Αφού πρώτα «μας τα πήραν» με σκληρά μέτρα και φοροεπιδρομές, τώρα μοιράζουν…

«ΠΑΡΟΧΕΣ» ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ!

Άνοιξαν τον προεκλογικό κουμπαρά με εξαγγελίες- απάτη για δήθεν μείωση εισφορών και φόρων, για μη περικοπή συντάξεων κ.α.

Να πως καταρρίπτονται οι θριαμβολογίες Τσίπρα…

XRHMATA EURO TSOYBALI

• Σε κατάσταση νευρικής κρίσης έχει περιέλθει το τελευταίο τετράμηνο η συγκυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου, που αισθάνεται πλέον να υποχωρεί το έδαφος κάτω από τα πόδια της και να χάνει οριστικά το τρένο της κυβερνητικής εξουσίας.
Προ της επερχόμενης ήττας, είτε οι εκλογές επισπευστούν- όπως είναι και το πιθανότερο σενάριο- είτε πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας οι δύο εταίροι κάνουν ό,τι περνάει από το «χέρι» τους για να μετριάσουν κατά το δυνατόν την έκταση της ήττας, ώστε να μπορέσουν να έχουν κάποιο ρόλο στις εσωκομματικές εξελίξεις.
Με τη μόνη διαφορά, ότι «το χέρι» που χρησιμοποιούν μπαίνει στις «τσέπες» των ήδη αγρίως φορολογουμένων πολιτών, τους οποίους έγδυσαν κυριολεκτικά τα χρόνια που κυβερνούν, με τις συνεχείς φοροεπιδρομές, τη μείωση των δημόσιων επενδύσεων, τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στις εισφορές, συνεχείς μειώσεις συντάξεων κ.α.
Η Κυβέρνηση, έχοντας στις πλάτες της και τις τεράστιες ευθύνες από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και την κατακραυγή για τη συμφωνία που συνήψε με τα Σκόπια, εξαντλεί όλη την εφευρετικότητά της στην ανακοίνωση «παροχών», που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά επιστροφή ορισμένων μόνο εξ εκείνων που «πήρε» όλα αυτά τα χρόνια από τους φορολογούμενους.
Παραβλέποντας το γεγονός ότι σήμερα και με αφετηρία τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προβαίνει σε ανακοινώσεις παροχών, που ως αντιπολίτευση τις κατήγγειλε όταν τις ανακοίνωναν προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι χρήσιμο να επισημανθούν ορισμένες από τις «ελαφρύνσεις» φόρων και εισφορών που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας. Κι αυτές δεν είναι τίποτε άλλο παρά «αντίδωρο» των αυξήσεων που ο ίδιος επέβαλε, μαζί με την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και οι οποίες αν δεν είχαν μεσολαβήσει τα 3,5 χρόνια της καταστροφικής του πολιτικής «ωρίμανσης» και «μάθησης», δεν θα χρειαζόταν καν να επιβληθούν.
Οι συντάξεις
Το θέμα των ημερών είναι η μείωση των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019, που ψήφισε η σημερινή Κυβέρνηση με το νόμο Κατρούγκαλου. Η υπόσχεση που έδωσε και από Θεσσαλονίκη δεν φαίνεται να γίνεται δεκτή από τους δανειστές, και μάλιστα χθες διεπράχθη και ένα βαρύ ατόπημα. Το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι οι θεσμοί συμφωνούν για την αναστολή των μειώσεων και ότι για αυτό είχαν ενημερωθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τίποτε τελικά από αυτά δεν ίσχυσε, γι αυτό αναγκάστηκε και το Υπουργείο Οικονομικών να το διαψεύσει, όπως επίσης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Επί της ουσίας και σε ό, τι αφορά τη μείωση των εισφορών που επίσης προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας, όπως ανέφερε χθες στον ΑΝΤ1 ο πρώην Υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης με συγκεκριμένα παραδείγματα, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν αναλογικά περισσότερες εισφορές σήμερα από ότι το 2016 καίτοι έχουν μειωθεί οι μισθοί.
Ο ΕΝΦΙΑ
Το δεύτερο θέμα στο οποίο δίνει τα «ρέστα» της επικοινωνιακά η Κυβέρνηση και ο Τσίπρας, είναι τα περί μείωσης κατά 30% του ΕΝΦΙΑ. Αφήνοντας κατά μέρος την υπόσχεση για την κατάργησή του με ένα άρθρο και ένα νόμο, οι εξαγγελίες Τσίπρα γίνονται λίγα μόνο 24ωρα μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων και τους αυξημένους φόρους που καλούνται να πληρώσουν πολλοί φορολογούμενοι εξαιτίας της αύξησης προς τα πάνω των αντικειμενικών αξιών. Ήταν η Κυβέρνηση Τσίπρα που αύξησε τους συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου για αυτόν από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ. Με την υπόσχεση που τώρα δίνει θα ωφεληθούν ελάχιστοι και θα δουν να εκτινάσσεται ο φόρος στους υπόλοιπους.
Ποιά μείωση ΦΠΑ;
Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε μείωση του ΦΠΑ σε βάθος τριετίας από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%. Κι όμως επί ημερών του ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 23 στο 24% και το χειρότερο; Έγινε μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης από το μειωμένο συντελεστή 13% στο 24% (θυμίζουμε εστίαση, μεταφορές, ρύζι, μακαρόνια κ.α.).
Μισθοί και φορολογία
Ο Πρωθυπουργός πανηγύρισε για τη μείωση της ανεργίας και υποσχέθηκε αυξήσεις μισθών. Η μεν ανεργία όντως παρουσιάζει μείωση, με αύξηση όμως της μερικής απασχόλησης. Η αύξηση των μισθών, είναι δώρον – άδωρον όσο παραμένει υψηλή η άμεση και η έμμεση φορολογία. Από την 1η Ιανουαρίου, καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, διάταξη που οι ίδιοι νομοθέτησαν. Κι αυτό βέβαια ως συνέχεια της μείωσης έκπτωσης φόρου που είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν. Ταυτόχρονα παραμένουν σε ισχύ όλοι οι νέοι φόροι που επέβαλλε η Κυβέρνηση και αυτό αφορά βέβαια όλους τους φορολογούμενους, όπως στα υγρά καύσιμα, στην κινητή τηλεφωνία, στη συνδρομητική τηλεόραση, στη μπύρα, στον καφέ, στο κρασί (που θα καταργηθεί με απόφαση τελικά του ΣτΕ) κ.α.
Εισφορές και φορολογικοί συντελεστές
Ο κ. Τσίπρας είπε πολλά για τη μείωση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών. Ήταν ο ίδιος όμως και η Κυβέρνησή του που ψήφισε διαδοχικά αυξήσεις φόρων, εισφορών, κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης, αύξηση από το 55% στο 100% της προκαταβολής φόρου. Ανακοίνωσε μάλιστα και μείωση των ασφαλιστικών και φορολογικών συντελεστών από το 29% που είναι σήμερα στο 25% το 2021, αποκρύπτοντας βέβαια ότι το «29%» έγινε από «26%» επί των ημερών του. Και δεν ήταν βέβαια ο μόνος φόρος που γονάτισε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, καθώς:
-Αυξήθηκαν οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται από το 2,8% στο 10%.
- Αυξήθηκαν οι συντελεστές της φορολογικής κλίμακας για όλους τους φορολογούμενους με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται από το 42% στο 45%.
- Καταργήθηκε η αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος από ελευθέριο επάγγελμα 26% έως 33% και πλέον το εισόδημα αυτό φορολογείται με συντελεστές που φθάνουν ακόμη και το 45%.
- Αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές για το εισόδημα από ενοίκια. Ο συντελεστής για εισόδημα έως 12.000 αυξήθηκε από το 11% στο 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 35.000 αυξήθηκε από το 33% στο 35% και για εισόδημα πάνω από 35.000 αυξήθηκε από το 33% στο 45%.
Άλλες …παροχές
Πολύς λόγος έγινε για τα αναδρομικά των ένστολων που θα επιστραφούν επιτέλους. Με τη μόνη διαφορά ότι το 50% του συνολικού ποσού που είχε επιδικαστεί από τη Δικαιοσύνη είχε επιστραφεί επί Κυβέρνησης Σαμαρά και το άλλο 50% έπρεπε να επιστραφεί εντός του 2015. Επιστρέφεται το 2019 και αυτό το πανηγυρίζει η Κυβέρνηση.
Η Κυβέρνηση διατυμπανίζει ακόμη το επίδομα ενοικίου για 300.000 οικογένειες, για το οποίο επίσης πανηγύριζε πέρυσι αλλά για 600.000 οικογένειες. Διαφημίζει την αύξηση της επιχορήγησης των Πανεπιστημίων, η οποία είχε περικοπεί σημαντικά επίσης επί των ημερών της.
Ποια «καθαρή έξοδος»;
Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο «σκοντάφτουν» στην πραγματικότητα. Μόλις χθες – όπως έγραψε και ο «Π.Λ.»- οι 2000 γιατροί που ήταν συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ μειώθηκαν στους 600 καθώς παρουσιάζεται απροθυμία σύναψης νέων συμβάσεων εξαιτίας των χαμηλών αμοιβών, προφανώς και των συνθηκών εργασίας, με επακόλουθο να υποβαθμίζεται και η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους πολίτες.
Ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές μειώθηκε κατά 4,2% στο β΄ τρίμηνο του 2018, παρασύροντας σε πτώση και όλες τις επιχειρήσεις που συνδέονται με τον κλάδο.
Η έκρηξη επενδύσεων που «διαπίστωσε» ο Πρωθυπουργός για το πρώτο εξάμηνο του 2017, δεν ήταν τίποτε άλλο από την υλοποίηση της συμφωνίας της Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και έκτοτε ξανά «πέσαμε στα χαμηλά», με την Ελλάδα να έχει το 2018 τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ δύο τριμήνων του 2018 στην ευρωζώνη.
Διάψευση προσδοκιών
Η καθημερινότητα, η διαβίωση των πολιτών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των φορολογουμένων διαψεύδουν κατά τον πιο πειστικό τρόπο τον Αλέξη Τσίπρα και καταρρίπτουν τις «θριαμβολογίες» τους. Κι αν όντως σε κάτι έχει δίκιο, είναι στο «τζάμπα μάγκες» που ανέφερε. Με τη διαφορά ότι αυτή η διαπίστωση δεν αφορά έναν υποψήφιο πρωθυπουργό, αλλά τον εν ενεργεία Πρωθυπουργό, δηλαδή τον ίδιο που επιχειρεί να εξωραΐσει και να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα, που όσο και αν το επιθυμεί, δεν αλλάζει με τίποτε.