SPIDER, «Μεταλλουργική» Κεφαλοβρύσου και τώρα η ΒΙΚΗ Α.Ε…

Η ΗΠΕΙΡΟΣ «ΧΑΝΕΙ» ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΗΣ!

- Επιχειρήσεις που ήκμαζαν και απασχολούσαν εκατοντάδες εργαζόμενους έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο λόγω οικονομικής κρίσης

- Το θολό επιχειρηματικό τοπίο, ανασταλτικός παράγοντας για νέες επενδύσεις

BIKH ERGOSTASIO

• Είναι γεγονός ότι η Ήπειρος, ανέκαθεν ήταν μια περιφέρεια της χώρας που δεν φημιζόταν για τη βιομηχανία της ή για μεγάλες βιοτεχνικές επιχειρήσεις. Είχαν γίνει ωστόσο αρκετές προσπάθειες ειδικά μετά τη μεταπολίτευση και είχαν δημιουργηθεί ορισμένες βιομηχανίες ή είχαν μετεξελιχθεί μικρές βιοτεχνίες σε βιομηχανίες, οι οποίες και αποτέλεσαν τον κορμό της βιομηχανικής παραγωγής στην Ήπειρο, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981 και την επιθετική ρητορική που είχε ακολουθηθεί τα πρώτα χρόνια περί «κοινωνικοποίησης» κλπ, ορισμένες από αυτές τις μονάδες οδηγήθηκαν σε υπολειτουργία και στη συνέχεια έκλεισαν οριστικά. Κάποιες άλλες όμως άντεξαν στο χρόνο, κατάφεραν να αναπτυχθούν σημαντικά ορισμένες δε να φτάσουν μέχρι και το «κατώφλι» του Χρηματιστηρίου, αλλά τελικά τα τελευταία χρόνια να βάλουν «λουκέτο».
Η λίστα μεγάλη: Από την ΚΕ­ΜΠΕΡ, τις βιομηχανίες μαρμάρου, τα ΧΥΤΗΡΙΑ, η ΣΒΕΚΗ, η Βιομηχανία Ξύλου, η ΕΛΒΙΕΞ, η ΕΛΒΙΖ κ.α. φτάσαμε στο «σήμερα», όπου μεγάλες βιομηχανίες που είχαν συνδέσει το όνομά τους με την Ήπειρο και ήταν περιζήτητες για απασχόληση, οδηγούνται στο κλείσιμό τους: Η SPIDER έκλεισε, τα περιουσιακά της στοιχεία έχουν βγει σε πλειστηριασμό και μαζί με αυτά χάθηκαν δεκάδες θέσεις εργασίας.
Η «Μεταλλουργική» Κεφαλοβρύσου πωλήθηκε και παραμένει κλειστή, με την επαναλειτουργία της από τον νέο ιδιοκτήτη να είναι αβέβαιη, παρότι έχει αρχίσει η συγκέντρωση βιογραφικών. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και άλλες λιγότερες γνωστές, όπως ο «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ», ενώ τελευταία στη λίστα προστέθηκε η Αλλαντοποιία ΒΙΚΗ, που οδηγείται πλέον με μαθηματική ακρίβεια σε «λουκέτο» καθώς οι ιδιοκτήτες της παραιτήθηκαν της αίτησης πτώχευσης που είχαν καταθέσει τον περασμένο Μάιο και οι τράπεζες έκαναν πίσω και δεν προχωρούν στην κατάθεση αίτησης υπαγωγής της βιομηχανίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Το αποτέλεσμα: Η ΒΙΚΗ Α.Ε. περνά στην ιστορία και 200 περίπου εργαζόμενοι στην ανεργία.
Λιγοστεύουν…
Κοινός παρανομαστής για SPIDER και ΒΙΚΗ είναι η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, η οποία όμως έχει επηρεάσει σχεδόν στο σύνολό τους όλες τις επιχειρήσεις και δη τις βιομηχανίες της Ηπείρου.
Με το κλείσιμο των παραπάνω βιομηχανιών, μειώνεται ακόμη περισσότερο ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν μεγάλο κύκλο εργασιών και απασχολούν εργαζόμενους άνω των 50 ατόμων. Και το χειρότερο είναι, ότι στον ορίζοντα δεν φαίνεται να υπάρχουν προοπτικές δημιουργίας νέων μεγάλων παραγωγικών- βιομηχανικών μονάδων κι αυτό παρά την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων που έχουν «σπάσει» τη γεωγραφική απομόνωση της Ηπείρου. Βασική αιτία είναι ασφαλώς η επιφυλακτικότητα που υπάρχει από τον επιχειρηματικό κόσμο για την οικονομική πολιτική που ακολουθείται και η οποία οδηγεί σε άλλες επιλογές όπως στους κλάδους τουρισμού και τροφίμων. Τις αμφιβολίες που υπάρχουν, δεν στάθηκαν ικανοί να τις αντιμετωπίσουν ούτε οι αναπτυξιακοί νόμοι που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, καθώς οι περισσότερες επενδύσεις που έγιναν (και λόγω κρίσης ελάχιστες ολοκληρώθηκαν) αφορούν τον τομέα του τουρισμού και πολύ λίγες έχουν στραφεί προς τη βιομηχανία.
Αυξάνει η ανεργία
Σήμερα στην Ήπειρο οι μεγαλύτερες πλέον επιχειρήσεις από άποψης τζίρου και προσωπικού είναι οι βιομηχανίες εμφιάλωσης νερού (ΖΑΓΟΡΙ- ΒΙΚΟΣ ενώ τελευταία έχει αναπτύξει δίκτυο και η ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ Άρτας), οι Πτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί, η ΝΙΤΣΙΑ­ΚΟΣ ΑΒΕΕ, οι βιομηχανίες γάλακτος «ΔΩΔΩΝΗ», ΗΠΕΙΡΟΣ, ΚΑ­ΡΑΛΗΣ, οι ιχθυοκαλλιέργειες και ένας μικρός αριθμός βιομηχανιών- βιοτεχνιών κατασκευής επίπλων, οινοποιείων, πλαστικών που δεν επαρκούν όμως για να καλύψουν τη ζήτηση εργασίας και να μειώσουν ουσιαστικά την ανεργία.
Στα όριά τους!
Η κατάσταση στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, σύμφωνα με επιχειρηματία που έχει εντός αυτής την επιχείρησή του, είναι οριακή για τις περισσότερες παραγωγικές και εμπορικές μονάδες που φυτοζωούν και περιμένουν το δυναμικό ξεκίνημα της οικονομίας, που ολοένα ανακοινώνεται, αλλά δεν εμφανίζεται. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο επιχειρήσεις των ΒΙΠΕ, όσο και εκτός αυτής, αποτυπώνονται στη μείωση του τζίρου τους, την πτώση των κερδών που για τη συντριπτική πλειοψηφία έχουν μετατραπεί σε ζημιές και δίνουν μάχη με τις τράπεζες για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις.
Όσο οι επιχειρηματίες κινούνται σε «τεντωμένο σχοινί», τόσο και η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς οι άλλες δραστηριότητες που αναπτύσσονται (τουρισμός, εστίαση κλπ) δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν όλο το διαθέσιμο εργατοϋπαλληλικό προσωπικό και ιδίως τους νέους επιστήμονες.
Υπάρχουν περιθώρια;
Το ερώτημα που τίθεται από ορισμένους, είναι αν υπάρχουν περιθώρια βιομηχανικής ανάπτυξης της Ηπείρου, ή θα πρέπει πλέον να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι υπάρχουν μόνο ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας. Η απάντηση δεν είναι δύσκολη: Στο παρελθόν λειτουργούσαν βιομηχανίες - βιοτεχνίες υφασμάτων - ρούχων, ξυλείας, τυποποίησης, πλαστικών, μετάλλου, κ.α., που θα μπορούσαν να ιδρυθούν εκ νέου με σύγχρονες προδιαγραφές, ή και άλλες για νέα προϊόντα που έχουν ζήτηση σε διεθνείς αγορές, όπως π.χ. αρωματοβιομηχανίες με τα βότανα της Ηπείρου. Όσο το οικονομικό κλίμα παραμένει αβέβαιο και δεν υπάρχουν σταθεροί φορολογικοί κανόνες, δύσκολη θα είναι και η εξεύρεση επενδυτών, οι οποίοι δεν πείθονται να διακινδυνεύσουν τα χρήματά τους, ούτε με υποσχέσεις, ούτε με ευχές, αλλά με απτές αποδείξεις. Και τέτοιες δεν μπορούν να υπάρξουν όταν η επίσημη κυβερνητική πολιτική υπαγορεύεται και κινείται από αναχρονιστικές ιδεοληψίες.
Η υπόθεση της ΒΙΚΗ
Η ΒΙΚΗ Α.Ε. (της οικογένειας Παπαγιάννη), που έχει τις εγκαταστάσεις της στη γέφυρα Καλογήρου, μετά τη στάση Ιδιοκτητών και Τραπεζών, βρίσκεται αντιμέτωπη με κατασχέσεις από πιστωτές και προμηθευτές, οι δε εδώ και πολλούς μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοί της στο φάσμα της ανεργίας. Σήμερα επρόκειτο να εκδικασθεί η αίτηση πτώχευσης από το Πρωτοδικείο Άρτας, κάτι που πλέον δεν θα συμβεί μετά τη νέα ανατροπή στην υπόθεση, ήτοι της παραίτησης των ιδιοκτητών από αυτή.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό στις τράπεζες, καθώς είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μη μπορούν να πληρωθούν διαταγές πληρωμής που θα εκδώσουν τις επόμενες ημέρες, αφού έπαυσε πλέον η προστασία της Βιομηχανίας από την αίτηση πτώχευσης που είχαν καταθέσει οι ιδιοκτήτες τον περασμένο Μάιο. Εργαζόμενοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι έχει μεταφερθεί εκτός εργοστασίου μηχανολογικός εξοπλισμός και εμπορεύματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει η ΒΙΚΗ τον περασμένο Μάιο οι συνολικές υποχρεώσεις της ανέρχονται σε 44,67 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 26,39 εκατ. ευρώ περίπου προς την Τράπεζα Πειραιώς, που προέρχονται κυρίως από την πρώην Αγροτική Τράπεζα που είχε ενεχυριασμένο τον μηχανολογικό εξοπλισμό.