Με καινοτόμες δράσεις στον πρωτογενή τομέα

ΕΤΣΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ!

Τυροκομικά, κρέατα και αρωματικά φυτά στο επίκεντρο της προσπάθειας Περιφέρειας, Δήμων και Φορέων

Η Κυβέρνηση αγνοεί τους αγρότες που από Δευτέρα βγαίνουν στους δρόμους

feta kaxrimanis

• «Αχτίδα» αισιοδοξίας για τους αγρότες μας δημιουργεί η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, γαλακτοκομικές επιχειρήσεις, αγροτικούς συνεταιρισμούς και δήμους για την ανάπτυξη και παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων, που θα έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα.
Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τις διεθνείς εξελίξεις και ειδικά με το εμπάργκο της Ε.Ε. στις εξαγωγές προς Ρωσία, συνετέλεσαν προκειμένου να εντοπιστούν παθογένειες της αγροτικής παραγωγής και ιδιαίτερα στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι τιμές παραγωγού έχουν καταρρεύσει εξαιτίας των εισαγωγών γάλακτος, που κατά τα φαινόμενα και σύμφωνα με τις καταγγελίες κτηνοτροφικών οργανώσεων, χρησιμοποιούνται και για την παραγωγή προϊόντων Π.Ο.Π. όπως είναι η φέτα, προϊόν που κατ΄ εξοχή στηρίζει την οικονομία της Ηπείρου.
Ακόμη όμως και αν δεν συνέβαινε αυτό, ακόμη και αν αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των αθρόων εισαγωγών γάλακτος και η παράτυπη χρήση του- ήδη χθες όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης κλιμάκια το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχουν εντοπίσει παραβάσεις σε επιχείρηση εκτός Ηπείρου, την οποία και μήνυσαν- γίνεται πλέον αντιληπτό, ότι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, η στήριξη των κτηνοτρόφων και γενικά όσων ασχολούνται με το γεωργικό επάγγελμα, δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στη φέτα, ή σε όσα προϊόντα κυκλοφορούν σήμερα. Η σύγχρονη αγορά, ο ανταγωνισμός έχει επιπλέον απαιτήσεις: Νέα καινοτόμα προϊόντα που να έχουν εξαγωγικά χαρακτηριστικά.
Επένδυση στην ποιότητα
Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Ηπείρου με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, επιχειρεί να αξιοποιήσει αφενός τη μοναδική χλωρίδα, με την οποία είναι «πλούσια» η Ήπειρος διαθέτοντας 5.000 ξεχωριστά είδη -σύμφωνα και με όσα είπε χθες ο κ. Καχριμάνης- αλλά και με την προώθηση νέων γαλακτοκομικών προϊόντων, προκειμένου να αναγνωριστούν ως Π.Ο.Π, που είναι και το «κλειδί» για να διεισδύσουν στις ξένες αγορές. Τα δύο από αυτά είναι γνωστά, χωρίς όμως και να διακινούνται στην αγορά. Το πρώτο είναι το κασκαβάλι Πίνδου, τυρί που έχει σταματήσει εδώ και χρόνια να παράγεται στην Ελλάδα, παράγεται όμως σε βαλκανικές χώρες με την τεχνογνωσία που είχαν μεταφέρει σε αυτές ηπειρώτες μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι. Το δεύτερο, που παρασκευάζεται και στις μέρες μας, αλλά σε μικρές ποσότητες, είναι το «τσαλαφούτι» που συναντάται στα Τζουμέρκα. Τέλος το τρίτο που παρουσιάστηκε επίσης στη χθεσινή ημερίδα για τα παραδοσιακά καινοτόμα τυροκομικά τυριά της Ηπείρου, είναι τα λεγόμενα «λειτουργικά γαλακτοκομικά προϊόντα με προσθήκη β΄ γλυκάνης».
Το «κασκαβάλι» και το «τσαλαφούτι», αποκτούν πρόσθετη αξία, καθώς η παραγωγή τους εστιάζεται κυρίως σε ορεινούς όγκους, από τους οποίους σταδιακά υποχωρεί η παραδοσιακή κτηνοτροφία λόγω κόστους διαβίωσης και των αντικινήτρων που υπάρχουν.
Το πλεονέκτημα της Ηπείρου
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανοίγοντας χθες τις εργασίες της Ημερίδας που έγινε στον Πολυχώρο «Δ. Χατζής», με τη συνεργασία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του Δήμου Ιωαννιτών, υπογράμμισε το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει η Ήπειρος με την ποικιλία των φυτών της- πολλά από τα οποία είναι αρωματικά- εξηγώντας πώς πρόκειται για τη «μεγάλη δύναμη» της περιοχής μας, όπως διαπιστώθηκε από τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού.
Συμβουλευτικά Κέντρα
Η παραγωγή νέων καινοτόμων και ιδίως των παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων, θα πρέπει να στηρίζεται αφενός σε τοπικές φυλές και αφετέρου, να ακολουθεί τις… συνήθειες και τις επιθυμίες της αγοράς, μέσω της σύγχρονης τυποποίησης. Το κενό που υπάρχει στον τομέα αυτό, επιχειρεί να καλύψει η Περιφέρεια, με την προώθηση Κέντρων Κρέατος και Κέντρου αναπαραγωγής των ντόπιων φυλών. Επίσης σχεδιάζεται και ένα τρίτο Κέντρο για τα αρωματικά φυτά. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης τα δύο θα λειτουργήσουν στις εγκαταστάσεις του Κατσικά και το Κέντρο Κρέατος σε περιοχή μεταξύ της Άρτας και της Πρέβεζας.
Τα κυβερνητικά αντίμετρα
Η προσπάθεια που γίνεται σε Ηπειρωτικό επίπεδο, ενδεχομένως και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, προσκρούει στην οικονομική κρίση και στην ανεπαρκή πολιτική που εφαρμόζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε αυτά ήρθαν να προστεθούν και οι υπέρογκες επιβαρύνσεις σε ασφαλιστικό- φορολογικό που επέβαλλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την επιβίωση των αγροτών σήμερα. Χθες αντιπρόσωποι των αγροτών είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, στον οποίο έθεσαν μεταξύ άλλων τα θέματα κόστους παραγωγής, μείωση εισφορών κ.α.. Ο Υπουργός παρέθεσε τα… επιτεύγματα της Κυβέρνησης, αλλά δεν έδωσε λύσεις στα αιτήματά τους και έτσι από τη Δευτέρα ανακοίνωσαν κινητοποιήσεις με αρχή τη Θεσσαλία. «Οι απαντήσεις που πήραµε όχι µόνο δεν µας ικανοποιούν αλλά δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή της να µην στηρίξει τον αγροτικό τοµέα». Για ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής και έλλειψη σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, έκανε λόγο η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, που κατέθεσε και σχετική επερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η χθεσινή ημερίδα
Στη χθεσινή ημερίδα βγήκαν και άλλες «ειδήσεις». Η Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Υπαίθρου Πρωτογενούς Τομέα Δήμου Ιωαννιτών Βάσω Μέγα, στο χαιρετισμό της επανέφερε το θέμα των μειονεκτικών περιοχών, τονίζοντας πώς ο Δήμος θα συνεχίσει τον αγώνα ώστε να ενταχθούν κι άλλες τοπικές κοινότητες σε αυτές, επαναλαμβάνοντας πώς ακόμη αναμένεται η απάντηση από το Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης. Ζήτησε να υπάρξει κοινός βηματισμός για άσκηση μεγαλύτερης πίεσης, ενώ όσον αφορά τα παραδοσιακά τοπικά τυροκομικά προϊόντα, τόνισε «πως είμαστε υποχρεωμένοι να τα στηρίξουμε, δίνοντας υπεραξία στο γάλα του κάθε κτηνοτρόφου».
Οι εγκαταστάσεις του Κατσικά
Τις εγκαταστάσεις του Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης στον Κατσικά, δίπλα από τη Γαλακτοκομική σχολή, η Περιφέρεια επιθυμεί να τις αξιοποιήσει εκτός από την εγκατάσταση σε αυτές των Κέντρων ντόπιων φυλών και Αρωματικών φυτών και για την Αγορά Παραγωγών. Όπως είπε ο κ. Καχριμάνης, «Η λειτουργία των Αγορών Παραγωγών έχει μείνει σε εκκρεμότητα, καθώς δεν είχε προλάβει να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης», εξήγησε για να συμπληρώσει, πώς θα είναι ένα όργανο που θα συνδιοικείται με τους παραγωγούς. «Έτσι αλλάζουμε την κατάσταση, δίνουμε βήμα για να ενισχυθούν οικονομικά απευθείας οι παραγωγοί».
Στα Γιάννενα ο εξοπλισμός του πρώην ΟΠΕ
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στο Εκθεσιακό Κέντρο και τον εξοπλισμό του πρώην ΟΠΕ, που θα μεταφερθεί πλέον στα Ιωάννινα.
«Αναζητούσαμε έκταση για τη λειτουργία Εκθεσιακού Κέντρου, για το οποίο έχουμε ήδη μελέτη σκοπιμότητας, στην οποία θα φιλοξενούνταν και το Κέντρο με τον εργαστηριακό εξοπλισμό του Ελληνικού Ινστιτούτου Συσκευασίας (πρώην ΟΠΕ), το οποίο εξασφάλισε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το τμήμα Επιστήμης Υλικών. Το Κέντρο θα λειτουργεί με την εποπτεία της Περιφέρειας Ηπείρου, από το Εργαστήριο MSS-NDE του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τελικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, αναζητήσαμε άλλο στεγασμένο χώρο έκτασης δύο στρεμμάτων και πιστεύω ότι θα είναι αρωγός μας το Κληροδότημα Γ. Σταύρου, παραχωρώντας τη χρήση των κτιριακών εγκαταστάσεων που φιλοξενούσαν στο παρελθόν τις ΔΡΥΑΔΕΣ». Σύμφωνα με την ενημέρωση του Περιφερειάρχη το εν λόγω επιστημονικό κέντρο είναι μοναδικό στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και θα χρησιμοποιείται από όλες τις επιχειρήσεις για ζητήματα συσκευασίας, αλλά και ανίχνευσης της σύστασης των προϊόντων.