Για να μη λυθεί το θέμα, η Δημοτ. Αρχή αποφάσισε τη σύσταση Επιτροπής

ΣΤΙΣ…ΚΑΛΕΝΔΕΣ ΤΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ!

- Ορατός ο κίνδυνος τα Γιάννενα να χάσουν τις Σχολικές τους Περιουσίες εξαιτίας των υπέρογκων δανείων των Αγαθοεργών

- Γκόντας - Μπαρτζώκας ζήτησαν να περιέλθουν στον Δήμο - Εκτός Ε9 έχουν αφήσει πάνω από 200 δημοτικά ακίνητα…

ZOSIMAIA SXOLH

• Τι περιουσία έχουν τελικά τα Γιάννενα και οι δημότες τους; Πόσα ακίνητα και κτίρια αξιοποιούνται, τι αποδίδουν, πόσο πιθανό είναι να απωλέσει κάποια στιγμή η πόλη τις Σχολικές της Περιουσίες;
Τι θα γίνει στο μέλλον και ποιος θα επωμισθεί την ευθύνη διαχείρισής τους; Κανένα από τα παραπάνω καίρια ερωτήματα δεν απαντήθηκε προχθές βράδυ κατά τη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.
Εξάλλου, κανένας δεν αναφέρθηκε στο θέμα των ευθυνών, που σαφώς και υπάρχουν για την ουσιαστική εξαΰλωση της περιουσίας των Αγαθοεργών Καταστημάτων της Μητρόπολης Ιωαννίνων και για τα υπέρογκα δάνεια με τα οποία αυτά φορτώθηκαν εν μέσω κρίσης και αποτελούν πια σήμερα ένα κυριολεκτικά αβάσταχτο οικονομικό βάρος.
Αν και παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, πρωτοστατούντος του Νίκου Γκόντα, ζήτησαν με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου, οι Σχολικές Περιουσίες να περάσουν στον Δήμο Ιωαννιτών, η Δημοτική Αρχή Μπέγκα προτίμησε, συνεπικουρούμενη από την παράταξη του Λάζαρου Νάτση, να παραπέμψει το θέμα στις… καλένδες με το να πάρει απόφαση για σύσταση επιτροπής που θα… διερευνήσει το θέμα!
Χάθηκε η ευκαιρία!
Μία μοναδική ευκαιρία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λάβει αποφάσεις που θα δρομολογήσουν εξελίξεις θετικές για την πόλη όσον αφορά στα Κληροδοτήματα και τις Σχολικές της Περιουσίες, έχασε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο (φωτό).
Σ’ αυτό, λόγω των χρονικών περιορισμών που όρισε ο Πρόεδρός του για την ενημέρωση του σώματος, δεν παραβρέθηκε τελικά ο πρ. Αντιδήμαρχος Σπύρος Εργολάβος, ενώ ο πρ. δημοτικός σύμβουλος Χάρης Λεοντάρης, σε σύντομη παρέμβασή του ζήτησε να οριστεί ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τα Κληροδοτήματα. Μία συνοπτική ενημέρωση επί του θέματος, έγινε μόνο από τον Αθανάσιο Δάλλα, Πρόεδρο της Ένωσης Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, που περιέγραψε το πώς τα Αγαθοεργά Καταστήματα της Μητρόπολης οδηγήθηκαν στη χρεωκοπία και τι κίνδυνοι υπάρχουν σήμερα για την περιουσία τους.
Μία… Επιτροπή!
«Αν δε θέλεις να λύσεις ένα θέμα, φτιάξε μία επιτροπή» λέει ο λαός, κι αυτό εφάρμοσε πιστά προχθές η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, η οποία, με τη στήριξη και της παράταξης του Λάζ. Νάτση, έλαβε την απόφαση να συγκροτηθεί μία διαπαραταξιακή επιτροπή που θα διερευνήσει το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις, με τη συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου. Με άλλα λόγια, το θέμα των Κληροδοτημάτων παραπέμπεται στο… διηνεκές και σίγουρα δεν πρόκειται να υπάρξουν αποτελέσματα τουλάχιστον ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές!
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας επιχείρησε με πολύ εμφανή τρόπο να «στρογγυλέψει» τα πράγματα. Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, «μιλάμε για μια περιουσία των Γιαννιωτών και οφείλουμε να βρούμε τρόπους για να τη διασφαλίσουμε. Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε χωρίς αποδείξεις για σκάνδαλα και κακή διαχείριση. Δεν μπορούμε να εξελίξουμε το διάλογο μένοντας σε εμμονικές απόψεις και σενάρια συνομωσίας. Άλλωστε, οι έλεγχοι που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδείξει τίποτα απ’ όλα αυτά»!
Ο κ. Μπέγκας περιορίστηκε μόνο να τονίσει την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του τρόπου διαχείρισης των Κληροδοτημάτων, σπεύδοντας όμως να συμπληρώσει πως «για να γίνει αυτό δεν μπορούμε να παίρνουμε εμείς μονομερείς αποφάσεις. Ο σημερινός διαχειριστής δεν μπορεί να αγνοηθεί. Άλλωστε, η νέα ηγεσία του έχει δείξει ότι κι εκείνη καταβάλει προσπάθειες να συμμαζέψει μια κατάσταση την οποία κληρονόμησε»...
Η τοποθέτηση Γκόντα
Έχοντας ασχοληθεί επί μακρόν και ως Δήμαρχος με το θέμα των Κληροδοτημάτων και των Σχολικών Περιουσιών, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας, έκανε μία εμπεριστατωμένη τοποθέτηση, τονίζοντας πως το περίφημο «πλην Ιωαννίνων» στη διαχείρισή τους «συνιστά κατάφωρη παραβίαση της νομιμότητας και της βούλησης του διαθέτη και επαναφέρει σε ισχύ το φιρμάνι του Σουλτάνου, λες και η πόλη μας εξακολουθεί να είναι τουρκοκρατούμενη»!
Θύμισε στο σώμα ότι τρεις φορές κατά το παρελθόν, το 1989, το 1998 και το 2001 τα Δημοτικά Συμβούλια ζήτησαν τα Κληροδοτήματα Γ. Σταύρου και Ν. Ζωσιμά να περιέλθουν στον Δήμο, πράγμα που δεν έγινε, προσθέτοντας πως σήμερα «ούτε ένα ευρώ δεν καταβάλει η Πολιτεία στα Κληροδοτήματα, τα οποία χρησιμοποιεί για σχολεία». Και ο κ. Γκόντας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει ο σημερινός Μητροπολίτης Ιωαννίνων για να βάλει τάξη στο χάος που έχει προκαλέσει η κακοδιοίκηση των Αγαθοεργών.
Να περάσουν στον Δήμο…
Η πρόταση που έριξαν προχθές στο τραπέζι ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» και η παράταξη του Άρη Μπαρτζώκα υπήρξε ξεκάθαρη. Ζήτησαν επαναβεβαίωση παλαιότερων αποφάσεων του Δημοτ. Συμβουλίου για την έκδοση διαπιστωτικής πράξης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ώστε οι Σχολικές Περιουσίες να περιέλθουν στον Δήμο Ιωαννιτών.
Η πρόταση αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική για την άμεση αντιμετώπιση του πιθανού κινδύνου απώλειας των κτιρίων, ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», επισημαίνοντας πως εξαιτίας του ότι τα Αγαθοεργά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια ύψους 11,6 εκατ. ευρώ που έχουν λάβει, ενδέχεται να προβληθούν αξιώσεις επί των κτιρίων των σχολείων που βρίσκονται στην κυριότητά τους. Ο κ. Μπαρτζώκας χαρακτήρισε άτολμη έως και παρελκυστική την απόφαση που μεθόδευσε η Δημοτική Αρχή σε αγαστή σύμπραξη με την παράταξη Νάτση για τα Κληροδοτήματα, η οποία, όπως είπε, οδηγεί σε μη λύση του προβλήματος.
Από την πλευρά του ο Τάκης Τασιούλας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημείωσε πως «προφανώς και την περιουσία των Κληροδοτημάτων δεν πρέπει να τη διαχειρίζεται η Μητρόπολη. Η ιστορική εμπειρία του ελληνικού λαού, αλλά και άλλων λαών, αποδεικνύει ότι η διαπλοκή κράτους και εκκλησίας αποφέρει οφέλη και για τις δύο πλευρές». Τέλος, ο Βασίλης Καφαράκης της ΔΡΑΣΥ τόνισε ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό και εξαρτάται από την βούληση της ίδιας της Δημοτικής Αρχής.