ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΠΑΓΟΔΡΟΜΙΟ Η ΗΠΕΙΡΟΣ!

-Νέκρωσαν οι δρόμοι των Ιωαννίνων από τις πολικές θερμοκρασίες, παρά τη σχετική ηλιοφάνεια

• Παράπονα κατοίκων για τη Δημοτική Αρχή

• Συνεχίζεται η παγωνιά και τις επόμενες μέρες

GHPEDO PAGOS

• Μπορεί από το Σάββατο να έχει σταματήσει η χιονόπτωση που έπεσε και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, καλύπτοντας σχεδόν τα πάντα, όμως το πολικό ψύχος που ακολούθησε δημιούργησε ένα απέραντο παγοδρόμιο, με πολλά σημεία να κρύβουν επικίνδυνες παγίδες για πεζούς και οδηγούς.
Η ηλιοφάνεια του Σαββάτου και την Κυριακής δεν στάθηκε ικανή να λιώσει το χιόνι, καθώς το θερμόμετρο είχε «κολλήσει» κάτω από το μηδέν.
Σ’ όλη την Ήπειρο!
Εντυπωσιακά χαμηλές οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν χθες το πρωί σε όλη την Ήπειρο, καθώς στις περισσότερες περιοχές το πρόσημο ήταν αρνητικό. Χαρακτηριστικές οι καταγραφές των αυτόματων Μετεωρολογικών Σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών: Αγία Κυριακή Ιωαννίνων:-14, Άρτα:-1, Βουργαρέλι:-6, Βωβούσα:-16, Δερβίζιανα:
-6, Δωδώνη:-7, Ελεούσα:-11, Ζίτσα:-5, Ηγουμενίτσα:-1, Θεοδώριανα:-10, Ιωάννινα:-13, Καταράκτης Άρτας:-6, Κομπότι Άρτας: -2, Κόνιτσα:-8, Λεπιανά:-4, Μέτσοβο: -9, Ελευθεροχώρι Παραμυθιάς:-6, Πεστά:-4, Πληκάτι:-9, Πράμαντα:-7, Τρίστενο:-8, Τσεπέλοβο:-9, Τύρια:-12, Φλάμπουρα:-3.
Μόνο στην Πάργα και στην Πρέβεζα το θερμόμετρο ανέβηκε στον 1 βαθμό Κελσίου.
Τόνοι αλάτι!
Αρκετοί δρόμοι μέσα στην πόλη, αλλά και στις συνοικίες των Ιωαννίνων ήταν και χθες αδιάβατοι, ενώ πολλά ήταν και τα παράπονα πολιτών που σχολίαζαν την ανετοιμότητα που επέδειξε ο Δήμος Ιωαννιτών, καθώς υπήρξαν περιοχές που δεν έπεσε αλάτι, ενώ και τα μηχανήματα περνούσαν μόνο από κεντρικές αρτηρίες!
Ο παγετός που επικρατούσε σε όλη σχεδόν την Ήπειρο είχε σαν αποτέλεσμα κάποια στιγμή οι αρμόδιοι φορείς να ξεμείνουν από αλάτι. Κι ενώ το Σάββατο με καθυστέρηση έφτασαν περίπου 70 τόνοι από τις αλυκές του Μεσολογγίου, χθες το πρωί ο Δήμος Ιωαννιτών εξέδωσε και νέα ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία λόγω των αυξημένων αναγκών για αλάτι, σε ορισμένα σημεία διανομής υπήρχε έλλειψη, κάνοντας γνωστό ότι ανέμενε και νέα φορτία! Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να καθαρίσουν τα πεζοδρόμια και τις εισόδους των κατοικιών τους, κάτι που οι ευσυνείδητοι δημότες έκαναν, προκειμένου να είναι πιο εύκολη την πρόσβασή τους.
Όμως για τους δρόμους που έμειναν ακαθάριστοι, θα έπρεπε να είχαν φροντίσει τα μηχανήματα του Δήμου. Ευτυχώς που υπήρχαν κάποιοι εθελοντές και… ξελάσπωσαν τους φορείς, όπως ένας κύριος, ο οποίος με το μικρό του μηχάνημα ξεχιόνισε τούς μικρούς και δύσκολους δρόμους στα Καρδαμίτσια και τον οποίο ευχαριστεί μέσω του «Π.Λ.» ο αναγνώστης Λ.Ζ.
Στο Νεοχωρόπουλο
Την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να ενεργήσει εγκαίρως στην επέλαση του χιονιά σχολιάζει ο Κ. Καραπάνος, μέσω της ιστοσελίδας: neochoropoulo.word press.com. Γράφει χαρακτηριστικά: «Δεύτερη ημέρα χωρίς χιονόπτωση και η Δημοτική Αρχή ακόμα δεν έχει φροντίσει να διανοίξει πλήρως τον ένα και μοναδικό κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο Νεοχωρόπουλο, αυτόν της οδού Αγίου Σπυρίδωνα, με δεδομένο ότι στην Πανεπιστημίου ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω έργων. Στο γνωστό ανήλιο «πέταλο» απαιτείται εξαιρετική προσοχή από όλους τους οδηγούς, καθώς υπάρχουν συνθήκες παγετού και δεν είναι διαθέσιμα και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Δεν θα αναφερθούμε στα επιμέρους στενά που είναι ολικώς μη προσβάσιμα μέχρι τις εισόδους των σπιτιών.
Έχει ενδιαφέρον με ποιές συνθήκες θα κινηθούν αύριο (σ.σ. σήμερα) Δευτέρα, το πρωί οι κάτοικοι του Νεοχωρόπουλου που θα επιχειρήσουν να μετακινηθούν τις πρώτες πρωινές ώρες προς τις δουλειές τους».
Έρχεται ο «Τηλέμαχος»
Ισχυρό παγετό προβλέπει το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και για σήμερα Δευτέρα και αύριο, Τρίτη, ενώ για μεθαύριο Τετάρτη επιδείνωση του καιρού, με χιόνι ή χιονόνερο στην πόλη και χιόνι σε όλες τις περιοχές με υψόμετρο άνω των 700 μέτρων.
Η «Σοφία» που έπληξε τις προηγούμενες μέρες τη χώρα μας, θα δώσει τη θέση της σ’ ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, με το όνομα «Τηλέμαχος». Μάλιστα χθες η ΕΜΥ εξέδωσε και έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τις σποραδικές καταιγίδες και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους στα πελάγη. Την Ήπειρο η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει από μεθαύριο, Τετάρτη.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.