Κοινωνικό μέρισμα, επιδόματα, αναδρομικά μοιράζει η Κυβέρνηση, αλλά…

ΤΑ «ΔΩΡΑ» ΤΩΝ…ΜΑΓΩΝ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ;

- Θα φθάσουν για ψώνια, χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θέρμανση, φόρους, τέλη κυκλοφορίας κ.α.;

- Οι χιλιάδες επισκέπτες οικονομική «ένεση» για τα Γιάννενα

ZEYGARI LOGARIASMOI

• Δέκα σχεδόν μέρες απομένουν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και η πόλη των Ιωαννίνων έχει φορέσει τα καλά της, δημιουργώντας εορταστικό κλίμα, προκειμένου να υποδεχθεί τους χιλιάδες επισκέπτες που αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες μέρες, αλλά και όσους ντόπιους παραμείνουν εντός των πυλών!
Από το «μέτωπο» των κρατήσεων τόσο για τα καταλύματα της πόλης, όσο και για τα δημοφιλή ορεινά θέρετρα, τα νέα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού για μια ακόμη χρονιά τα Γιάννενα συμπεριλαμβάνονται στους κορυφαίους προορισμούς της χώρας για τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Η ασφαλής οδική πρόσβαση μέσω των δυο σύγχρονων αυτοκινητόδρομων Ιόνια – Εγνατία, όπως και οι δυο πλέον αεροπορικές εταιρίες που φτάνουν στα Γιάννενα, συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή μας. Αναμφίβολα λοιπόν, οι χιλιάδες επισκέπτες που αναμένονται το επόμενο διάστημα θα είναι μια τονωτική οικονομική «ένεση» για τους επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά και γενικότερα για την αγορά, η οποία ανεβαίνει το δικό της «Γολγοθά»!
Πολλές οι υποχρεώσεις!
Και μπορεί ο Δεκέμβριος να είναι ο πιο εορταστικός μήνας του χρόνου, που εντυπωσιάζει κυρίως τα παιδιά που περιμένουν και τα δώρα από τον… Άγιο Βασίλη, ωστόσο για τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά είναι και ο πιο αγχωτικός. Κι αυτό γιατί εκτός από τα πάγια έξοδα των εορτών, θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να τακτοποιηθούν και κάποιες οικονομικές υποχρεώσεις που δεν παίρνουν αναβολή (φόροι, τέλη κυκλοφορίας, δόσεις). Εάν σ’ όλα αυτά προστεθεί και το θέμα της θέρμανσης, τότε σίγουρα για τους πιο πολλούς, ο οικογενειακός προϋπολογισμός θα τιναχθεί στον «αέρα»!
Περιμένουν τα… «δώρα»!
Έτσι λοιπόν σαν… μάννα εξ ουρανού περιμένουν τις πάσης φύσεως οικονομικές ενισχύσεις, είτε μέσω των διάφορων επιδομάτων, είτε μέσω της καταβολής συντάξεων και των αναδρομικών, είτε των «δώρων» που ακόμη καταβάλλονται στον ιδιωτικό τομέα. Ενδεικτικό το πόσο ανάγκη έχουν από ρευστό σήμερα τα νοικοκυριά, είναι το τεράστιο ενδιαφέρον των πολιτών στην υποβολή δηλώσεων για το κοινωνικό μέρισμα. Βέβαια, τα ποσά που κυμαίνονται από 200 έως 1.200 ευρώ και θα δοθούν μέσα στον Δεκέμβριο, δεν προέρχονται από την… φιλευσπλαχνία της Κυβέρνησης, όπως η ίδια φυσικά προσπαθεί να περάσει, αλλά από την υπέρμετρη φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν κυριολεκτικά γονατίσει όλο το προηγούμενο διάστημα!
Θα φθάσουν;
Οι υποχρεώσεις όμως αυτή την περίοδο είναι πολλές και απ’ ό,τι όλα δείχνουν με το υπάρχον διαθέσιμο εισόδημα και τις διάφορες μικρο-ενισχύσεις που αναμένονται μέσα στο μήνα, δεν πρόκειται να καλυφθούν όλες οι τρύπες. Τι να πρωτοπληρώσει ένα νοικοκυριό; Τις υποχρεώσεις του απέναντι στο Κράτος, τις χριστουγεννιάτικες αγορές και το γιορτινό τραπέζι, ή τα έξοδα του σπιτιού που τον χειμώνα αυξάνονται κατακόρυφα, λόγω της θέρμανσης;
Τα απολύτως απαραίτητα
Γι’ αυτό λοιπόν για μια ακόμη χρονιά τα περισσότερα νοικοκυριά θα αρκεστούν στα απολύτως απαραίτητα. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές θα περιορισθούν σημαντικά, δίνοντας φυσικά έμφαση στα δώρα των παιδιών, όπως εξάλλου και το γιορτινό τραπέζι, για το οποίο για πολλούς έχει ήδη ξεκινήσει εκτεταμένη έρευνα αγοράς.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), φέτος η μέση τιμή του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού θα κυμανθεί στα 82,45 ευρώ σε σχέση με 82,33 ευρώ που ήταν πέρυσι.
Η έρευνα βασίζεται σε τιμοληψίες από καταστήματα μεγάλων σουπερμάρκετ που πραγματοποιούν ερευνητές του ΙΕΛΚΑ και σε συνεντεύξεις με στελέχη της αγοράς για την εκτίμηση-πρόβλεψή τους για τις τιμές την εβδομάδα ως τα Χριστούγεννα (κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο καθώς σε συγκεκριμένα φρέσκα προϊόντα οι τιμές διαφοροποιούνται συνεχώς).
Έρευνα για 22 προϊόντα
Η έρευνα αφορά 22 τυπικές κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι (π.χ. κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα, γαλοπούλα, αρνί, κάστανα, αυγά, πατάτες, κ.α.).
Από τις 22 υποκατηγορίες προϊόντων που εξετάζονται στην έρευνα, στις 10 οι τιμές παρουσιάζουν μείωση, σε 2 οι τιμές είναι αμετάβλητες και σε 10 παρουσιάζουν αύξηση. Οι τιμές των κρεάτων, οι οποίες αναμένεται να διαμορφωθούν ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς τις επόμενες εβδομάδες εκτιμάται ότι σε συνέχεια του έντονου ανταγωνισμού των προηγούμενων ετών θα παρουσιάσουν μικρές διακυμάνσεις.
Είδη, όπως η νωπή γαλοπούλα που παρουσιάζουν μείωση ζήτησης θα παρουσιάσουν μικρή αύξηση στην τιμή, ενώ είδη με αύξηση στη ζήτηση, όπως το χοιρινό θα παρουσιάσουν μείωση. Μεγαλύτερες διακυμάνσεις καταγράφονται στα οπωροκηπευτικά και ειδικά στην πατάτα η οποία παρουσιάζει μεγάλη αύξηση κατά 70% στην τιμή της και επηρεάζει συνολικά αυξητικά την τιμή του φετινού χριστουγεννιάτικου καλαθιού. Σύμφωνα με την έρευνα, η αιτία για την αύξηση της τιμής της πατάτας είναι οι πολύ χαμηλές τιμές του 2017 οι οποίες απέτρεψαν κάποιους παραγωγούς να την καλλιεργήσουν και συνδυαστικά με προβλήματα στην παραγωγή που καταγράφονται σε όλη την Ευρώπη οδηγούν σε μεγάλη αύξηση της τιμής.
Πάντως τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες να εκμεταλλευτεί τις προσφορές των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ, δίνοντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα να επιλέξει και εξοικονομήσει μεσοσταθμικά περίπου 12% της αξίας των αγορών του.