Εγκληματική η αδιαφορία της Κυβέρνησης για έγκαιρη οριοθέτηση των περιοχών…

Κίνδυνος να χαθούν για 30 χρόνια οι εξισωτικές αποζημιώσεις!

- Ευρωπαίος Επίτροπος: Θα συνεχίσουν να τις εισπράττουν τα κράτη που κατέθεσαν προτάσεις

- Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τίθενται σε αμφιβολία οι πληρωμές του 2019 και μετά...

PROBATA TSOPANOS

• Πολύ πιο σοβαρό είναι το ζήτημα που έχει προκύψει με την νέα οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών της Ελλάδος, βάσει μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για την οποία ήδη έχουν εκφράσει τις έντονες διαφωνίες τους ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Η Ένωση Αγροτών» και ο Δήμος Ζίτσας.
Οι διαμαρτυρίες αφορούν το ένα σκέλος, που έχει να κάνει με τον αποχαρακτηρισμό δεκάδων χωριών ως «μειονεκτικών» που θα στερήσει από εκατοντάδες κτηνοτρόφους του νομού Ιωαννίνων (και χιλιάδων σε όλη την Ελλάδα) των εξισωτικών αποζημιώσεων.
Το δεύτερο σκέλος, όμως που είναι και το σοβαρότερο, έχει να κάνει με τον κίνδυνο να χαθεί οριστικά και για 30 χρόνια η δυνατότητα για το σύνολο των δικαιούχων κτηνοτρόφων να εισπράττουν τις εξισωτικές αποζημιώσεις.
Και για τα δύο υπάρχει πολιτική ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αν και στο πρώτο χρησιμοποιείται ως… ανάχωμα το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Για το δεύτερο όμως προκύπτουν αποκλειστικά πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης, η οποία για δύο χρόνια αδιαφορούσε να καταθέσει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια για την οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο και χρειάστηκε νέα παρέμβαση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν τον περασμένο Αύγουστο, ώστε στις 13 Σεπτεμβρίου να θέτει τα σχέδια σε διαβούλευση καθώς ως χρονικό όριο περάτωσης έχει οριστεί το τέλος του τρέχοντος έτους.
Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται πώς και σε αυτό το μείζον ζήτημα για την κτηνοτροφία μας, όπως και με τους χάρτες βόσκησης, η Κυβέρνηση κινείται με τον… αραμπά θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση της κτηνοτροφίας, ενώ είναι επόμενο όταν επιταχύνονται οι διαδικασίες να γίνονται και λάθη στις οριοθετήσεις.
Τις διαστάσεις του θέματος αποκαλύπτει ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 2 Οκτωβρίου για να πάρει χθες την απάντηση από τον Επίτροπο Φ. Χόγκαν.
Αφού αναφέρεται στις προαναφερθείσες ημερομηνίες, ο Επίτροπος, κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου», αναφέροντας τα εξής:
«Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 προβλέπει ότι η οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς θα τεθεί σε ισχύ το 2019, έτσι ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν το σύνολο των ενισχύσεων βάσει της νέας οριοθέτησης για το εν λόγω έτος. Όλα τα κράτη μέλη που σκοπεύουν να συνεχίσουν τις πληρωμές γι’ αυτές τις περιοχές έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους για τη νέα οριοθέτηση».
Ο Μ. Κεφαλογιάννης
Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, σχολιάζοντας την απάντηση του Επιτρόπου αναφέρει ότι πρόκειται για μείζον θέμα «που αφορά στον αποκλεισμό χιλιάδων αγροτών σε εκατοντάδες χωριά σε ολόκληρη την Ελλάδα οι οποίοι έως σήμερα λάμβαναν την εξισωτική αποζημίωση και τώρα μένουν εκτός του νέου συστήματος οριοθέτησης για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια.
Η απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν επιβεβαιώνει την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης {…}. Χωρίς μελέτη των κριτηρίων για την ευελιξία που διαθέτουμε και χωρίς εξάντληση του βαθμού ευελιξίας για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα. Μία απόφαση στρατηγικής σημασίας για το μέλλον του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου στη χώρα μας.
Ως αποτέλεσμα των μη ενεργειών της σημερινής κυβέρνησης είναι η χώρα μας να βρίσκεται στις τελευταίες χώρες για τις οποίες εκκρεμεί η διαδικασία αξιολόγησης και το σημαντικότερο να τίθεται σε αμφιβολία όχι μόνο η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης από το 2019 και μετά, αλλά και η μορφή και με ποια κριτήρια θα σχεδιαστεί η «βελτιωμένη» νέα οριοθέτηση».