Με χιλιάδες προσλήψεις η Κυβέρνηση Τσίπρα επιχειρεί να αλλάξει το αρνητικό κλίμα…

ΜΠΑΡΑΖ ΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΒΟΛΕΜΑ ΗΜΕΤΕΡΩΝ!

- Δεν θα προλαβαίνουν να βάζουν το χέρι στη τσέπη μέχρι τέλος του χρόνου οι φορολογούμενοι, που καλούνται να πληρώσουν άλλα 51,1 δισ. ευρώ το 2019

- Παρά τις δεσμεύσεις έναντι της Ε.Ε., αυξήθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

ADEIES TSEPES

• Οι τελευταίες τέσσερις ημέρες του Νοεμβρίου και ο επόμενος μήνας Δεκέμβριος, είναι η… χαρά της Εφορίας και ο «Γολγοθάς» των φορολογούμενων Ελλήνων. Μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, η δόση φόρου για τα νομικά πρόσωπα, η 3η δόση του ΕΝΦΙΑ, οι δόσεις ρύθμισης στην Εφορία, στις οποίες τον Δεκέμβριο προστίθενται και τα τέλη κυκλοφορίας!
Δυστυχώς τη χαρά της Κυβέρνησης για την έξοδο από τα μνημόνια, δεν μπορούν να συμμεριστούν οι πολίτες και δη οι συνεπείς φορολογούμενοι καθώς η φορομπηχτική πολιτική θα έχει συνέχεια και το 2019, κατά το οποίο καλούνται να πληρώσουν φόρους 51,1 δις. ευρώ. Παρά την εξόντωση μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων, η Κυβέρνηση «πανηγυρίζει» για την… επιτυχία της να δημιουργήσει υπερπλεόνασμα, το οποίο προέρχεται από την υπερφορολόγηση και από την άτυπη στάση πληρωμών, αλλά και την περικοπή των δημοσίων επενδύσεων, εκείνων που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας.
Οι χειρότερες πρακτικές
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που κατά τα άλλα, «μάχεται» κατά του παλιού πολιτικού συστήματος, όχι απλά αντιγράφει, αλλά χρησιμοποιεί και τις χειρότερες πρακτικές του: Μπροστά στον επερχόμενο εκλογικό καταποντισμό της, έχει αποδυθεί σε μια άνευ προηγουμένου ρουσφετολογική πολιτική «διαφήμισης» και εξαγγελιών προσλήψεων, σε μια απέλπιδα προσπάθειά της να αλλάξει το αρνητικό πολιτικό κλίμα. Όλες οι προσλήψεις έχουν… προεκλογικό άρωμα, ενώ ταυτόχρονα η Κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» σε κομματικά στελέχη και φίλους της για μια θέση στο Δημόσιο.
«Γαϊτανάκι» προσλήψεων
Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε περί τις 1000 προσλήψεις στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ άλλοι 5.000 άνεργοι πτυχιούχοι θα προσληφθούν μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε δημόσιες υπηρεσίες, Οι θέσεις θα αφορούν ανέργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών που θα είναι εγγεγραμμένοι ακόμη και για μία ημέρα στα μητρώα του Οργανισμού. Για 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών έχει κάνει λόγο ο Υπουργός Παιδείας, ενώ 341 μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη αναγκών σε ιδρύματα κοινωνικής φρο­ντίδας, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Το «μεγάλο παζάρι» πήγε πάντως να γίνει με τις 10.000 προσλήψεις που βιάστηκε να ανακοινώσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, μετά τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για την «απόλυση» από το Δημόσιο των 10.000 κληρικών.
Υπόσχονται και μονιμοποιήσεις!
Υπουργοί και άλλα κυβερνητικά στελέχη, δεν περιορίζονται μόνο στις εξαγγελίες, αλλά άρχισαν εδώ και καιρό να υπόσχονται μονιμοποιήσεις συμβασιούχων εκεί όπου υπάρχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, επιχειρώντας να εγκλωβίσουν χιλιάδες άτομα στον προεκλογικό τους σχεδιασμό.
Αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι φορολογούμενοι πληρώνουν από το υστέρημά τους και άλλοι φορτώνονται με οφειλές λόγω απλήρωτων φόρων. Κι όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή» παρά τους περιορισμούς που υπήρχαν για προσλήψεις, ο κυβερνητικός συνασπισμός κατάφερε να προσλάβει σε θέσεις μόνιμου και έκτακτου προσωπικού στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα 21.924 άτομα τα τελευταία 2,5 χρόνια με την δαπάνη να υπολογίζεται για το 2018 ότι θα αγγίξει τα 18 δις. Ευρώ, λόγω και των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια.
700.000 δημ. υπάλληλοι!
Από την επεξεργασία των δεδομένων που δημοσιεύονται στο «μητρώο ανθρωπίνου δυναμικού του ελληνικού Δημοσίου» φαίνεται ότι το άθροισμα τακτικού και έκτακτου προσωπικού στον στενό δημόσιο τομέα, αλλά και στα εκατοντάδες νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, έφτασε τον Δεκέμβριο του 2017 στις 698.727 άτομα και παρουσιάζεται αυξημένο κατά 21.924 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015.
Με βάση τα ίδια στατιστικά στοιχεία – αναφέρει η εφημερίδα – αποτυπώνεται η «παραβίαση» του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε τέσσερις αποχωρήσεις τόσο το 2016 όσο και το 2017, έτος κατά το οποίο οι προσλήψεις ήταν περισσότερες από τις αποχωρήσεις.
Τα νέα βάρη
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη και αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους στις 18 Δεκεμβρίου, τα καθαρά έσοδα από φόρους το 2019 σε σύγκριση με το 2018 θα είναι αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ και μάλιστα αυτή η αύξηση αναμένεται να προέλθει κυρίως από επιβαρύνσεις στην έμμεση φορολογία που πλήττει το ίδιο φτωχούς – πλούσιους.
Ο προϋπολογισμός του 2019 μπορεί να μην έχει κάποια νέα μέτρα, ωστόσο διατηρεί σχεδόν στο σύνολό του όλα τα προηγούμενα μέτρα που έχουν επιβληθεί στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, με αποκορύφωμα τους υψηλότατους συντελεστές ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.
«Ξεχασμένες»… δεσμεύσεις
Στα περίεργα, που δείχνουν όμως τον καιροσκοπισμό της Κυβέρνησης καταγράφονται δύο ανακολουθίες: Παρά τη δέσμευση περί κατάργησης του φόρου στο κρασί, αυτός παραμένει ίδιος και στο νέο προϋπολογισμό, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που έχει στην ελληνική αγροτική παραγωγή. Από κάπου άλλωστε πρέπει να εισπραχθούν χρήματα για να πληρώνονται οι νεοπροσλαμβανόμενοι.
«Κόλπο» όμως φαίνεται ότι στήνεται και με την εξαγγελία περί μείωσης του ΕΝΦΙΑ: H κυβέρνηση έχει προβλέψει μείωση εσόδων από την εξαγγελθείσα παροχή για έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατ. ευρώ και έτσι στο τελικό «κουτάκι» του προϋπολογισμού το συνολικό ποσό είσπραξης από φορολογία ακινήτων διαμορφώνεται σε 2,801 δισ. ευρώ έναντι 3,063 δισ. ευρώ που είναι η πρόβλεψη για το 2018. Ωστόσο, το τελικό ποσό μπορεί να αυξηθεί λόγω της πρόβλεψης για νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέσα στο 2019 και την καταιγίδα μεταβιβάσεων που εκτιμάται ότι θα προηγηθεί.
Ακριβό το τίμημα
Το βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να πέσει «αμαχητί»: Θα κάνει ο, τι περνά από το «χέρι» του και από τη Βουλή, ώστε να αποκαταστήσει τον «κομματικό στρατό» του, να προχωρήσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες προσλήψεις και να υπονομεύσει την επόμενη Κυβέρνηση, αδιαφορώντας αν έτσι υπονομεύει και την ελληνική οικονομία και κοινωνία, που μπορεί να τις οδηγήσει ενώπιον νέων μνημονίων. Οι Έλληνες πολίτες, όπως δείχνουν και όλες οι δημοσκοπήσεις, όχι μόνο έχουν μάθει καλά τι σημαίνει στην πράξη η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το πληρώνουν πολύ, μα πολύ ακριβά.