Δημόσιες εκτάσεις σε αγρότες - ανέργους δίνει το Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΜΕ…ΨΗΦΟΥΣ!

- Υπόσχονται φθηνή γη, επικαλούμενοι όμως νόμο του 2012!

- Στον «αέρα» από 1η Νοεμβρίου κτηνοτρόφοι και καλλιεργητές που είχαν ήδη μισθώσει εκτάσεις

AGROTHS TRAKTER XWRAFI

• Την ώρα που η ελληνική οικονομία «συγκλονίζεται» από τις εξελίξεις στις τράπεζες και το απαγορευτικό ύψος των επιτοκίων, που απομακρύνει το ενδεχόμενο προς το παρόν εξόδου στις αγορές για τον αναγκαίο δανεισμό, οι υπουργοί επικεντρώνουν όλη τους την ενεργητικότητα σε ανακοινώσεις και υποσχέσεις με εκλογική αποκλειστικά στόχευση.
Στο «καλάθι» των «παροχών» έχουν ενταχθεί κατά περίπτωση, πότε έργα και δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, πότε τα έργα που ανακοινώνονται μέσω του «Φιλόδημου», κυρίως όμως οι προσλήψεις εποχιακού προσωπικού μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, τα οποία επίσης χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από ευρωπαϊκούς πόρους.
Ακόμη και καθαρά υπηρεσιακές πράξεις, όπως πρόσφατα η μεταφορά πιστώσεων για υπερωριακή αποζημίωση εποχικών κτηνιάτρων στις Περιφέρειες, παρουσιάστηκε (από τον νυν Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης), λίγο- πολύ ως κυβερνητικό επίτευγμα, λες και έκανε τη χάρη σε περιφέρειες και κτηνιάτρους για την πληρωμή των ωφελουμένων.
Από τον ίδιο Υπουργό προέρχεται και η χθεσινή ανακοίνωση, η οποία επίσης έχει … προεκλογικό προσανατολισμό. Πρόκειται για την παραχώρηση εκτάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που στην ουσία πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη διοικητική πράξη. Πλην όμως το Υπουργείο επιχειρεί να την αξιοποιήσει πολιτικά, εμφανίζοντάς την ως «παροχή» προς αγρότες και ανέργους!
Τους βγάζουν… έξω!
Το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο Υπουργός υπέγραψε απόφαση με την οποία από την 1η Νοεμβρίου λήγουν όλα τα καθεστώτα παραχώρησης που ίσχυαν μέχρι τώρα. Όσες είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή βοσκότοποι θα παραχωρηθούν με ένα συμβολικό τίμημα (… παροχή δηλαδή πρώτη) σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ανέργους με βάση τα κριτήρια και τη μοριοδότηση που ορίζει ο νόμος 4061/2012, που είχε ψηφιστεί δηλαδή επί Κυβέρνησης Σαμαρά!
Ενώ δηλαδή η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα νόμο της προηγούμενης Κυβέρνησης, ταυτόχρονα κάνει «κήρυγμα διαφάνειας», υποστηρίζοντας ότι δίνεται τέλος στην αδιαφάνεια, «κυρίως στην επιλογή των παραχωρησιούχων, ενώ παράλληλα βοηθά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να έχουν πρόσβαση σε φθηνή γη και στους ανέργους να κάνουν μια νέα αρχή ενισχύοντας την τοπική οικονομική ανάπτυξη».
Πλήρης οικειοποίηση ενός νόμου που ψηφίστηκε επί προηγούμενης Κυβέρνησης, ενώ στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν η σημερινή Κυβέρνηση, με την κρίση να έχει κορυφωθεί, δεν έχει προχωρήσει στη λήψη ούτε ενός μέτρου ενίσχυσης και καθοδήγησης των αγροτών και ειδικά των νέων, ώστε πράγματι κι αυτοί που θα θελήσουν να μισθώσουν εκτάσεις του Δημοσίου, να μπορούν να είναι παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί.
Λείπει η επιμόρφωση
Η επιμόρφωση είναι άγνωστη έννοια, η καθοδήγηση επίσης, το κόστος παραγωγής αυξάνει συνεχώς και τελικά ένα μεγάλο ερώτημα αιωρείται για το πώς οι 1.000 περίπου νέοι γεωργοί που εντάσσονται στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου, θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες και τελικά θα επιβιώσουν στο δύσκολο γεωργικό επάγγελμα.
Υπάρχουν όμως και άλλοι παράμετροι που προκαλούν προβληματισμό. Η λήξη όλων των καθεστώτων παραχώρησης, χωρίς να ληφθεί μέριμνα για όσους σήμερα έχουν μισθωμένες τις εν λόγω εκτάσεις, προκαλεί κενό και θέτει μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες μετακίνησης και εξεύρεσης άλλων χώρων βόσκησης των κτηνοτρόφων. Αντίστοιχο πρόβλημα προκαλείται και για τους καλλιεργητές που – ακόμη και αν μισθώσουν εκ νέου τις εκτάσεις που είχαν- θα έχουν χάσει ουσιαστικά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Η παράταση των μισθώσεων μέχρι να ολοκληρωθούν οι νέες διαδικασίες θα άμβλυνε τα προβλήματα, δεν ικανοποιεί όμως τις εκλογικές ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θέλει μέχρι τότε να έχει σε «ομηρία» περισσότερους αγρότες που θα ελπίζουν ότι αυτοί θα είναι οι τυχεροί για την παραχώρηση των εκτάσεων.
Για άγρα ψήφων!
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, για εκτάσεις μέχρι 100 στρέμματα, τη διαχείριση των μισθώσεων έχουν οι Περιφέρειες και για μεγαλύτερες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πρόκειται για μια ακόμη παραδοξότητα, καθώς από τη στιγμή που όλα θα γίνουν με διαφάνεια και μοριοδότηση, όπως υποστηρίζει το Υπουργείο, δεν μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό γιατί οι διαδικασίες για όλες τις παραχωρήσεις να μη μείνουν σε τοπικό επίπεδο, στην Περιφέρεια δηλαδή, αλλά και στους κατά τόπους δήμους, ώστε να υπερνικηθεί η γραφειοκρατία.
Η ψήφιση του Νόμου έγινε το 2012, κάτω από διαφορετικές συνθήκες, που έκτοτε έχουν διαφοροποιηθεί. Η Κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα στα τέσσερα χρόνια της δικής της θητείας να προβεί σε σχετική ρύθμιση, αλλά προφανώς κάτι τέτοιο- που θα σήμανε αποκέντρωση στην πράξη- δεν ήταν και δεν είναι στις προθέσεις της, γιατί ακριβώς την εξυπηρετεί να χρησιμοποιεί και αυτό το θέμα για άγρα ψήφων.
Απαιτούνται συγκρούσεις…
Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου δεν αρχίζουν, ούτε εξαντλούνται στις μισθώσεις εκτάσεων. Είναι κι αυτή μια ουσιαστική παράμετρος που προστίθεται σε όσες προκαλούνται με τη διαχείριση των βοσκοτόπων στο σύνολό τους, σε συνδυασμό και με τις οδυνηρές επιπτώσεις που θα έχουν οι δασικοί χάρτες στο θέμα των επιδοτήσεων. Όμως κατά βάση τα προβλήματα έχουν να κάνουν με το υψηλό κόστος παραγωγής και την αντίστοιχη πτώση τιμών πώλησης των αγροτικών προϊόντων, την έλλειψη ανταγωνιστικότητας και την πίεση που υπάρχει σε κτηνοτροφικά κυρίως προϊόντα από τις ελληνοποιήσεις και τις αθρόες εισαγωγές, όπως συμβαίνει κατά κόρον τελευταία με το γάλα. Για όλα αυτά, το Υπουργείο, η Κυβέρνηση κινείται με απαράδεκτα βραδείς ρυθμούς.
Το ξεκαθάρισμα του τοπίου απαιτεί συγκρούσεις, αποφασιστικότητα, τομές και πόλεμο κατά των λογής- λογής συμφερόντων. Και τέτοια διάθεση δεν υπάρχει από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που έχουν συμβιβαστεί με όλους και για όλα, νομίζοντας ότι έτσι μεγαλώνουν την εκλογική τους πελατεία. Πλην όμως η «συνταγή» αυτή είναι δοκιμασμένη και αποτυχημένη. Και το τίμημα θα είναι βαρύ και για όσους σήμερα επιχειρούν να τη χρησιμοποιήσουν και πάλι.