ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΗ ΜΑΧΗ!

- «Εφιάλτης» για την Κυβέρνηση οι έως τώρα δικαστικές αποφάσεις που ανοίγουν  το δρόμο για μαζικές διεκδικήσεις επιστροφής κομμένων συντάξεων και δώρων…

SYNTAKSIOYXOI

• Υπομονή μέχρι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να επιδείξουν οι συνταξιούχοι για να μάθουν εάν τελικά θα ισχύσουν οι περικοπές στις συντάξεις τους από 1η Ιανουαρίου 2019. Μπορεί ο Αλ. Τσίπρας ήδη να προεξοφλεί ότι τελικά δεν θα κοπούν, αφού εστάλη στην Κομισιόν ο προϋπολογισμός, χωρίς να υπάρξει κάποια «ενόχληση» όπως συνέβη με άλλες χώρες, αυτό όμως δεν σημαίνει αυτόματα ότι πήρε και το «πράσινο φως»!
Εξάλλου, η Κυβέρνηση έστειλε δυο προσχέδια, ένα με τις περικοπές στις συντάξεις κι ένα χωρίς, οπότε ποια ακριβώς αντίδραση θα περίμενε κανείς από την Κομισιόν, αφού έχει στα χέρια της δυο σενάρια; Ας μην ξεχνάμε ακόμη ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό καθεστώς αυστηρής επιτροπείας και τα τεχνικά κλιμάκια θα βρεθούν και πάλι στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να περάσουν από… κόσκινο τα δημοσιονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού.
Έτσι λοιπόν , όσον αφορά για το καυτό θέμα των συντάξεων, οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται στις 3 Δεκεμβρίου, κατά την συνεδρίαση του Eurogroup.
Οι δικαστικές αποφάσεις!
Βέβαια, όσο και να προσπαθεί η Κυβέρνηση να… χρυσώσει το χάπι στους συνταξιούχους, παρουσιάζοντας ως μέγα επίτευγμα το ενδεχόμενο να μην ισχύσουν τελικά οι περικοπές από το νέο έτος, ένας άλλος «εφιάλτης» καραδοκεί για τον Αλ. Τσίπρα. Αυτός δεν είναι άλλος από τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν ήδη βγει και καλούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία να επιστρέψουν κομμένες συντάξεις και Δώρα, επικαλούμενες αντισυνταγματικότητα. Έτσι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για μαζικές διεκδικήσεις αναδρομικών από δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους.
Δικαιούχοι επιστροφών, σύμφωνα με το in.gr, είναι θεωρητικά τα 2,6 εκατομμύρια των συνταξιούχων. Ακόμη και οι πλέον χαμηλόμισθοι με συντάξεις 500, 700 και 900 ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα καλοκαιριού, ισόποσο με τη σύνταξή τους και με πλαφόν τα 800 ευρώ ετησίως.
Οι υπόλοιποι με συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ διεκδικούν και τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093, με πολύ μεγαλύτερα ποσά.
Αποκαλυπτικές μελέτες
Στο μεταξύ, ακόμη και να γλιτώσουμε τις περικοπές στις συντάξεις από το νέο έτος, το μέλλον για το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας δεν είναι καθόλου ευοίωνο.
Έρχονται λοιπόν τα στοιχεία από δυο μελέτες του Πάντειου Πανεπιστημίου για το Ασφαλιστικό, που τις παραθέτει το «Βήμα της Κυριακής», οι οποίες κάνουν λόγο για μειώσεις στις συντάξεις κατά 30%, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 73 έτη αλλά και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών κατά 35%!
Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, με τον πληθυσμό να μειώνεται διαρκώς, αποτελεί χαριστική βολή στο ασφαλιστικό και τις συντάξεις. Η γήρανση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με την έκρηξη των ελαστικών μορφών απασχόλησης αποτελούν την ενεργή νάρκη στα θεμέλια του συστήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Οι ετήσιες απώλειες για το ασφαλιστικό λόγο των ελαστικών μορφών εργασίας φτάνουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Προκειμένου απλά να διατηρηθεί εν ζωή το ασφαλιστικό σύστημα απαιτούνται επιπλέον μειώσεις στις συντάξεις κατά 30%.
Καθώς και το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, οι απαιτήσεις για καταβολή συντάξεων και περίθαλψης αυξάνονται κάθε δεκαετία. Για να αντισταθμιστεί αυτό θα πρέπει, επιπλέον, έως το 2060 το όριο συνταξιοδότησης πρέπει να διαμορφωθεί στα 73 χρόνια ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές (κύριες και επικουρικές) να αυξηθούν κατά 35%.