Αφού η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων αδυνατεί να τα ολοκληρώσει…

ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΡΓΑ ΞΑΝΑΤΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ!

- ΘΩΜΑΣ ΜΠΕΓΚΑΣ: Καταρτίσαμε εξαιρετικό πρόγραμμα παρεμβάσεων!

- ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΝΤΑΣ: Περισσεύουν τα λόγια και τα οράματα…

- Αν δεν γίνουν προσλήψεις, οι σωροί σκουπιδιών επιστρέφουν!

DHMOTIKO SYMBOYLIO 8 5 18

• Να δώσει πανηγυρικό τόνο, ενόψει εκλογών, στο πρόγραμμα έργων του 2019, επιχείρησε η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ιδιαίτερα περιχαρής υποστήριξε μάλιστα πώς η Δημοτική Αρχή κατήρτισε ένα «εξαιρετικό πρόγραμμα παρεμβάσεων σε κάθε γειτονιά, σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα». Ο Αντιδήμαρχος Έρ­γων Γιάννης Λιόντος, ήταν ακόμη πιο αισιόδοξος, για την απήχηση του προγράμματος, καθώς εμφανίστηκε βέβαιος για την επανεκλογή της Δημοτικής Αρχής, λέγοντας πως το πρόγραμμα που ψηφίστηκε θα είναι και το πρώτο από τα τέσσερα που θα προγραμματίσει για την επόμενη δημοτική περίοδο.
Ανεξάρτητα της επιχείρησης «τόνωσης» του προεκλογικού ηθικού της Δημοτικής Αρχής, η πραγματικότητα, όπως αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης- είναι ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε η Δημοτική Αρχή, ούτε νέο είναι, ούτε και το μεγαλύτερο όπως επιχείρησε να το εμφανίσει.
Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας, στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, συμπεριλαμβάνονται έργα που είναι τα ίδια προηγούμενων ετών, καθώς αυτά δεν υλοποιούνται. «Κάθε χρόνο υπάρχουν δεσμεύσεις εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και κάθε χρόνο τίποτα δεν υλοποιείται» τόνισε ο κ. Γκόντας για να προσθέσει με καυστικό τρόπο πως «δυστυχώς τα τελευταία χρόνια περισσεύουν τα λόγια και τα οράματα της Δημοτικής Αρχής και απουσιάζουν τα έργα και οι παρεμβάσεις που χρειάζεται η πόλη μας».
Η «Γιάννενα Τώρα»
Στο ίδιο «μήκος κύματος» κινήθηκε και η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» του Άρη Μπαρτζώκα, που υποστήριξε ότι «ακόμα μία φορά, αυτό που χαρακτηρίζει τη Δημοτική Αρχή είναι η γενικευμένη αοριστολογία, τα ευχολόγια και η προχειρότητα, ακόμη και στην ίδια την περιγραφή των περιβόητων έργων που φιλοδοξεί να εκτελέσει για το επόμενο έτος 2019.
Όπως και πέρυσι, η εισήγηση ήταν ανεπαρκής: Κατατέθηκε ένας πίνακας με τίτλους, οι περισσότεροι αόριστοι και αριθμούς και με πολλές ελλείψεις».
Η παράταξη επισημαίνει μάλιστα πώς «για ακόμη μια φορά υπήρχε αντιγραφή από τους περυσινούς πίνακες με προφανή στόχο να «φουσκώσει» το συνολικό ποσό, για λόγους (προεκλογικού) εντυπωσιασμού!
«Κατανοούμε την ανάγκη της Δημοτικής Αρχής να παρουσιάσει μια «Εικονική Πραγματικότητα» στην προσπάθεια της να προβάλλει τον εαυτό της ως… πρωταθλητή των έργων, αλλά δυστυχώς για εκείνη, ούτε τα πραγματικά δεδομένα την επιβεβαιώνουν, αλλά και πολύ σύντομα οι συνδημότες μας θα την «προσγειώσουν» απότομα», τονίζει σε χθεσινή της ανακοίνωση.
Τα νέα έργα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος, τα νέα έργα είναι 15 με συνολικό προϋπολογισμό 3,9 εκ. ευρώ, που βεβαίως παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορέσει να τα υλοποιήσει η σημερινή Δημοτική Αρχή και δεν μείνουν, όπως και τόσα άλλα, απλά εγγεγραμμένα στον κατάλογο. Ως επιτυχία ο Αντιδήμαρχος Ι. Λιόντος, ανέφερε πώς «έχει προβλεφθεί ώστε όλα τα υπόγεια και λοιπά αναγκαία δίκτυα να γίνονται στην αρχική κατασκευή σε συνεργασία με παρόχους». Επανέλαβε το «σλόγκαν» για ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου, με έμφαση σε «ξεχασμένες» γειτονιές και περιοχές.
Να σημειωθεί ότι από την Αντιπολίτευση θετική ψήφο έδωσε ο Λάζαρος Νάτσης της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή».
«Πονοκέφαλος» η καθαριότητα
Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανέδειξε όμως και ένα θέμα που μπορεί να χαρακτηριστεί «βραδυφλεγής βόμβα» για τη δημόσια υγεία και την εικόνα της πόλης των Ιωαννίνων. Πρόκειται για την καθαριότητα, καθώς έχει καθυστερήσει η πρόσληψη των εργαζομένων, αφού δεν έχει ανακοινωθεί ο οριστικός πίνακας προσληφθέντων. Μέχρι σήμερα έχουν προσέλθει για εργασία με τους προσωρινούς πίνακες 21 από τους 47 εργαζόμενους που θα προσληφθούν. Οι συμβάσεις ορισμένων μάλιστα έληξαν πριν την απόφαση της Κυβέρνησης για παράταση, με αποτέλεσμα να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός τους, που φτάνει σήμερα στους 7. Αν δεν ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες και δεν γίνουν οι προσλήψεις, τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο οι σωροί των σκουπιδιών να επανεμφανιστούν στην πόλη, κάτι που δεν θέλουν ούτε να το σκέπτονται οι δημότες και η Δημοτική Αρχή παραμονές ή και κατά τη διάρκεια των εορτών. Την ανησυχία του δεν έκρυψε ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, που ανέφερε πώς «θα είναι ένα πλήγμα για την εικόνα της πόλης, ειδικά αυτές τις γιορτινές μέρες. Ασκούμε πολιτική πίεση για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ενώ ταυτόχρονα φροντίζουμε να καλύψουμε τα κενά που έχουν δημιουργηθεί με δίμηνες συμβάσεις».
Η «ΟΑΣΗ»
Αίσθηση προκάλεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η παραδοχή του Δημάρχου πώς αν και η «ΟΑΣΗ» λειτουργεί από το 2016, μέχρι και σήμερα δεν έχει παραληφθεί από το Δήμο Ιωαννιτών! Το θέμα έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Σπύρος Κωνσταντόπουλος, που μετέχει και ο ίδιος στην Επιτροπή Παραλαβής.
Η Επιτροπή, δεν το παραλαμβάνει γιατί εντοπίζει πρόβλημα με τις αντλίες θερμότητας, με τον Δήμαρχο Θ. Μπέγκα, να την καλεί να παραλάβει το έργο, καταθέτοντας τις παρατηρήσεις της, ώστε στη συνέχεια η Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει τι παρεμβάσεις θα κάνουν.
Η εκκρεμότητα αυτή έχει και άλλες παρενέργειες, καθώς η εταιρία που έχει μισθώσει την ΟΑΣΗ, έχει στραφεί κατά του Δήμου για μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεών του, ο δε εργολάβος (το έργο εκτελέστηκε μέσω ΕΣΠΑ) δεν μπορεί να εισπράξει την εγγυητική του.

* * *

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης και στην αλληλογραφία του για την οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών, επαναλαμβάνοντας πώς δεν υπάρχει ίση μεταχείριση και ακόμη περιμένει να του σταλεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.