Για την ηλεκτρονική επιτήρηση των συνόρων με θερμικές κάμερες

ΠΡΩΤΑ Ο ΕΒΡΟΣ… ΜΕΤΑ Η ΗΠΕΙΡΟΣ!

- Επίσκεψη Όλγας Γεροβασίλη και Αρχηγού ΕΛ.ΑΣ. στα Γιάννενα αλλά καμία λύση στα μεγάλα ζητήματα αστυνόμευσης της περιοχής μας

- Η Υπουργός έδωσε εύσημα στο προσωπικό, παρέπεμψε όμως την ενίσχυσή του στο… μέλλον

GEROBASILH ASTYNOMIA

• Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ήπειρο, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για την πάταξη της παρανομίας, είτε αυτή είναι μεγάλη, όπως η διακίνηση ναρκωτικών όπου οι επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ είναι πολλές, είτε πρόκειται για τη μικροπαραβατικότητα.
Από την άλλη, οι παθογένειες που αντιμετωπίζει γενικότερα το σώμα δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι σήμερα να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά ώστε ο οργανισμός της Αστυνομίας να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός, γιατί περιθώρια υπάρχουν. Για παράδειγμα, η καλύτερη υπηρεσιακή κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού και η ενίσχυσή του με νέα υλικοτεχνικά μέσα θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά!
Συζητήσεις για τα συγκεκριμένα θέματα γίνονται, ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι «χειροπιαστό», όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκανε χθες η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, η οποία βρέθηκε στα Γιάννενα και, συνοδευόμενη από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Αντιστράτηγο Άρη Ανδρικόπουλο, επισκέφθηκε το Αστυνομικό Μέγαρο αλλά και την Περιφερειακή Διοίκηση Ηπείρου της Πυροσβεστικής. Η κ. Γεροβασίλη περιορίστηκε να δώσει τα εύσημα στους αστυνομικούς για τη δουλειά που κάνουν, ενώ παρέπεμψε όλα τα υπόλοιπα θέματα στο… μέλλον!
Ήρθαν για τον «Περσέα»!
Η εφαρμογή και στην περιοχή μας από την ΕΛ.ΑΣ ενός σχεδίου εμφανούς αστυνόμευσης για την αντιμετώπιση των περιστατικών μικροπαρανομίας υπήρξε η αφορμή για την χθεσινή επίσκεψη της Πολιτικής και φυσικής Ηγεσίας της Αστυνομίας στα Γιάννενα.
Η κ. Γεροβασίλη και ο Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ συναντήθηκαν με τον Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου Κων/νο Σκούμα και με στελέχη της τοπικής Αστυνομίας. Σε δηλώσεις της η Υπουργός έδωσε τα εύσημα στην Αστυνομία για τις επιτυχίες της σε σημαντικές υποθέσεις. Όπως είπε, «προσπαθούμε να καταγράψουμε και να οργανώσουμε την αντιμετώπιση θεμάτων αστυνομικού ενδιαφέροντος με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Αυτό που ήδη φάνηκε είναι ότι στα ζητήματα του οργανωμένου εγκλήματος και της μεγάλης παραβατικότητας έχουμε μία πτωτική τάση και μία μείωση της τάξης του 30 – 33% χάρη στις εξαιρετικές επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτό σημαίνει ότι η ποιότητα των υπηρεσιών της είναι υψηλή».
Από την άλλη, ωστόσο, η κ. Γεροβασίλη παραδέχθηκε ότι τα ζητήματα της μικροπαραβατικότητας δεν έχουν μειωθεί σημαντικά και πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην αντιμετώπισή τους. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ συνέταξε ένα σχέδιο εμφανούς αστυνόμευσης σε όλη την Ελλάδα, τον «Περσέα», με βάση τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Αυτό το σχέδιο εμφανίζει ήδη τα πρώτα αποτελέσματα και έχουν ξεκινήσει συναντήσεις σ’ όλη τη χώρα για να εξειδικευτεί. «Ο άμεσος διάλογος της πολιτικής με τη φυσική ηγεσία και τους ανθρώπους που είναι καθημερινά στο δρόμο είναι τα μεγαλύτερα εχέγγυα επιτυχίας σ’ αυτό το εγχείρημα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τα ναρκωτικά
Σημαντικότερο πρόβλημα στην Ήπειρο είναι εδώ και χρόνια η εισαγωγή από τη γειτονική Αλβανία μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών με σκοπό τη διακίνησή τους σ’ όλη τη χώρα. Στον τομέα αυτό είναι αδιαμφισβήτητες οι επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ, με πιο πρόσφατη την κατάσχεση προχθές στο Κερασοχώρι Θεσπρωτίας 105 κιλών κάνναβης, ενώ πρόσφατο είναι ακόμα το περιστατικό στη Βήσσανη όπου αστυνομικοί έβαλαν «φρένο» μετά από άγρια συμπλοκή, σε 166 κιλά χασίς σκοτώνοντας μάλιστα έναν εκ των τριών διακινητών.
Το μέγεθος του προβλήματος αναγνώρισε χθες και η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ερωτηθείσα σχετικά, τόνισε πως «στην Ήπειρο λόγω του ότι συνορεύουμε με την Αλβανία, μεγάλο ζήτημα είναι το εμπόριο ναρκωτικών, το οποίο ωστόσο η Ελληνική Αστυνομία αντιμετωπίζει με σημαντικά αποτελέσματα τόσο, ώστε να έχει μειωθεί η προσπάθεια περάσματος ναρκωτικών από την περιοχή».
Προσωπικό-ελλείψεις
Από τη μία, η κρίση και τα μνημόνια οδήγησαν σε μείωση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη, σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και η υπηρεσιακή κατανομή του, καθώς οι μεγαλύτερες ανάγκες σήμερα είναι έξω απ’ τα γραφεία στα οποία απασχολείται σήμερα ένα αξιοσημείωτο ποσοστό αυτού του ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, είναι γνωστές οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τις οποίες φέρνουν τακτικά στην επικαιρότητα οι τοπικές συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών ζητώντας κάλυψή τους.
Για τα σημαντικά αυτά θέματα η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δε είχε πολλά πράγματα να πει χθες! Προτίμησε να επικαλεστεί την οικονομική κρίση και τα μνημόνια χωρίς να δεσμευθεί για κάτι πιο ουσιαστικό. Όπως ανέφερε, «είμαστε ακόμα σε συζητήσεις, θα εντοπιστούν όλα και θα προσπαθήσουμε να τα λύσουμε. Ο οδοστρωτήρας της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών που πέρασε από τη χώρα δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει την ΕΛΑΣ και σε αριθμό προσωπικού και σε υλικοτεχνικές υποδομές». Θύμισε δε ότι το 2014 καταργήθηκαν 8.700 οργανικές θέσεις αστυνομικών ανά την Ελλάδα οι οποίες τα επόμενα χρόνια ήταν αδύνατο να καλυφθούν.
Εξάλλου, η κ. Γεροβασίλη ρωτήθηκε χθες και για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το αίτημα τοπικών αυτοδιοικητικών φορέων για ενίσχυση της επιτήρησης των ελληνοαλβανικών συνόρων με ηλεκτρονικό τρόπο, δηλαδή με θερμικές κάμερες. Ούτε εδώ υπήρξε κάποια δέσμευση εκ μέρους της! Όπως σημείωσε, «ετοιμάζεται ένας διαγωνισμός για θερμικές κάμερες που θα μπουν στα σύνορα του Έβρου και θα δούμε τα θέματα για τα υπόλοιπα σύνορα της χώρας».