Την ώρα που περικοπή συντάξεων και αύξηση καυσίμων… βασανίζουν τον Αλ. Τσίπρα

ΤΑ ΧΡΕΗ «ΠΝΙΓΟΥΝ» ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

- Ξεπερνούν τα 180 δισ. ευρώ με τις προσαυξήσεις Ξεπερνούν τα 180 δισ. ευρώ με τις προσαυξήσεις

- Μείωση εργοδοτικών εισφορών από 1η  Οκτωβρίου ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων

APOGNWSH

• Όσο κι αν η Κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει το αναπτυξιακό της αφήγημα, μετά την τυπική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, έρχονται τα διάφορα επίσημα στοιχεία να την διαψεύσουν πανηγυρικά!
Από την μία τα συσσωρευμένα χρέη σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες που «πνίγουν» επιχειρήσεις και νοικοκυριά και από την άλλη το «θολό» τοπίο που υπάρχει στο επίπεδο των επενδύσεων (αυτές συμβάλλουν στην πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας και όχι η... στεγνή επιδοματική πολιτική που ακολουθούν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), συνθέτουν μια εκρηκτική κατάσταση στα θεμέλια της κοινωνίας.
Πάνω από 180 δισ.!
Και μπορεί τα στοιχεία για τα χρέη των Ελλήνων που έδωσε στην δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή Δ. Καμμένου, να κάνουν λόγο για 101,5 δισ. ευρώ, όμως φαίνεται πως τελικά πρόκειται για την… μισή αλήθεια.
Όπως αναφέρει οι οικονομικός συντάκτης Γιώργος Παππούς το ποσό αυτό αφορά μόνο στο κεφάλαιο των οφειλών. Από το σχετικό έγγραφο προκύπτει ότι πέρα από αυτά τα 101.588.760. 770 ευρώ, υπάρχει ένα ακόμα «βουνό» 80.695.804.796 ευρώ που είναι τα αποκαλούμενα «συνεισπραττόμενα», με απλά λόγια οι προσαυξήσεις επί των 101,5 δισ. ευρώ, που φυσικά δεν επιβαρύνουν κανέναν άλλο παρά τους ίδιους τους οφειλέτες.
Κι ενώ το Κράτος στήνει στον τοίχο τους φορολογούμενους που χρωστούν, ενεργοποιώντας μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, το Δημόσιο δεν δίνει το καλό παράδειγμα, αφού χρωστά στους ιδιώτες 1,82 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 474 εκατ. είναι αιτήματα για επιστροφή ΦΠΑ και 875 εκατ. ευρώ για φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων.
Να μειωθούν οι εισφορές
Κι αφού λοιπόν η Κυβέρνηση λέει ότι... κόπτεται για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, οφείλει να ακούσει την πρόταση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων (ΣΕΒ), που ζητά την άμεση (από 1η Οκτωβρίου) μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Παράλληλα, σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού επισημαίνει τον κίνδυνο αυτή να λειτουργήσει σε βάρος της νόμιμης απασχόλησης.
Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στην συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, υπό τον Πρόεδρο Θ. Φέσσα, παρουσία της Υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του υφυπουργού Νάσου Ηλιόπουλου.
Σε αναμονή οι συνταξιούχοι…
Την ίδια ώρα, οι συνταξιούχοι κάθονται σε... αναμμένα κάρβουνα, περιμένοντας τις τελικές αποφάσεις για το εάν θα κοπούν ή όχι οι συντάξεις από 1η Ιανουαρίου 2019, παρακολουθώντας το θέατρο του παραλόγου.
Οι δανειστές επιμένουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τελευταία στιγμή, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη με σιγουριά δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ισχύσει το μέτρο. Χθες ο Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Βουλή, υποστήριξε ότι «έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να μην μειώσουμε τις συντάξεις, να μην περικόψουμε το αφορολόγητο και να ισχύουν και τα αντίμετρα»!
Εννοείται πως κανείς δεν θέλει να περικοπούν οι συντάξεις, όμως η Κυβέρνηση έχει κακό προηγούμενο, αφού ενώ άλλα υπόσχεται, στο τέλος συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!
Προβληματισμός για πετρέλαιο!
Και φυσικά οι συντάξεις δεν είναι το μοναδικό θέμα που απασχολεί πολίτες και Κυβέρνηση. Ο νέος «πονοκέφαλος» που προστίθεται τελευταία ακούει στο όνομα «πετρέλαιο θέρμανσης».
Η απότομη αλλαγή του καιρού με την κάθετη πτώση της θερμοκρασίας, κάνει τα νοικοκυριά να αρχίσουν να ανησυχούν για το κόστος της θέρμανσης τον φετινό χειμώνα.
Οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, καθώς η τιμή του πετρελαίου προβλέπεται ιδιαίτερα τσουχτερή (15 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεσή του).
Οι βενζινοπώλες εκτιμούν ότι η τιμή θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι τουλάχιστον 16-17% και αναμένεται να ξεπεράσει το 1,110 ευρώ στις πόλεις και να φτάσει το 1,250 στις απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά, σημειώνοντας δε, ότι οι τιμές περιέχουν πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους.
Ποιες επενδύσεις;
Όσον αφορά τις επενδύσεις αρκεί να δει κανείς σε ποια θέση κατατάσσεται η Ελλάδα, μεταξύ 162 χωρών του πλανήτη. Κατέχει τη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των κρατών – μελών της Ε.Ε., αλλά και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Φιγουράρει λοιπόν στην 108η θέση στον παγκόσμιο δείκτη οικονομικής ελευθερίας, μαζί με την… Σουαζιλάνδη, πίσω ακόμη και από την γειτονική μας Αλβανία που επιδιώκει την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.