Όχι άσκοπες μετακινήσεις πεζών και οχημάτων στην πόλη των Ιωαννίνων

ΧΙΟΝΙ ΜΕ ΠΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

- Χάος προκλήθηκε χθες στα Γιάννενα • Τελείως απροετοίμαστος πιάστηκε ο Δήμος - Σταμάτησε η αποκομιδή απορριμμάτων στην πόλη

- Κίνηση μόνο με αλυσίδες σε Εγνατία, Ιόνια Οδό και στο οδικό και επαρχιακό δίκτυο

- Μείον 10,7 βαθμοί Κελσίου στη Βοβούσα, μισό μέτρο χιόνι στη Μηλιά…

XIONI GIANNENA 1

• Τις μεγαλύτερες χιονοπτώσεις των τελευταίων ετών προκάλεσε στην Ήπειρο η «Σοφία» ντύνοντας χθες στα λευκά σχεδόν το σύνολό της, με μόνη εξαίρεση ένα τμήμα του Νομού Πρέβεζας και λίγες πεδινές περιοχές της Άρτας.
Πολύ χιόνι έπεσε και στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα κανονικό χάος στους δρόμους με μεγάλα προβλήματα ιδιαίτερα στις συγκοινωνίες και στην αποκομιδή των απορριμμάτων, αφού για μία ακόμη φορά, οι υπηρεσίες του Δήμου πιάστηκαν κυριολεκτικά στον… ύπνο, παρόλο που είχαν και την ενημέρωση και το χρονικό περιθώριο να προετοιμαστούν κατάλληλα!
Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής μας, όπου ισχύουν και απαγορεύσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων. Λόγω της κατάστασης, οι Αρχές συνιστούν στους Γιαννιώτες να μη μετακινούνται στην πόλη αν δεν υπάρχει ανάγκη προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία.

Στην… κατάψυξη!
Με μία ημέρα καθυστέρηση σε σχέση με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων ήρθαν τελικά τα χιόνια στην Ήπειρο, η οποία μπήκε ολόκληρη στην κατάψυξη! Οι χιονοπτώσεις χθες από νωρίς το πρωί ήταν έντονες τόσο στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων όσο και σ’ όλο το Νομό Ιωαννίνων αλλά και στα ορεινά της Άρτας, της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας. Συνεχίστηκαν δε τόσο το απόγευμα όσο και το βράδυ.
Πέρα από το χιόνι, προβλήματα δημιουργεί και ο παγετός, ο οποίος θα έχει και συνέχεια. Χθες ο υδράργυρος έδειξε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή μας. Ενδεικτικά, στη Βοβούσα έπεσε στους μείον 10,7 βαθμούς Κελσίου, στο Μέτσοβο στους μείον 9, στην Αγία Κυριακή και στο Πληκάτι κυμάνθηκε κοντά στους μείον 8 και στα Γιάννενα στους μείον 7. Όσο για το ύψος του χιονιού, στη Μηλιά Μετσόβου χθες το μεσημέρι είχε αγγίξει τα 50 εκατοστά!

Χάος στα Γιάννενα
Ένα κανονικό χάος προκλήθηκε χθες στα Γιάννενα και γενικότερα το Λεκανοπέδιο κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στην έντονη χιονόπτωση. Ο Δήμος γνώριζε ότι έρχονταν κακοκαιρία, όμως για μία ακόμη φορά δε φρόντισε για την έγκαιρη προετοιμασία της πόλης ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκλήθηκαν στους δρόμους της, οι οποίοι έως αργά χθες παρέμεναν στο σύνολό τους σχεδόν ακαθάριστοι. Το παραδέχθηκε εξάλλου χθες ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δημήτρης Κατηρτσίδης, ο οποίος δήλωσε στη «ΒΗΜΑ τηλεόραση» ότι ο Δήμος δεν περίμενε πως θα ρίξει τόσο χιόνι και γι’ αυτό προκλήθηκαν προβλήματα!
Κάπως έτσι, διακόπηκε η σύνδεση με τα δύο Νοσοκομεία της πόλης, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να φτάσουν σ’ αυτά ούτε οι υπάλληλοί τους. Ειδικά για το Πανεπιστημιακό, από το αστικό ΚΤΕΛ έγινε χθες το μεσημέρι ένα ειδικό δρομολόγιο με αφετηρία την Περιφέρεια προκειμένου να μεταφέρει σ’ αυτό το προσωπικό του.
Κλειστό παρέμεινε το Κολυμβητήριο του ΠΕΑΚΙ, ενώ ο Δήμος αποφάσισε να κρατήσει ανοιχτά χθες και σήμερα μέχρι τις 8 το βράδυ τα ΚΑΠΗ της πόλης, για τη φιλοξενία συμπολιτών στους θερμαινόμενους χώρους τους, αν και η πρόσβαση σ’ αυτά, ειδικά των ηλικιωμένων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση!

ΣΤΟΠ στην αποκομιδή!
Σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισε και η αποκομιδή απορριμμάτων στα Γιάννενα, με τα απορριμματοφόρα του Δήμου να μαζεύουν σκουπίδια χθες το πρωί μόνο στους δρόμους όπου είχε προηγηθεί ρίψη αλατιού και δεν υπήρχε κίνδυνος ούτε για τα οχήματα αλλά ούτε για τους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας.
Καθώς η προετοιμασία του Δήμου υπήρξε ελλιπέστατη και δεδομένου του γεγονότος ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, κανονική αποκομιδή απορριμμάτων δεν αναμένεται να γίνει πριν την ερχόμενη Δευτέρα (!), γεγονός που δημιουργεί ένα πρόσθετο μεγάλο πρόβλημα στην πόλη! Όσα δρομολόγια απορριμματοφόρων καθοριστούν από την αρμόδια υπηρεσία θα εκτελεστούν σε κεντρικούς μόνο δρόμους όπως έκανε γνωστό ο Δήμος Ιωαννιτών.

Μάχη στους δρόμους
Σε επίπεδο Ηπείρου, σκληρή μάχη έδωσαν χθες οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από την κακοκαιρία. Όπως εξήγησε σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, σε προτεραιότητα έχει τεθεί ο καθαρισμός από χιόνια του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου και στη συνέχεια η Περιφέρεια συνδράμει τους Δήμους για άλλες τοπικές παρεμβάσεις. Παράλληλα με τον αποχιονισμό γίνονται συνεχείς ρίψεις αλατιού για την αντιμετώπιση του παγετού. Συνολικά διατέθηκαν 800 τόνοι αλάτι σε ολόκληρη την Ήπειρο για να μείνουν καθαροί οι δρόμοι.
Ειδικά για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, όπως ανέφερε, έχει δοθεί προτεραιότητα στον καθαρισμό των δρόμων πρόσβασης προς τα δύο Νοσοκομεία και προς άλλες υπηρεσίες μεγάλης προσέλευσης πολιτών.

XIONI GIANNENA 2

Αλυσίδες - απαγορεύσεις
Μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων γινόταν χθες η κυκλοφορία οχημάτων στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Άρτας λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης.
Στο μεταξύ, η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου αποφάσισε την προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων και οχημάτων που δε φέρουν αλυσίδες στην Εγνατία Οδό (από την Τύρια ως την Παναγιά), την απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών και άλλων βαρέων οχημάτων όπως λεωφορείων στην Ιόνια Οδό, από τη Φιλιππιάδα ως το Επισκοπικό, αλλά και την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων χωρίς αλυσίδες στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ορεινό και ημιορεινό, των Νομών Ιωαννίνων και Άρτας και στο οδικό δίκτυο των Δήμων Φιλιατών και Σουλίου του Νομού Θεσπρωτίας.

Όχι άσκοπες μετακινήσεις
Λόγω της προβληματικής κατάστασης στους δρόμους των Ιωαννίνων, καλό θα ήταν οι πολίτες να το σκεφτούν καλά πριν βγουν έξω και κυκλοφορήσουν.
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ιωαννιτών συστήνει πεζοί και οδηγοί να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, τόσο για λόγους επικινδυνότητας, όσο και επειδή δυσχεραίνουν το έργο του αποχιονισμού που γίνεται εντός και εκτός του αστικού ιστού της πόλης από τα συνεργεία του.