Τα… μισά Γιάννενα βρίσκονται στη λίστα των προς «αξιοποίηση» ακινήτων

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΜΑΣ!

- Στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. προτείνεται να περάσουν από το Βυζαντινό Μουσείο και το ΕΑΝΚΙ μέχρι το αρχοντικό Μίσιου, το στρατόπεδο Βελισσαρίου και οι Φυλακές Σταυρακίου

- Ευρεία σύσκεψη φορέων την ερχόμενη Παρασκευή στο Δημαρχείο - Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Θα αποτρέψουμε την τερατώδη αυτή πρωτοβουλία…

BYZANTINO MOYSEIO

• Σάλος έχει ξεσπάσει από χθες το πρωί στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, οι φορείς και κάτοικοι της οποίας διαπίστωσαν ότι τα… μισά Γιάννενα κινδυνεύουν εν μία νυκτί να περάσουν στο Υπερταμείο προς… αξιοποίηση, δηλαδή για ξεπούλημα!
Αν η λίστα με τα ακίνητα την οποία έχει καταρτίσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής περιλάμβανε αγροτεμάχια ή κενά οικόπεδα, τότε κανείς δε θα είχε αντίρρηση. Όμως, προς μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξη όλων, στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου έχει διαβιβαστεί ένας κατάλογος που περιλαμβάνει μουσεία, εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, διατηρητέα κτίρια διοίκησης, τζαμιά, αθλητικά κέντρα με πρώτο και καλύτερο το ΕΑΝΚΙ, το Στρατόπεδο Βελισσαρίου, γκαλντερίμια στο Κάστρο, ακόμα και τις… δικαστικές φυλακές Ιωαννίνων!
Είναι σαφές ότι η πόλη και η Γιαννιώτικη κοινωνία δεν πρόκειται να ανεχθούν την «υποθήκευση» του πολιτιστικού παρελθόντος και της ιστορικής φυσιογνωμίας του τόπου.
Μάλιστα, την ερχόμενη Παρασκευή πρόκειται να γίνει στο Δημαρχείο ευρεία σύσκεψη φορέων, στο πλαίσιο της οποίας θα αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις για την αποτροπή αυτής της επιχείρησης.
Ενδεικτική του κλίματος είναι η οργισμένη αντίδραση που εκδηλώθηκε χθες από τον βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. και πρ. Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, ο οποίος μίλησε για τερατώδη κυβερνητική πρωτοβουλία που στρέφεται κατά του δημοσίου συμφέροντος.
Φοβερή… γκάφα!
Εν αγνοία των τοπικών Αρχών της Ηπείρου και μέσα σε ατμόσφαιρα πλήρους μυστικότητας, συγκροτήθηκε η λίστα με τα προς… αξιοποίηση ακίνητα του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία μεταβιβάστηκε στην ΕΤ.Α.Δ Α.Ε.. Ουσιαστικά ο κατάλογος καταγράφει τα ακίνητα στα Γιάννενα που ανήκουν στο Δημόσιο, όμως οι συντάκτες του δυστυχώς δεν είχαν την προνοητικότητα να εξαιρέσουν πολιτιστικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους όπως το Ιτς Καλέ που αποτελούν σήμα κατατεθέν της πόλης, ούτε αθλητικές εγκαταστάσεις, εκτάσεις και κτίρια που φιλοξενούν χρήσεις απολύτως αναγκαίες για την πόλη όπως τα γήπεδα της Λιμνοπούλας, το Αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων και το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης!
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Εταιρεία Περιουσίας σε ανακοίνωσή της σημειώνει ρητά ότι τέτοιου είδους ακίνητα, όπως επίσης αιγιαλοί και παραλίες, εξαιρούνται ρητά από κάθε δυνατότητα παραχώρησης.
Τα ακίνητα
Συνολικά 57 ακίνητα περιλαμβάνει η σχετική λίστα η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον Δήμο Ιωαννιτών, μετά από την επιχείρηση διασταύρωσης που πραγματοποίησε -με αξιοσημείωτη ομολογουμένως καθυστέρηση, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε άλλες περιοχές της χώρας- ώστε να δει ποιες εκτάσεις που τον ενδιαφέρουν άμεσα μεταβιβάστηκαν στην ΕΤ.Α.Δ Α.Ε.. Από αυτά τα 41 είναι εντός των ορίων της πόλης, τα τρία στην Ανατολή, τα 11 στον Κατσικά (εδώ περιλαμβάνεται και η έκταση της Γαλακτοκομικής Σχολής) και τα τρία στο Σταυράκι.
Σύσκεψη στο Δημαρχείο
Χθες το πρωί έγινε σύσκεψη στο Δημαρχείο για το θέμα, στην οποία πέραν του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Κτηματικής Υπηρεσίας, της Εφορίας Αρχαιοτήτων, της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας και Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας, η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος, Γεωργία Γιώτη καθώς και η νομική υπηρεσία του Δήμου.
Μετά από διαπίστωση ότι στην πιο πάνω Εταιρία μεταβιβάστηκαν ακίνητα ενδιαφέροντος του Δήμου μεταξύ των οποίων το Στρατόπεδο Βελισαρίου, μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας, χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων, το πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο Κατσικά, κτίρια που στεγάζουν Δημόσιες Υπηρεσίες (Αστυνομικό Μέγαρο, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση κ.α.), χώροι παιδικών σταθμών κ.τ.λ., ο Δήμαρχος αποφάσισε να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη στην οποία θα κληθούν να παραστούν όλοι οι βουλευτές των Ιωαννίνων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, εκπρόσωποι των ενδιαφερομένων Φορέων καθώς και οι επικεφαλείς των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Προσφυγή στο ΣτΕ
Η σύσκεψη θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, ώρα 12 μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου. Παράλληλα, ο Δήμος διερευνά, όπως ανακοίνωσε, το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων ενώ ενημέρωσε άμεσα με επιστολή του την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων Ηπείρου για τα πολιτιστικά μνημεία που συμπεριλαμβάνονται στα ακίνητα που παραχωρήθηκαν στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε..
Ο Κώστας Τασούλας
Η πρώτη αντίδραση χθες μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας των προς παραχώρηση ακινήτων της πόλης ήρθε από τον βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Τασούλα, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι ζημιώνει τη χώρα και το εθνικό συμφέρον με τις πρωτοβουλίες της.
Ο κ. Τασούλας, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: «Η Ν.Δ. απ’ την πρώτη στιγμή κατήγγειλε έντονα αυτές τις αδιανόητες παραχωρήσεις που όσον αφορούν πολιτιστικούς χώρους και μνημεία είναι και ευθέως αντισυνταγματικές, από μία επικίνδυνα καταστροφική πλέον απερχόμενη Κυβέρνηση που ενώ πνέει τα λοίσθια σκορπάει νέες ζημιές για τη χώρα. Από την άλλη πλευρά και κεντρικά και τοπικά σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και πληττόμενους φορείς θα οργανωθεί η με κάθε νόμιμο τρόπο προσπάθεια αποτροπής αυτής της τερατώδους και ενάντια στο εθνικό και δημόσιο συμφέρον κυβερνητικής πρωτοβουλίας.
Όσο για τους εμπνευστές της, που μέχρι την τελευταία στιγμή χυδαία και μάταια ψευδολογούσαν ότι δήθεν δεν τρέχει τίποτε αξίζει να παραδοθούν στη χλεύη και περιφρόνηση του ελληνικού λαού που αντιλαμβάνεται δυστυχώς ολοένα και περισσότερο γιατί κάθε μέρα που περνάει με τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο στην εξουσία η χώρα και τα συμφέροντά της υπονομεύονται βάναυσα».