ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΞΥΠΝΟΥΝ ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ‘40!

Επίκαιρο παραμένει το αίτημα οι επίσημοι εορτασμοί της 28ης Οκτωβρίου να γίνονται στην περιοχή μας

• Αύριο (12 μ.) η καθιερωμένη παρέλαση στην Κεντρική πλατεία • Τελετές για τους πεσόντες του πολέμου σε Κλεισούρα και Βουλιαράτες

Λαμπρές εκδηλώσεις για την 78η Επέτειο σε Καλπάκι, Δελβινάκι, Κόνιτσα και Γιάννενα

PARELASH

• Μπορεί οι επίσημοι εορτασμοί για το Έπος του ’40 – 41 να λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη, όμως είναι στην Ήπειρο που τέτοιες ημέρες κάθε χρόνο ξυπνούν οι μνήμες ενός πολέμου, τα πιο κρίσιμα κεφάλαια του οποίου γράφτηκαν τόσο στα βουνά της περιοχής μας, όσο και σ’ αυτά του βόρειου τμήματός της που σήμερα ανήκει στην Αλβανία.
Το αίτημα η Εθνική Επέτειος να τιμάται επίσημα στο φυσικό της χώρο, παραμένει ζωντανό και επίκαιρο και δικαιολογημένα στα Γιάννενα, το Καλπάκι το Δελβινάκι και την Κόνιτσα διοργανώνονται και φέτος λαμπρές εκδηλώσεις γι’ αυτήν, οι οποίες θα κορυφωθούν αύριο στην πρωτεύουσα της Ηπείρου με την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση (12 μ.), ενώπιον εκπροσώπων της Κυβέρνησης και των κομμάτων, όπως εξάλλου θα γίνει και στις αντίστοιχες εκδηλώσεις σε Άρτα, Η­γου­μενίτσα και Πρέ­­βεζα.
Φέτος πάντως υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά στις επετειακές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για τη διαδικασία εντοπισμού των οστών των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών του Πολέμου και μεταφοράς τους για οριστική ανάπαυση στα Στρατιωτικά Κοιμητήρια, η οποία ξεκίνησε ήδη και βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο των εορτασμών θα γίνουν αύριο σε Κλεισούρα και Βουλιαράτες επίσημες τελετές μνήμης για τους πρώτους πεσόντες που τάφηκαν στα εκεί Κοιμητήρια.
Η εκπροσώπηση
Η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου στα Γιάννενα, λόγω εντοπιότητας, τον δε Πρόεδρο της Βουλής θα εκπροσωπήσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος. Από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας τον Πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη θα εκπροσωπήσει ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας.
Στις εκδηλώσεις της γειτονικής Άρτας θα παραστεί η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, στην Ηγουμενίτσα θα βρεθεί ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας Χρήστος Λαμπρίδης. Τέλος, στην Πρέβεζα την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Γεν. Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιω­άν­νης – Ηλίας Κλάπας.
Oι σημερινές εκδηλώσεις
Οι επετειακοί εορτασμοί για την 28η Οκτωβρίου ξεκίνησαν χθες το απόγευμα από το Χάνι Δελβινάκι, έδρα του Ανεξαρτήτου Τάγματος Δελβινακίου, στο Μνημείο Πεσόντων του οποίου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Σήμερα, Σάββατο, στο επίκεντρο των επετειακών εορτασμών θα βρεθεί το ιστορικό Καλπάκι όπου στις 6 μ.μ. θα γίνουν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις στο Μνημείο του Μαχητή, οι οποίες θα έχουν ως αποκορύφωμα την εντυπωσιακή αναπαράσταση της ομώνυμης μάχης με τη συμμετοχή οπλιτών της 8ης Ταξιαρχίας Πεζικού.
Μία επετειακή τελετή θα γίνει σήμερα και στα Γιάννενα. Συγκεκριμένα, στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο, το οποίο βρίσκεται εντός του Κοιμητηρίου του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, θα τελεσθεί Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών, στην περιοχή της Ηπείρου κατά το «Έπος του 1940» (ώρα 10:30 π.μ.).
Αύριο η παρέλαση
Αύριο, Κυριακή οι κύριες εκδηλώσεις για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου «μεταφέρονται» στην πόλη των Ιωαννίνων, με επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου (10.30 π.μ.) και ομιλία από τον φιλόλογο κ. Κωνσταντίνο Βακατσά, ενώ θα ακολουθήσει (11.15 π.μ.) επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 12 μ. με την καθιερωμένη παρέλαση στην Κεντρική Πλατεία μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων – οδηγών, αναπήρων – θυμάτων πολέμου, τμημάτων ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας αντιστασιακών οργανώσεων. Στη 1 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία με επετειακά τραγούδια από την Μουσική της 8ης Ταξιαρχίας μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Λόγω των εκδηλώσεων για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου αύριο, Κυριακή θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Γιάννενα και συγκεκριμένα προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας και στάθμευσης στις οδούς Δωδώνης (από το ύψος της Στρατολογίας και κάτω), Αβέρωφ, Μητροπόλεως και στις πλατείες Πύρρου και Ανδρέα Παπανδρέου (μπροστά από το Δημαρχείο). Οι ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 7 π.μ. και θα ισχύσουν ως το πέρας των εκδηλώσεων.
…Και στην Κόνιτσα
Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου και στην Κόνιτσα. Σύμφωνα μ’ αυτό, σήμερα, Σάββατο, στις 6 μ.μ. θα γίνει επετειακή εκδήλωση στην Βούρμπιανη (Σχολαρχείο). Στις 8.30 μ.μ. θα ακολουθήσουν προβολή ντοκιμαντέρ και επετειακά τραγούδια από τη Μικτή Χορωδία Ενηλίκων και τη Φιλαρμονική «Ελευθέριος Παγγές» στην αίθουσα τελετών του Δήμου Κόνιτσας.
Αύριο, Κυριακή θα τελεστούν Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και στις 10:30 π.μ. θα γίνει επίσημη δοξολογία. Στις 10:45 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων μπροστά από το Δημαρχείο και στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Στις 11 π.μ. στην αίθουσα τελετών του Δήμου θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας ο κ. Στάθης Βίνος, συνταξιούχος Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, ενώ στις 11:30 π.μ. θα γίνει παρέλαση στο κέντρο της Κόνιτσας. Στις 12:45 μ.μ. στην κεντρική πλατεία θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τα Σχολεία του Δήμου.
Tιμή στους πεσόντες…
Στο μεταξύ, όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.», αύριο στα Στρατιωτικά Κοιμητήρια της Κλεισούρας και των Βουλιαρατών όπου ενταφιάστηκαν οριστικά τα οστά συνολικά 673 Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών του 1940 - 41, τα οποία περισυλλέγησαν τους τελευταίους μήνες από την περιοχή του Dragot της Αλβανίας θα γίνουν επίσημες τελετές μνήμης και τιμής. Η μία τελετή είναι προγραμματισμένη για αύριο, ώρα 10 π.μ. στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας, ενώ αντίστοιχη τελετή θα γίνει ώρα 12 μ., στο ιστορικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών.