Δεν επαρκούν οι οικογενειακοί γιατροί για να καλύψουν το νέο σύστημα

ΣΤΟ…ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Η Α’ΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΑ!

Σοβαρές ελλείψεις και σε Κέντρα Υγείας της Ηπείρου καταγράφει η ΠΟΕΔΗΝ, ζητώντας από την Κυβέρνηση ειδικά τις γιορτές, να καλύψει τα κενά στα χειμερινά θέρετρα με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως είναι το Μέτσοβο…

IATREIO

• Με πολλές δυσκολίες προχωρά η «μεταρρύθμιση» της Κυβέρνησης στην Πρωτοβάθμια Υγεία, καθώς όσο περνάει ο καιρός τόσο αναδεικνύονται τα προβλήματα και οι… δυστοκίες του οικογενειακού γιατρού. Του πολυδιαφημισμένου αυτού θεσμού, η εφαρμογή του οποίου υποτίθεται ότι ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Η άρνηση όμως των γιατρών να υποστηρίξουν το νέο σύστημα, δημιουργεί «πονοκέφαλο» στο Υπουργείο Υγείας, με τον Υπουργό Ανδρέα Ξανθό να παραδέχεται χθες ότι πράγματι δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα, γι’ αυτό εξάλλου και έχει ήδη αναδιπλωθεί, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι υποχρεωτική η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό και πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με όσους δεν έχουν εγγραφεί.
Στο… απόσπασμα!
Συνολικά όμως το Δημόσιο Σύστημα Υγείας βρίσκεται τελευταία στο… απόσπασμα. Αιτία η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού, με τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και τα Κέντρα Υγείας συχνά να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επικίνδυνες συνέπειες εάν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα!
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), για μια ακόμη φορά σε σχετική έρευνά της, καταγράφει τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται , ακόμα και σε περιοχές, όπου η επισκεψιμότητα είναι μεγάλη, όπως είναι το δικό μας Μέτσοβο.
«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο σχεδιασμός υλοποιείται με γοργά βήματα. Όμως τα στοιχεία τούς διαψεύδουν. Και όχι μόνο αυτό, αφήνουν τα Κέντρα Υγείας, που είναι το αποκούμπι των πολιτών σε δυσπρόσιτες, ορεινές περιοχές, να μαραζώνουν», τονίζει η Ομοσπονδία.
Και καλεί την Κυβέρνηση, ειδικά τις εορτές των Χριστουγέννων να αναζητήσει τρόπους κάλυψης των Κέντρων Υγείας με ασθενοφόρα γιατρούς και λοιπό προσωπικό.
Στα Κ. Υ. Ηπείρου
Αναφερόμενη η ΠΟΕΔΗΝ στην Ήπειρο καταγράφει ελλείψεις στα παρακάτω Κέντρα Υγείας:
Κ.Υ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ: Μεγάλη η επισκεψιμότητά του, ιδιαίτερα τον χειμώνα, όπου ως χειμωνιάτικο τουριστικό θέρετρο ο πληθυσμός τριπλασιάζεται. Μεγάλο πρόβλημα οι διακομιδές, λόγω έλλειψη οδηγών ασθενοφόρων, υπηρετούν μόλις δύο. Για δύο μέρες και πλέον δεν υπάρχει κάλυψη από ασθενοφόρο. Καλύπτει το ΕΚΑΒ, αλλά η απόσταση είναι 40 λεπτά από τα Ιωάννινα. Χωρίς αντιδραστήρια, παλιά πολλά μηχανήματα, χρήζουν αντικατάστασης. Χωρίς παρασκευαστές (μετακίνηση στο νοσοκομείο Χατζηκώστα). Οι ίδιοι οι γιατροί κάνουν και χρέη παρασκευαστή. Μεγάλη έλλειψη σε ιατρικές ειδικότητες όπως ορθοπεδικός, χειρούργος, καρδιολόγος. Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για την καθημερινή κάλυψη. Χωρίς διοικητική και τεχνική υποστήριξη. Χωρίς φύλαξη.
Κ.Υ. ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΙΟΥ ΑΡΤΑΣ: Παρότι υπάρχει σταθμός ΕΚΑΒ, δεν καλύπτει όλες τις μέρες. Έλλειψη ειδικευμένων ιατρών, παραιτήθηκε και ο τελευταίως (σύνταξη). Υπηρετούν και καλύπτουν αγροτικοί ιατροί και από τα περιφερικά ιατρεία, ένας οδοντίατρος, αλλά όχι ειδικευμένοι πλέον.
Κ.Υ. ΚΑΛΕΝΤΙΝΗΣ ΑΡΤΑΣ: Έλλειψη οδηγών και δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Υπάρχει σύγχρονο ακτινολογικό μηχάνημα αλλά όχι χειριστή ακτινολόγο.
ΤΟΜΥ-Οικογενειακοί γιατροί
Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ σχολιάζει τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες σήμερα έπρεπε να λειτουργούν 239 ΤΟΜΥ. Ταμπέλες έχουν τοποθετηθεί μόνο σε 100 εκ των οποίων οι 60 λειτουργούσαν και πριν ως Πρωτοβάθμιες μονάδες (Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, Περιφερειακά ή Αγροτικά ιατρεία).
Όσον αφορά τους οικογενειακούς γιατρούς από τους 4.024 που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση (1.195 στα ΤΟΜΥ και 2.829 συμβεβλημένοι), στην πραγματικότητα διαθέσιμοι είναι μόνο 950 (250 ΤΟΜΥ, 700 ΕΟΠΥΥ).
«Σήμερα δεν υπάρχει δωρεάν Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Οι πολίτες πληρώνουν ιδιώτη γιατρό ακόμη και για τη συνταγογράφηση. Τα Κέντρα Υγείας έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Αντί να τα ενισχύει με προσωπικό και υλικά, οι λιγοστοί εναπομείναντες γιατροί γίνονται μπαλάκι από Μονάδα σε άλλη Υγειονομική Μονάδα (κάνουν τον οικογενειακό ιατρό, εφημερεύουν κάθε ημέρα και σε άλλα Κέντρα Υγείας ή στα τοπικά Γενικά Νοσοκομεία)», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.
Δεν τους βγαίνει!
Προσφιλής λοιπόν τακτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι οι πειραματισμοί, από τους οποίους δεν γλιτώνουν ούτε οι ευαίσθητοι τομείς, όπως είναι η Υγεία και η Παιδεία…
Οι προειδοποιήσεις του ιατρικού κόσμου για «ναυάγιο» της μεταρρύθμισης του «οικογενειακού γιατρού» δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα οι κυβερνώντες τώρα να κάνουν βήματα πίσω, επιχειρώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα!
Όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός 1,5 εκατ. πολίτες έχουν εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό, ενώ άλλοι περίπου 450.000 βρίσκονται σε αναμονή. Ωστόσο, λόγω του αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί γύρω από το νέο θεσμό έσπευσε να καθησυχάσει αυτούς που δεν έχουν εγγραφεί ότι θα έχουν κανονικά πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας από το ερχόμενο έτος.
Παράλληλα, υποσχέθηκε πως θα δοθούν κίνητρα στους πολίτες όπως ότι θα έχουν προτεραιότητα στα Κέντρα Υγείας σε πρώτη φάση και στα νοσοκομεία σε δεύτερη φάση στο κλείσιμο ραντεβού για επίσκεψη ή για εξέταση. Δηλαδή όσοι παραπέμπονται μέσω οικογενειακού γιατρού θα εξυπηρετούνται γρηγορότερα.
Νέο «μπλακ άουτ»
Στο μεταξύ σύμφωνα με τα «Νέα» νέο μπλακάουτ στην σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η δεξαμενή με τους 2.350 γιατρούς (μεταξύ των οποίων παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι) των μονάδων ΠΕΔY και των Κέντρων Υγείας αδειάζει με ταχείς ρυθμούς.
Και αυτό διότι οι 800 εξ αυτών, οι οποίοι υπηρετούν στις μονάδες ΠΕΔY, έχουν καταθέσει αγωγές διεκδικώντας και την παραμονή τους στο ΠΕΔΥ και τη διατήρηση του ιδιωτικού τους ιατρείου, ενώ το Υπουργείο Υγείας τους έχει δώσει προθεσμία έως τα τέλη Δεκεμβρίου ώστε να επιλέξουν. Αν συνυπολογίσει δε κανείς και την επικείμενη συνταξιοδότηση άλλων 100 γιατρών, θα απομείνουν στις μονάδες ΠΕΔY περίπου 1.200 γιατροί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόσβαση των πολιτών σε δωρεάν δομές Υγείας.
Πάντως, τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται χωρίς καμιά παραπομπή, σε όλες τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, πρώην μονάδες ΠΕΔΥ, Περιφερειακά Ιατρεία) και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης (Νοσοκομεία).