Ένα Πρόγραμμα απ’ το οποίο επωφελούνται και εκατοντάδες Γιαννιώτες

ΣΤΟΝ…ΑΕΡΑ ΤΟ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»!

Με νέα τροπολογία το λειτουργικό του κόστος μεταφέρεται στους Δήμους χωρίς να τους παρέχονται και οι αναγκαίοι πόροι, ενώ το Κράτος διατηρεί τη μισθοδοσία του προσωπικού

Μέσω ΑΣΕΠ με σύστημα μορίων η πρόσληψη 3.257 μονίμων υπαλλήλων…

BOHTHEIA STO SPITI

• Από… σαράντα κύματα, στην κυριολεξία, έχει περάσει αυτά τα τελευταία χρόνια της κρίσης το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», που αποτελεί μία από τις πιο χρήσιμες δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα μέσω της οποίας επωφελούνται χιλιάδες ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας, αλλά και άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα.
Αυτό ισχύει και για τον Δήμο Ιωαννιτών όπου την ευθύνη υλοποίησης του Προγράμματος έχει ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας (ΟΚΠΑΠΑ). Ωστόσο, τόσο εδώ όσο και σ’ ολόκληρη τη χώρα το μέλλον του «Βοήθεια στο σπίτι» βρίσκεται για μία ακόμη φορά στον… αέρα. Κι αυτό γιατί με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή οι Δήμοι καλούνται να επωμιστούν ένα μεγάλο κομμάτι του κόστους του, στο οποίο δύσκολα μπορούν να ανταπεξέλθουν, αφού το Κράτος δε φρόντισε να τους δώσει και τους αναγκαίους πόρους!
Το θέμα απασχολεί έντονα τους Δήμους και, αν δε βρεθεί λύση, κανείς δε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι τοπικές κοινωνίες να στερηθούν τελικά τις υπηρεσίες ενός σημαντικού για εκείνες Προγράμματος.

Πολύτιμες υπηρεσίες
Από το 1998 που ξεκίνησε το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κατάφερε να γίνει θεσμός, λόγω της μεγάλης απήχησης που βρήκε στις τοπικές κοινωνίες και συνεχίζει έως και σήμερα την αδιάκοπη παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας σε ηλικιωμένους πολίτες και σε άτομα με κινητικά προβλήματα που ζουν μόνα ή οι οικογένειές τους αδυνατούν να φροντίσουν.
Στον Δήμο Ιωαννιτών εργάζονται για το Πρόγραμμα 18 – 19 υπάλληλοι, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες σε εκατοντάδες ανήμπορους δημότες, τους οποίους βοηθούν να ζουν με αξιοπρέπεια και να έχουν μια όσο γίνεται καλύτερη ποιότητα ζωής. Η πόλη μας λοιπόν έχει κάθε συμφέρον να το διατηρήσει, αν και αυτό δε μοιάζει ιδιαίτερα εύκολο μετά την τροπολογία που πέρασε η Κυβέρνηση προχθές από τη Βουλή.

Περνάει στους Δήμους
Σύμφωνα με τη νέα τροπολογία, το λειτουργικό κόστος του «Βοήθεια στο σπίτι» μεταφέρεται στους Δήμους, με το Κράτος να κρατάει μόνο τη μισθοδοσία του προσωπικού! Και αυτό χωρίς αντίστοιχη μεταφορά πόρων στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, οι οποίοι έχουν δει τα τελευταία χρόνια τα κονδύλια που έχουν στη διάθεσή τους να μειώνονται κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Στο εξής λοιπόν οι Δήμοι θα πρέπει από τους μειωμένους πόρους τους να πληρώνουν οτιδήποτε αφορά την αδιατάρακτη παροχή των υπηρεσιών του Προγράμματος όπως π.χ. τον εξοπλισμό, το καθημερινό κόστος λειτουργίας, τη στέγαση, τα χρησιμοποιούμενα είδη και εργαλεία ή μηχανήματα, τις μετακινήσεις, τη συντήρηση οχημάτων, δράσεις ενημέρωσης κ.λ.π..

Με… ξένα κόλλυβα!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «airetos.gr», η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι σαφής όταν, διακριτά από τη μισθοδοσία, αναφέρει ότι προκαλείται ετήσια δαπάνη «για την κάλυψη του λοιπού λειτουργικού κόστους του υλοποιούμενου Προγράμματος από τους οικείους ΟΤΑ Α’ βαθμού».
Πάντως, σε όλη την επικοινωνιακή προβολή της κυβερνητικής παρέμβασης δεν υπάρχει καμία αναφορά για το ότι η μονιμοποίηση του Προγράμματος γίνεται «με ξένα κόλλυβα», δηλαδή οι Δήμοι την πληρώνουν κατά μεγάλο μέρος της. Η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση θα απασχολήσει και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ που συνεδριάζει αύριο, Παρασκευή.

Οι πρώτες ειδικότητες
Στο μεταξύ, σήμα για την έναρξη της διαδικασίας κατάρτισης της προκήρυξης του «Βοήθεια στο Σπίτι» έλαβε το ΑΣΕΠ. Η διαδικασία που έλαβε το «πράσινο φως» για την πρόσληψη 3.257 μονίμων μετά και την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, αποκωδικοποιεί την πρώτη λίστα των ειδικοτήτων που θα ζητηθεί. Πρόκειται για ΠΕ - ΤΕ Νοσηλευτές, ΠΕ - ΤΕ Kοινωνικούς επιστήμονες, ΠΕ - ΤΕ, ΔΕ Διοικητικούς, ΠΕ Ψυχολόγους, ΥΕ Βοηθητικό προσωπικό και ΔΕ Οδηγούς.
Η προκήρυξη θα έχει το μονόγραμμα «Κ», δηλαδή οι προσλήψεις θα γίνουν με σειρά προτεραιότητας (σύστημα μορίων). Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί με μπόνους μοριοδότησης (ειδική εμπειρία) για τους ήδη υπηρετούντες στο Πρόγραμμα.
Η διαδικασία αυτή κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση με τη διεκδίκηση των εργαζομένων του «Βοήθεια στο σπίτι» που ήταν η νομοθετική μετατροπή της σχέσης εργασίας τους με αναγνώριση του γεγονότος ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια εξυπηρετούν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Προγράμματος.
Φαίνεται λοιπόν πως θα έχει και συνέχεια ο «Γολγοθάς» για μία κατηγορία εργαζομένων που, παρά τις σημαντικές υπηρεσίες τις οποίες προσφέρουν εδώ και χρόνια, έχουν βρεθεί πολλές φορές να διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή σταθερή καταβολή των δεδουλευμένων τους και εργασιακή ασφάλεια.