Κάθε χρόνο όλο και πιο πολλά τα ανεκπλήρωτα αιτήματα από το Πανεπ. Ιωαννίνων

«ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ» Η ΣΤΕΓΑΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ!

- Κατέλαβαν την Πρυτανεία χθες διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη δωματίων

- Λύσεις  αναζητά η Πρυτανεία, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δε θα ανεχθεί αυθαίρετες συμπεριφορές

- Πολλά καταλύματα φέτος μισθώνονται στην πόλη και για πρόσφυγες…

FOITHTIKES ESTIES

• Τι και αν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προσφέρει σήμερα στέγη σε περίπου 1.300 φοιτητές του, οι οποίες φιλοξενούνται στις Εστίες της Δουρούτης αλλά και σε εκείνη της οδού Δομπόλη, ενώ παράλληλα μισθώνει δεκάδες δωμάτια σε ξενοδοχεία της πόλης.
Οι ανάγκες παραμένουν και τα αιτήματα στη Φοιτητική Μέριμνα του Ιδρύματος είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν αφού είναι πάρα πολλά και οι δυνατότητες πολύ περιορισμένες. Φαινόμενο κι αυτό της οικονομικής κρίσης που έχει κάνει πια πολύ δύσκολη υπόθεση για τα παιδιά της συντριπτικής πλειοψηφίας των οικογενειών στη χώρα μας τις Πανεπιστημιακές σπουδές σε άλλη πόλη.
Το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών δημιουργεί φέτος ακόμα μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου, οι οποίες αναζητούν λύσεις, μία εκ των οποίων είναι και η ανέγερση νέας φοιτητικής εστίας. Χθες πάντως, μέλη φοιτητικών συλλόγων κατέλαβαν την Πρυτανεία διαμαρτυρόμενα για τα προβλήματα από την έλλειψη δωματίων. Μάλιστα, δεν έλειψε η ένταση ανάμεσα στους φοιτητές και τα μέλη της Πρυτανείας!
Δεν υπάρχουν χρήματα
Όλο και περισσότερα παιδιά τα οποία εισάγονται για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαπιστώνουν τα τελευταία χρόνια ότι δε μπορούν να παραμείνουν στην πόλη, αφού το κόστος συντήρησης ενός φοιτητικού νοικοκυριού είναι δυσβάσταχτο για τις οικογένειές τους.
Η οικονομική κρίση που η χώρα μας βιώνει έντονα από το 2010 και μετά έχει συρρικνώσει εισοδήματα και οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι παλιότερα ανταπεξέρχονταν χωρίς πρόβλημα στη διαμονή ενός ή και δύο ακόμα φοιτητών σε Πανεπιστημιακές πόλεις μακριά απ’ το σπίτι.
Σήμερα η πραγματικότητα είναι διαφορετική και πολλά παιδιά, λόγω έλλειψης οικονομικής δυνατότητας, αναγκάζονται ακόμα και να απαρνηθούν τις σπουδές τους (!), εφόσον έχουν εισαχθεί σε ένα Πανεπιστήμιο μακριά από την οικογενειακή εστία.
Πολλά τα αιτήματα…
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια το ενδιαφέρον των φοιτητών για την εξασφάλιση δωματίου στις Εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει αυξηθεί εντυπωσιακά, με τις Πρυτανικές Αρχές να καταφεύγουν ακόμα και στη μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχεία της πόλης προκειμένου να καλύψουν όσο περισσότερες ανάγκες μπορούν.
Το ίδιο ισχύει και φέτος, χρονιά κατά την οποία το Πανεπιστήμιο δέχθηκε ακόμα περισσότερους φοιτητές, με τη νέα Διοίκηση του Ιδρύματος να έχει εκδώσει ήδη από τις 9 Οκτωβρίου Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την «Εκμίσθωση δωματίων σε ξενοδοχεία ή σε αντίστοιχα συγκροτήματα με ενοικιαζόμενα δωμάτια της πόλης των Ιωαννίνων για τη στέγαση φοιτητών/τριών του Πανεπιστημίου μας μέχρι 30 Ιουνίου 2019». Ωστόσο, το ενδιαφέρον από πλευράς ξενοδόχων δεν είναι ιδιαίτερα έντονο, ειδικά τώρα που δωμάτια μισθώνονται με χρήματα της Ύπατης Αρμοστείας και σε πρόσφυγες, όπως εξάλλου συμβαίνει και με πολλά άδεια διαμερίσματα ανά την πόλη.
Δύσκολη η λύση!
Πάντως, και να βρεθούν τα δωμάτια που αναζητά το Πανεπιστήμιο σε ξενοδοχεία και συγκροτήματα στα Γιάννενα και πάλι η ζήτηση δε μπορεί να καλυφθεί πλήρως, αφού είναι πολύ υψηλή, ενώ οι δυνατότητες που έχει το Ίδρυμα περιορισμένες.
Μετά τις παραστάσεις που πραγματοποίησαν πρόσφατα φοιτητικοί σύλλογοι, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων όσο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο ζητώντας επιτακτικά τη στέγαση φοιτητών δωρεάν σε ξενοδοχεία της πόλης, την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών, την ένταξη των πρωτοετών στο κοινωνικό τιμολόγιο και την κατάργηση των δημοτικών τελών για το νερό και το ρεύμα, έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορες ιδέες, όπως η αξιοποίηση κενών κτιρίων που ανήκουν στον Δήμο, όμως η λύση αυτή δε φαντάζει καθόλου εύκολη, για διάφορους λόγους.
Ανακοίνωση Πρυτανείας
Σε χθεσινή της ανακοίνωση για το θέμα της Φοιτητικής Μέριμνας η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εμφανίζεται να κατανοεί μεν το πρόβλημα διαβεβαιώνοντας ότι αναζητά λύσεις για την ανακούφιση όσο γίνεται περισσότερων φοιτητών, ωστόσο, υπενθυμίζει ότι υπάρχουν νόμοι που καθορίζουν με σαφήνεια το ζήτημα της παραχώρησης στέγης τους οποίους δε μπορεί να αγνοήσει.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πρωτοπορεί και πρωτοστατεί σε ό,τι αφορά τη φοιτητική μέριμνα. Η διοίκηση του Ιδρύματος έχει θέσει ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της φροντίδας των φοιτητών με την ανέγερση μιας νέας φοιτητικής εστίας και τη βελτιστοποίηση του προγράμματος σίτισης. Δεν πρόκειται περί «παραχωρήσεων», αλλά για ανάληψη μιας κοινωνικής ευθύνης που εκφράζει όλα τα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας».
Υπάρχουν σαφή κριτήρια
Η φοιτητική μέριμνα διέπεται όμως από συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, όπως σπεύδει να υπενθυμίσει η Πρυτανεία, το οποίο καθορίζει με σαφήνεια τους δικαιούχους των παροχών, με βάση εισοδηματικά και ανθρωπιστικά κριτήρια. Και μπορεί η ίδια να συζητά με τους φοιτητές στο επίπεδο της Συγκλήτου για όλα τα θέματα που τους αφορούν, τόσο βιοτικά όσο και ακαδημαϊκά, ωστόσο, όπως διευκρινίζει, «περιθώριο για παραβίαση των κανόνων δεν υπάρχει, διότι αυτό συνεπάγεται ιδιαίτερη εύνοια για μία ή περισσότερες ομάδες εις βάρος άλλων».
Με αφορμή δε την χθεσινή κατάληψη της Πρυτανείας, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα συνηγορήσει ούτε θα ανεχθεί αυθαίρετες συμπεριφορές», όμως θα συνεχίσει να μεσολαβεί προς την αυτοδιοικητική αρχή, Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμο Ιωαννιτών, για να καλυφθούν οι ανάγκες ακόμη και μη δικαιούχων φοιτητών, το οικογενειακό εισόδημα των οποίων διαφέρει ελάχιστα από εκείνο των τυπικά δικαιούχων.
Ανάγκη για κονδύλια
Η Πρυτανεία καταλήγει στην ανακοίνωσή της τονίζοντας πως το Ίδρυμα θα υποστηρίξει θερμά κάθε διεκδίκησή των φοιτητών από την Πολιτεία σε ό,τι αφορά την αύξηση της δαπάνης για τη φοιτητική μέριμνα, ενώ επαναφέρει το αίτημά της προς το Υπουργείο Παιδείας για την έκτακτη ανάγκη χρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας και την έναρξη ανέγερσης νέας φοιτητικής εστίας, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει ήδη εκπονήσει η Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου.