2,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν σε λιγότερο από 10 ημέρες…

ΦΟΡΟ-ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΕΩΣ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

Υποχρεώσεις που δεν χωρούν αναβολή, διαφορετικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα ή υπέρογκους φόρους από το νέο έτος

FOROI

 

• Μέρες γιορτινές αυτές που διανύουμε, όμως οι οικονομικές υποχρεώσεις για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πρέπει να διευθετηθούν μέχρι το τέλος του 2018 (δηλαδή μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες), τους δημιουργούν ένα επιπρόσθετο άγχος.
Από την μια οι αγορές των εορτών (δώρα, χριστουγεννιάτικο τραπέζι) και από την άλλη οι φορολογικές υποχρεώσεις, που έχουν στην κυριολεξία «τσακίσει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, δεν αφήνουν ούτε ευρώ στο πορτοφόλι!
Το ποσό των 2,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τέλος του χρόνου, πληρώνοντας φόρους, κάποιοι από τους οποίους δεν χωρούν αναβολή, καθώς μετά νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα ή υπέρογκους φόρους από το νέο έτος.
Η λίστα του… τρόμου!
- Μέχρι 31 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να εξοφλήσουν την 4η δόση του ΕΝΦΙΑ για να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμο 0,73%.
-Όσοι έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο πρέπει να εξοφλήσουν μια ακόμη μηνιαία δόση των ρυθμίσεών τους.
- Τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος
- Πληρωμή του 50% ή ολόκληρου του ποσού του ΦΠΑ για το Δεκέμβριο 2018 απ’ όσες εταιρείες τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
- Εφάπαξ εξόφληση των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων, των μοτοσικλετών και των λοιπών οχημάτων για το έτος 2019, τα οποία θα επιβαρύνουν πάνω από 5 εκατ. φορολογούμενους με το συνολικό ποσό του 1,1 δισ. ευρώ. Η εξόφληση πρέπει να γίνει μέσω τραπεζών ή υποκαταστημάτων των Ελληνικών Ταχυδρομείων ή μέσω e-banking. Για πληρωμή μέσω τραπεζών ή μέσω ΕΛ.Τ.Α., οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να εκτυπώσουν τα σχετικά ειδοποιητήρια από τους λογαριασμούς τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet.
Δεν χωρούν αναβολή!
Επίσης έως τις 31 Δεκεμβρίου:
- Θα πρέπει να έχουν υποβληθεί δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων και να έχουν πληρωθεί εφάπαξ οι αναλογούντες ΦΜΑ, απ’ όσους φορολογούμενους επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα σε περιοχές, όπου από την 1η-1-2019 αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», η δήλωση φόρου μεταβίβασης πρέπει να υποβληθεί από τον αγοραστή του ακινήτου στην αρμόδια ΔΟΥ σε δύο αντίτυπα, ένα εκ των οποίων θα κρατηθεί από τον υπάλληλο της ΔΟΥ και το δεύτερο, αφού βεβαιωθεί για την ακρίβεια της αντιγραφής, θα παραδοθεί στον συμβαλλόμενο. Ο φόρος που προκύπτει από τη δήλωση πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ σε υποκατάστημα τράπεζας ή στα ΕΛΤΑ με τη χρήση κωδικού πληρωμής.
- Οι ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι δεν επιθυμούν να τα κυκλοφορούν από το νέο έτος, επειδή θέλουν να απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας, τα τεκμήρια και τους φόρους πολυτελούς διαβίωσης, πρέπει μέχρι 31-12-2018 να υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και να καταθέσουν τις πινακίδες και τις άδειες κυκλοφορίας στις αρμόδιες ΔΟΥ.
- Υποβολή δηλώσεων φόρου δωρεών-γονικών παροχών χρηματικών ποσών για την κάλυψη τεκμηρίων. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2018 περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας (ακίνητα, ΙΧ αυτοκίνητα κ.λπ.) με χρήματα προερχόμενα από δωρεές ή γονικές παροχές πρέπει να έχουν υποβάλει στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. δηλώσεις για τις συγκεκριμένες δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Μόνο εφόσον έχουν υποβάλει τις δηλώσεις αυτές μέχρι τις 31/12/2018 θα μπορούν να επικαλεστούν τα χρηματικά ποσά των συγκεκριμένων δωρεών-γονικών παροχών για να καλύψουν τα τεκμήρια απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν το 2019 και να αποφύγουν την καταβολή υπέρογκων ποσών φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων που μπορεί να τους προσδιορίσει η Εφορία.