Σε «αγώνα δρόμου» η Κυβέρνηση για να πείσει τους Θεσμούς

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!

- Στο σημερινό Euroworking Group αναμένεται η αποτίμηση της αξιολόγησης για το εάν η  περικοπή τους είναι ή όχι μέτρο διαρθρωτικό

- Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων καταγγέλλει ότι δεν καταβάλλουν νέες συντάξεις για να εμφανίσουν υπερπλεόνασμα στον ΕΦΚΑ

SYNTAKSEIS TAMEIO

• Θολό εξακολουθεί να είναι το τοπίο για το τι «μέλλει γενέσθαι» με τις συντάξεις κι εάν τελικά αποφευχθεί η περικοπή που έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση με τους «θεσμούς» από 1η Ιανουαρίου 2019.
Τόσο το οικονομικό επιτελείο, όσο και τα κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης συνεχίζουν να καλλιεργούν θετικό έδαφος, διακηρύσσοντας σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να αποφευχθεί το ήδη συμφωνημένο «ψαλίδι» κι ότι μπορούν να πείσουν τους δανειστές, προβάλλοντας ισχυρά επιχειρήματα.
Μια πρώτη αποτίμηση της αξιολόγησης αναμένεται να γίνει στην σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group, όπου η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να πείσει ότι η αναστολή του μέτρου, δεν θα επηρεάσει τον δημοσιονομικό στόχο για πλεόνασμα 3,5%. Βέβαια, οι συνταξιούχοι, που είναι και άμεσα ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τελευταία στιγμή, καθώς όλα συγκλίνουν στο ότι οι τελικές αποφάσεις δεν θα ληφθούν νωρίτερα από τον Δεκέμβριο!
Μηνυτήρια αναφορά
Την ίδια ώρα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείο Εργασίας και της Διοίκησης του ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις και εφάπαξ που ανέρχονται σε 180.000, κάνοντας λόγο για σκόπιμη καθυστέρηση, ώστε να δημιουργείται υπερπλεόνασμα στον Οργανισμό, για να το παρουσιάζει στην συνέχεια η Κυβέρνηση στους δανειστές!
Περιμένοντας έως και 6 χρόνια!
Κατά το ΕΝΔΙΣΥ η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων φθάνει έως σήμερα τους 27 μήνες για τις κύριες συντάξεις και έως τα έξι έτη για τις επικουρικές και παρά τις συνεχείς εξώδικες οχλήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχουν εκδοθεί μέχρι και σήμερα οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης.
Ειδικά στο πρώην ΓΛΚ (Γενικό Λογιστήριο Κράτους) και μετά την ένταξή του στον ΕΦΚΑ, επικρατεί χαώδης κατάσταση, δεν βρίσκει κανείς άκρη σε ότι και αν έχει ζητήσει. Οι υπάλληλοι αδυνατούν να δίνουν πληροφορίες σε ότι τους ρωτούν οι συνταξιούχοι. Κανείς δεν γνωρίζει τίποτα, λέγοντας ότι «αναμένονται εγκύκλιοι».
Επίσης, τονίζεται στη μηνυτήρια αναφορά ότι η καθυστέρηση έκδοσης των οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης έχει ως συνακόλουθη συνέπεια και την καθυστέρηση στην απονομή του εφάπαξ που δικαιούνται.
Στερούνται τα στοιχειώδη
Το Ενιαίο Δίκτυο περιγράφει την τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι συνταξιούχοι σημειώνοντας ότι οι απόμαχοι της εργασίας είναι άνθρωποι με ανάγκες και αρκετοί εξ’ αυτών με προβλήματα υγείας. Υποβάλλονται σε δαπάνες αγοράς φαρμάκων, αναγκάζονται λόγω της οξύτατης οικονομικής κρίσης να συντηρούν άνεργα παιδιά με τις οικογένειές τους, πληρώνουν δόσεις δανείων σε τράπεζες, ΔΟΥ, ΕΝΦΙΑ, Λογαριασμούς ΔΕΚΟ, κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και έχουν καταντήσει καταθλιπτικοί, αφού περιήλθαν σε αδυναμία πληρωμών και στερούνται της δυνατότητος να έχουν τα στοιχειώδη προς το ζην, ακόμη και για τη διατροφή τους.
Αμετακίνητο το ΔΝΤ
Το θέμα των συντάξεων πάντως θα συνεχίσει να βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας μέχρι και την τελευταία στιγμή. Η Κυβέρνηση από την στάση των κορυφαίων στελεχών της φαίνεται πως επιλέγει συνειδητά να το διατηρεί στην επικαιρότητα, καλλιεργώντας προσδοκίες στους χιλιάδες συνταξιούχους, η αγωνία των οποίων όμως θα παραταθεί μέχρι… «παρά πέντε».
Το οικονομικό επιτελείο θα συνεχίσει την προσπάθειά του να πείσει τους δανειστές για την μη αναγκαιότητα του μέτρου, όμως κανείς ακόμη δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι στο τέλος θα αποφευχθεί το «ψαλίδι». Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνημένα, ενώ αμετακίνητο εμφανίζεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα «Νέα», το ΔΝΤ διαφωνεί κάθετα με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για οποιαδήποτε παρέμβαση στο συγκεκριμένο μέτρο. Δεν συζητεί ούτε για σπάσιμο σε δόσεις, ούτε για παράταση της εφαρμογής, ούτε για το ενδεχόμενο μερικής του εφαρμογής σε υψηλές συντάξεις, ούτε προφανώς για ακύρωση.
Εκτός από τις συντάξεις η Κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι και το θέμα του αφορολόγητου, στοχεύοντας κυρίως επικοινωνιακά. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην μειωθεί ούτε το αφορολόγητο, χωρίς όμως να μπορέσει να πει κάτι παραπάνω!
Αισιόδοξος ο Ευ. Τσακαλώτος
Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο newpost.gr, αναφερόμενος στην εφαρμογή ή μη του ψηφισμένου μέτρου της περικοπής των συντάξεων, επανέλαβε ότι «η μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο» και «δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», προσθέτοντας ότι «τα επιχειρήματά μας είναι λογικά. Τα έχουμε θέσει στους θεσμούς και θα τα θέσουμε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει»!