύγουστο λόγω των διακοπών.
Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί θα πρέπει κάθε μήνα να ολοκληρώνονται περίπου 3.000 πλειστηριασμοί με τον ετήσιο στόχο για το τρέχον έτος να είναι 30.000 πλειστηριασμοί. Μάλιστα το 2019 θα πρέπει οι πλειστηριασμοί να φτάσουν τουλάχιστον τις 50.000.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι, όπως αναφέρθηκε σε χθεσινή εκπομπή του ΣΚΑΪ από γνώστες του αντικειμένου, πρόκειται να αυξηθούν οι ημέρες διενέργειας των πλειστηριασμών, εκτός δηλαδή της Τετάρτης που γίνονται μέχρι σήμερα, θα διεξάγονται την Πέμπτη, ίσως και την Παρασκευή.
Στο μικροσκόπιο οι οφειλέτες
Στις 15 Σεπτεμβρίου αίρεται το τραπεζικό απόρρητο και ανοίγει η διατραπεζική πλατφόρμα προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι από τους οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στο νόμο «Κατσέλη» έχουν πραγματική ανάγκη και όντως δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και πόσοι υπάγονται στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών και θα πρέπει να μην έχουν δικαίωμα χρήσης του προνομιακού νομοθετήματος.
Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων τα οποία σήμερα φθάνουν τα 27,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά οι τράπεζες έχουν καταγγείλει δάνεια τα οποία φθάνουν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα στην ελληνική κοινωνία, που έχει φτάσει στα όριά της.