Διπλό σενάριο κοροϊδίας από Αλ. Τσίπρα για ΟΛΟΥΣ, εντός κι εκτός Ελλάδος...

KAI «ΝΑΙ και ΟΧΙ» ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ!

- Αν διατηρηθούν,  θα πέσει «τσεκούρι», σε επιδόματα και άλλες παροχές.

- Τη «νύφη» θα πληρώσουν ακριβά όλοι οι φορολογούμενοι…

SYNTAKSIOYXOI POREIA 1 10 2018

• Η χθεσινοβραδινή κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019 στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών, συνοδεύεται με μια παγκόσμια πρωτοτυπία, που μόνο ο Αλέξης Τσίπρας, ως σύγχρονος «ταχυδακτυλουργός» μπορούσε να κάνει: Έχει συνταχθεί με δύο σενάρια για τις συντάξεις και με τις περικοπές που έχει δεσμευτεί και έχει ψηφίσει σχετικό νόμο και χωρίς αυτές!
Πρόκειται για απίστευτη κοροϊδία, που δεν αρμόζει σε καμία σοβαρή Κυβέρνηση, να εμπαίζει κατ’ αυτόν τρόπο τους πολίτες της, δίνοντας υποσχέσεις ότι ίσως και να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις. Απώτερός της στόχος είναι σε περίπτωση που προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές να μην υποστεί την λαϊκή τιμωρία για τα επώδυνα μέτρα που έχει υπογράψει, μετατοπίζοντας σε αυτή την περίπτωση την εφαρμογή τους στην επόμενη Κυβέρνηση.
Την ίδια όμως ώρα, με το δεύτερο σενάριο της περικοπής των συντάξεων, επιχειρεί να κοροϊδέψει τους δανειστές και τους οίκους αξιολόγησης, ώστε να μην υπάρξει κατακόρυφη άνοδος των επιτοκίων, να απαιτηθούν νέα σκληρά μέτρα και να ανατραπεί πριν της ώρας του το αφήγημα περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια.
Η Ν.Δ.
«Το κυβερνητικό παραμύθι της καθαρής εξόδου από το μνημόνιο κατέρρευσε και επισήμως σήμερα (σ.σ.χθες) ανέφερε η Ν.Δ. σε χθεσινοβραδινή της ανακοίνωση, για να προσθέσει: «Το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει τελικά και τις νέες περικοπές των συντάξεων που μόνοι τους ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ για την 1/1/19.
Η ΝΔ ειλικρινά εύχεται στους κ. Τσίπρα και Τσακαλώτο να πείσουν έστω και την ύστατη στιγμή την Τρόικα να αφαιρέσει το συγκεκριμένο μέτρο από το τέταρτο άτυπο μνημόνιο που υπέγραψαν. Μέχρι τότε, ωστόσο, ας πάψουν να κοροϊδεύουν τους Έλληνες και ας ζητήσουν επιτέλους μια συγγνώμη από τους συνταξιούχους για το ανατριχιαστικό επιχείρημά τους ότι το ασφαλιστικό θα γίνει βιώσιμο μόνον αν αποβιώσουν».
Όπως σε όλα τα μεγάλα θέματα, έτσι και στο διπλό σενάριο του προϋπολογισμού, η Κυβέρνηση δρα με επικοινωνιακή στόχευση, που αποτελεί σχεδιασμό της στενής ομάδας που περικλείει τον Αλέξη Τσίπρα. Μόνο που όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, κανένα επικοινωνιακό τρικ δεν αντέχει στο χρόνο και ειδικά επί ημερών της σημερινής συγκυβέρνησης γιατί η πραγματικότητα είναι αδήριτη και δεν τους έχει πλέον κανένας εμπιστοσύνη. Μικρή «πρόγευση» της στάσης των συνταξιούχων μπροστά στη νέα κοροϊδία, υπήρξε η χθεσινή κινητοποίηση στα Γιάννενα, όπου υπογραμμίστηκε σε όλους τους τόνους, ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αντοχής και δεν επιτρέπονται παιχνίδια και πειράματα με τους απόμαχους της εργασίας.
Ο προϋπολογισμός
Η κοροϊδία που επιφυλάσσει η Κυβέρνηση διαπιστώνεται από την εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος εκφράζει την… πρόθεση να μην υλοποιήσει την εφαρμογή των συνταξιοδοτικών παρεμβάσεων, που όπως παραδέχεται έχουν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022, που έχει υπογράψει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!
Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση δεσμεύεται για μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο σημαίνει ότι θα συνεχιστεί το «ξεζούμισμα» του συνόλου των φορολογούμενων, αφού όπως έχει αποδειχθεί ως σήμερα όλες οι προβλέψεις Τσίπρα για ρυθμούς ανάπτυξης έχουν διαψευστεί. Συγκεκριμένα στον πρώτο πίνακα του προσχεδίου ενσωματώνονται τα ψηφισμένα μέτρα (μείωση συντάξεων) και τα ψηφισμένα αντίμετρα, με το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 4,14% του ΑΕΠ το 2019.
Στο εναλλακτικό σενάριο με τη μη περικοπή συντάξεων, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 3,8% του ΑΕΠ κατά ESA ή 3,56% με βάση τη μεθοδολογία της ενισχυμένης εποπτείας.
«Τσεκούρι» σε παροχές
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, αν οι συντάξεις δεν περικοπούν, τότε θα περικοπεί το μεγαλύτερο τμήμα των αντίμετρων, που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, δηλαδή θα μείνουν με... απλωμένο το χέρι, άλλες κατηγορίες πολιτών στους οποίους είχαν δοθεί άλλου είδους υποσχέσεις.
Συγκεκριμένα, εφόσον η κυβέρνηση λάβει τη συγκατάθεση των θεσμών για μη περικοπή των συντάξεων, τότε αυτόματα περικόπτεται η επιδότηση ενοικίου από 600 σε 150 εκατομμύρια ευρώ , ενώ και τα οικογενειακά επιδόματα μειώνονται σε 335 εκ. από 1,7 δισ. ευρώ. Προβλέπεται επίσης η μείωση των εισφορών για νέους εργαζόμενους και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά. Για το καλό σενάριο το υπουργείο επικαλείται «ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις των ετών 2015-2018, καθώς και τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας» που επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, με τρόπο στοχευμένο, χρονίων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.
Ωστόσο και πάλι αυτά παραπέμπονται στο… μέλλον, καθώς όπως τονίζει το ίδιο το ΥΠΟΙΚ, «Η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προτίθεται να υλοποιήσει η Κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου»!
Το υπουργείο επιμένει ότι «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού, τόσο τα περιγραφόμενα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης όσο και η μη εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων είναι πλήρως συμβατά με το δημοσιονομικό στόχο της χώρας, όπως αυτός τίθεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022».
Κατά τα άλλα η Ελλάδα βγήκε πανηγυρικά από τα μνημόνια, όπως επιμένουν να κοροϊδεύουν τους πολίτες Τσίπρας και Καμμένος.