Ο Γιαννιώτης πρ. Υπουργός μιλάει στον «Π.Λ.» για τη «συμφωνία» Ιερώνυμου-Τσίπρα

ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ!

- ΚΩΝ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Την προστατεύουμε και με το Σύνταγμα και με τους Νόμους - Ο Αλ. Τσίπρας επαναλαμβάνει προϋπάρχουσες ρυθμίσεις

- «Επιχείρηση» κατευνασμού Μητροπολιτών και Ιερέων χθες από τον Αρχιεπίσκοπο συνεπικουρούμενου από τον Ιωαννίνων Μάξιμο!

PISTOI EKKLHSIA

• Έντονες αντιδράσεις σημειώνονται από προχθές βράδυ με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και την κατ΄ αρχήν συμφωνία στην οποία κατέληξαν για τη μισθοδοσία του κλήρου και την από κοινού διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Η πρώτη αντίδραση προήλθε από το Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος που ζητά από τους Μητροπολίτες να σταματήσουν την επαίσχυντη συμφωνία, ενώ αντιδράσεις καταγράφονται και στο εσωτερικό της Ιεραρχίας της Εκκλησίας. Χθες μάλιστα μετά τη «θύελλα» που έχει ξεσηκωθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, επιχείρησε να κατευνάσει τους ιερείς, λέγοντας πώς «άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση για συμφωνία», για να προσθέσει πώς «χωρίς να είναι σύμφωνοι οι ιερείς και οι αρχιερείς δεν θα γίνει απολύτως τίποτα».
Την ίδια ώρα όμως ο Αρχιεπίσκοπος δέχεται «πυρά» εντός και εκτός εκκλησίας, καθώς κατηγορείται ότι σε μια δύσκολη φάση για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, εμφανίστηκε να βάζει «πλάτη» στον επικοινωνιακό χειρισμό που επιχειρεί ο Αλ. Τσίπρας περί διαχωρισμού Κράτους- Εκκλησίας, με πρώτο στόχο την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας.

Οι θέσεις του Κ. Τασούλα
Το τι ακριβώς συζητήθηκε και συμφωνήθηκε χθες στη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν θέμα αναλύσεων και αρθρογραφίας όλων σχεδόν των Μέσων Ενημέρωσης. Την … τιμητική του είχε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Κώστας Τασούλας, ο οποίος πέραν της κοινοβουλευτικής του εμπειρίας έχει οριστεί με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως υπεύθυνος Συντονιστής της Ν.Δ.. για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο κ. Τασούλας κλήθηκε να εκφράσει τις θέσεις της Ν.Δ., αλλά και τις προσωπικές του εκτιμήσεις σε ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε, στους «Αταίριαστους» του ΣΚΑΙ, στον Real Fm κ.α.
Σε αποκλειστικές του δηλώσεις προς τον «Πρωινό Λόγο» έδωσε και την αμιγώς προεκλογική – επικοινωνιακή διάσταση του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται (και) το συγκεκριμένο θέμα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κάνοντας και μια πολιτική εκτίμηση για τον απώτερο σκοπό της.

Σχέδιο κατά της Εκκλησίας
«Ο κ. Τσίπρας, είπε ο Γιαννιώτης βουλευτής, ουσιαστικά αναλαμβάνει να υλοποιήσει προϋπάρχουσες ρυθμίσεις ή επιχειρεί να εφαρμόσει προϋπάρχοντα σχέδια. Το θέμα είναι όμως αλλού: Μήπως αυτά τα κάνει γιατί μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, έχει σκοπό να πλήξει την Εκκλησία και προσπαθεί με αυτά να αποσπάσει την προσοχή του Χριστεπώνυμου πληρώματος; Οι πραγματικές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Εκκλησίας δεν θα φανούν με την υλοποίηση δρομολογημένων μέτρων όπως είναι η Εταιρία αξιοποίησης της περιουσίας, αλλά με τη στάση του στην Αναθεώρηση του Συντάγματος. Και δεν μας έχει πείσει ότι οι σκοποί του δεν είναι φιλικοί προς την Εκκλησία. Με την Εκκλησία μας όμως δεν παίζουμε. Την προστατεύουμε και στο Σύνταγμα και με τους νόμους».

Ούτε τομή, ούτε χωρισμός!
Ως προς τη «συμφωνία» που ανακοινώθηκε για τη μισθοδοσία, ο Κ. Τασούλας ήταν αποκαλυπτικός μιλώντας στον SKAI: «Είναι σαφές, είπε, ότι δεν υπάρχει κανένας χωρισμός Κράτους- Εκκλησίας. Το ίδιο χρηματικό ποσό που καταβάλλεται σήμερα από το Δημόσιο για μισθοδοσία των κληρικών, το ίδιο θα καταβάλλεται και στη συνέχεια. Προβλέπεται μάλιστα να αυξάνεται, όταν θα δίνονται αυξήσεις και στους δημόσιους υπαλλήλους. Το μόνο που θα αλλάξει, είναι ότι τα χρήματα για τους μισθούς θα δίνονται πλέον στην Εκκλησία, που θα τα καταβάλλει στους κληρικούς. Αυτό, ούτε τομή είναι, ούτε ιστορική συμφωνία, ούτε χωρισμός κράτους- εκκλησίας και ήδη ο ιερός κλήρος αντιδρά».

Η εκκλησιαστική περιουσία
Οι επισημάνσεις του Κώστα Τασούλα, είναι καίριες όσον αφορά τα περί διευθετήσεων ζητημάτων που αφορούν τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων, με καθυστέρηση ετών τώρα συνειδητοποίησε ότι η εκκρεμότητα αυτή δεν απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση όπως έλεγε μέχρι χθες, αλλά απαιτείται ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών όπως υποστηρίζει η Ν.Δ. Πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά με Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων τον Κ. Αρβανιτόπουλο, με το Νόμο που είχε ψηφιστεί το 2013 με τον οποίο σχηματίστηκε κοινή εταιρία Κράτους – Εκκλησίας, για την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας και του Δημοσίου. Αυτό που εξαγγέλθηκε από Τσίπρα – Ιερώνυμο είναι παρμένο από άρθρο του ανωτέρω νόμου του 2013. 50%-50% τα ποσοστά, Ανώνυμος εταιρία εκεί, ανώνυμος εταιρία εδώ κλπ.».
Το νόμο αυτό με τον οποίο μπήκαν οι βάσεις για την προχθεσινή «συμφωνία», όπως θύμισε ο Κ. Τασούλας, ο ΣΥΡΙΖΑ που τώρα ετοιμάζεται να τον υλοποιήσει και να τον διευρύνει, όχι μόνο δεν τον είχε ψηφίσει τότε, αλλά τον αποκαλούσε και «νέο Βατοπαίδι». Κάτι βέβαια που επιμελώς απέφυγε να αναφέρει ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του.
Ως προς την πιθανότητα να υλοποιηθεί η συμφωνία ο βουλευτής της Ν.Δ. ήταν επιφυλακτικός: «Δεν έχουμε συμφωνία, αλλά έχουμε εξαγγελία συμφωνίας. Και στην Ελλάδα όπως ξέρετε και ιδίως όταν έχουμε να κάνουμε με τον κ. Τσίπρα, η απόσταση μεταξύ εξαγγελίας και συμφωνίας είναι τεράστια. Απόδειξη ότι ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί και από την Ιεραρχία κάτι που δεν έχει γίνει, γεγονός που δείχνει ότι είμαστε σε πρώιμο στάδιο».

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων
Σε αντίθεση με άλλους μητροπολίτες (χθες επί παραδείγματι ο Δημητριάδος Ιγνάτιος έκανε λόγο για υποδούλωση της Εκκλησίας στο Κράτος), ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος- που συνόδευε τον Αρχιεπίσκοπο στη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, εμφανίστηκε … βασιλικότερος του Ιερωνύμου:
«Είναι μια πάρα πολύ καλή συμφωνία, η οποία αν υλοποιηθεί με τις εκατέρωθεν δεσμεύσεις που πρέπει να υπάρχουν, δίνει πάρα πολλές δυνατότητες και στην Εκκλησία και στο Κράτος», τόνισε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
Όπως εξήγησε ο κ. Μάξιμος, «η αξιοποίηση κάποιων στοιχείων που σήμερα είναι ανενεργά θα δημιουργούσε έναν κύκλο εργασιών και κάποιον πλούτο, τον οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και η Εκκλησία για το πνευματικό της έργο αλλά και η Πολιτεία για να ενισχύσει τα ταμεία της».
Ο Μητροπολίτης χαρακτήρισε βιαστικές τις αντιδράσεις των κληρικών «οι οποίοι- όπως είπε- ίσως δεν μπορούσαν να περιμένουν να δουν την εξέλιξη των πραγμάτων». Ζήτησε δε όπως «όλες οι πλευρές και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν ώστε αυτό το όραμα να γίνει πραγματικότητα προς όφελος του λαού και της Εκκλησίας με τη στενότερη έννοια και για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών».
Παραδέχθηκε δε έμμεσα την προχειρότητα της «συμφωνίας» λέγοντας πως «πρέπει να κινηθούμε άμεσα, να εξειδικεύσουμε λίγο όλη αυτή την πρόταση, σύντομα να έχουμε πιο συγκεκριμένες προτάσεις έτσι ώστε να μπορούν να τις ελέγξουν οι νομικοί και από τις δύο πλευρές - και από το Κράτος και από την Εκκλησία - και, βεβαίως, να πάρουμε τις απόψεις των αγίων αρχιερέων, γιατί όλο αυτό προϋποθέτει ότι θα το ψηφίσουν και θα το δεχθούν οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος».