Ολοκληρώθηκε η μεταφορά Κλινικών, ζήτημα παραμένει το προσωπικό

Νέα πτέρυγα αλλά με… εκκρεμότητες στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων!

- «Απομακρύνεται η προοπτική λειτουργίας της μέσω ΣΔΙΤ», δήλωσε χθες ο Διοικητής του Β. Τσίκαρης

• Ουδέν νεότερο, προς το παρόν, σχετικά με την ίδρυση ΜΕΘ για παιδιά που αποτελεί αίτημα της τοπικής κοινωνίας…

PANEPISTHMIAKO NOSOKOM NEA PTERYGA

• Τριάντα χρόνια λειτουργίας συμπληρώνονται το 2019 για το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Βορειοδυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Και είναι γεγονός ότι η υγειονομική και κοινωνική προσφορά του μέσα στις τρεις αυτές δεκαετίες υπήρξε σπουδαία, ιδιαίτερα για την Ήπειρο.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια δεν ήταν… ρόδινα για το Ίδρυμα, το οποίο αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, με κυριότερο

την έλλειψη επαρκούς προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ενώ παραμένει γενική απαίτηση η δημιουργία κρίσιμων δομών, με κυριότερη τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για παιδιά, ώστε να σταματήσουν οι διακομιδές στην Πάτρα!
Κατά τα άλλα, μετά από ένα χρόνο γεμάτο αντεγκλήσεις, ενστάσεις και… καυγάδες, σύντομα αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η τέταρτη πτέρυγα του Νοσοκομείου, όπως διαβεβαίωσε χθες ο Διοικητής του Βασίλης Τσίκαρης, ο οποίος έκλεισε κάθε συζήτηση περί διαβούλευσης για το θέμα.

Ζητείται ΜΕΘ Παίδων!
«Γιορτάζοντας με εκδηλώσεις μέσα στο 2019 τα 30 χρόνια του Ιδρύματος, θα λογοδοτήσουμε, ενώ ταυτόχρονα θα ζητήσουμε από τους πολίτες να προτείνουν το Νοσοκομείο που χρειάζονται», δήλωσε χθες ο Διοικητής του.
Εύλογα λοιπόν προέκυψε ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το αίτημα της τοπικής κοινωνίας να ιδρυθεί και ΜΕΘ παίδων στα Γιάννενα. Πρόκειται για μία Μονάδα πολύ σημαντική. Αυτό προέκυψε και από την αναφορά του κ. Τσίκαρη ότι ετησίως γίνονται κατά μέσο όρο 19 διακομιδές παιδιών με σοβαρά προβλήματα από την ευρύτερη περιοχή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας που διαθέτει την αναγκαία ΜΕΘ.
Όπως είπε, γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και η Διοίκηση αναμένει ολοκληρωμένες εισηγήσεις για το θέμα από τους Διευθυντές της ΜΕΘ και της Παιδιατρικής. Έσπευσε όμως να τονίσει ότι «δεν είναι εύκολο να στηθεί μία τέτοια Μονάδα για παιδιά. Θέλει πολύ προσωπικό και μάλιστα εξειδικευμένο». Λογικά, λοιπόν, θα πάρει καιρό η δημιουργία της πολύτιμης αυτής δομής...

Η τέταρτη πτέρυγα
Μία καλή ευκαιρία για την ίδρυση Μονάδας Εντατικής Θεραπείας για παιδιά θα μπορούσε να είναι η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου, αφού θα έδινε τον χώρο που απαιτείται για τη συγκεκριμένη δομή. Αυτό δεν έγινε και η πτέρυγα είναι σχεδόν έτοιμη να λειτουργήσει πλήρως, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά των προβλεπόμενων Κλινικών σ’ αυτήν.
Διαδικασία που, ως γνωστόν, προκάλεσε πολλές διαφωνίες και ενστάσεις θέτοντας από τη μία πλευρά τη Διοίκηση και από την άλλη υπεύθυνους Κλινικών, αλλά και τον Σύλλογο Εργαζομένων, ενώ έφτασε ως θέμα και στη Βουλή. Οι ενστάσεις, που παραμένουν, αφορούν κυρίως στο ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για τη σωστή λειτουργία της πτέρυγας που είναι μάλλον εσπευσμένη!
Πάντως, ο Διοικητής του Ιδρύματος επιχείρησε χθες να βάλει τέλος στις συζητήσεις τονίζοντας πως «δεν τίθεται θέμα διαβούλευσης. Ό,τι ήταν να γίνει έγινε, όσα ήταν να μετακινηθούν, μετακινήθηκαν». Εκείνο που η Διοίκηση δεν ήθελε καν να ακούσει ήταν η λειτουργία της επίμαχης πτέρυγας με μορφή ΣΔΙΤ, με τον κ. Τσίκαρη να σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι «αυτή η προοπτική απομακρύνεται πλέον οριστικά».
Σημειώνεται εδώ ότι στο νέο κτίριο του Π.Π.Γ.Ν.Ι. μεταφέρθηκε όλη η Ορθοπεδική Κλινική ώστε να απελευθερωθούν χώροι στο παλιό κομμάτι για την Καρδιολογική, ενώ βασικότερη εκκρεμότητα είναι η λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΟΦ).

Επαρκεί το προσωπικό;
Το αν επαρκεί ή όχι το προσωπικό για τη νέα πτέρυγα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα φανεί όταν αυτή τεθεί σε πλήρη λειτουργία, δηλαδή τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γιώργος Φλούδας πριν λίγο καιρό στον «Π.Λ.», όχι μόνο το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά ούτε και αυτό στον τομέα της καθαριότητας επαρκεί σήμερα για την καινούρια πτέρυγα. Παράλληλα, είχε αναφέρει ότι το μέλλον των 281 συμβασιούχων που εργάζονται στο Ίδρυμα παραμένει… μετέωρο.
Την ίδια αγωνία προφανώς δεν συμμερίζεται η Διοίκηση με τον Β. Τσίκαρη να κάνει χθες λόγο για «σημαντική ενίσχυση του Νοσοκομείου με νέες προσλήψεις, μετατάξεις και μεταθέσεις εργαζομένων μέσα στο 2018».
Πρόκειται για 80 άτομα μη ιατρικού προσωπικού, 13 μετατάξεις από τη Μεταλλουργική, 48 ειδικευμένους γιατρούς και 18 γιατρούς, η πρόσληψη των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Σύνολο 160 άτομα. Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση να ανανεωθούν οι συμβάσεις άλλων 210 ατόμων, προσωπικού σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη.

Περί εξοπλισμού…
Κατά τ’ άλλα ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού αναφέρθηκε στην προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για διάφορα τμήματα του ιδρύματος, όπως ενός καινούριου μικροσκοπίου για τη Νευροχειρουργική Κλινική, μέσω διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενός επεμβατικού βρογχοσκοπίου για την Πνευμονολογική, την ανανέωση μέσω κονδυλίων του ΠΔΕ πέντε χειρουργικών κλινών και την αντικατάσταση 10 κλινών της ΜΕΘ, ενώ έκανε γνωστό ότι το Ακτινολογικό Εργαστήριο θα προσφέρει στο εξής και υπηρεσίες μαγνήτη καρδιάς.
Τέλος, ανέφερε πως, χάρη στην ανταπόκριση της Περιφέρειας Ηπείρου, εντάχθηκε στο ΠΕΠ η κατασκευή Κέντρου Στήριξης Εξατομικευμένης Ιατρικής.