H νέα φοροεπιδρομή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα καθιστά ασύμφορα…

ΜΕΓΑΛΟ «ΘΥΜΑ» ΠΑΛΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ!

- Οι αυξήσεις φόρων νεκρώνουν την αγορά και καθηλώνουν 150 και πλέον επαγγέλματα

- Αντί ενεργών εργαζομένων, οι σημερινοί κυβερνώντες μετατρέπουν χιλιάδες άτομα σε… ικέτες επιδομάτων για στέγαση!

POLYKATOIKIES

• Η οικοδομή και τα ακίνητα γενικά θεωρούνται και είναι η «ατμομηχανή» της οικονομίας και της απασχόλησης, καθώς έμμεσα ή άμεσα συσχετίζονται με 150 και πλέον επαγγέλματα. Δεν αποτελεί άλλωστε σύμπτωση το γεγονός ότι η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια, προκάλεσε κάθετη πτώση του τζίρου σε καταστήματα και επιχειρήσεις που εμπορεύονται οικοδομικά υλικά, εξοπλισμού οικιών και καταστημάτων, ορισμένες από τις οποίες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κυριαρχούσαν και στην αγορά των Ιωαννίνων.
Η «ατμομηχανή» ωστόσο σήμερα στερείται «καυσίμων». Για την ακρίβεια «φορτώνεται» συνεχώς με νέα φορολογικά βάρη που καθιστούν ασύμφορη την κατοχή ακινήτων. Φόροι που έρχονται να προστεθούν και στην αισθητή μείωση των εισοδημάτων που πλέον έχουν καταστήσει ολοένα και πιο δύσκολες τις επενδύσεις ιδίως σε κατοικίες, ενώ για καταστήματα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, καθώς σήμερα σε όλες τις πόλεις, όπως και στα Γιάννενα υπάρχουν εκατοντάδες ξενοίκιαστα ή και απούλητα.

Πολιτική επιλογή η φοροεπιδρομή
Η φοροεπιδρομή επί των ακινήτων, αν και είναι φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών, φαίνεται ότι καθιερώνεται ως πολιτική και αυξάνεται επί της σημερινής Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που έχουν στο πολιτικό τους DNA την εχθρικότητα προς την ιδιοκτησία.
Η διαφορά βέβαια με το παρελθόν, έγκειται στο γεγονός ότι διανύοντας μια βαθιά κοινωνική κρίση, η πρώτη «διορθωτική» παρέμβαση στην οικονομική πολιτική που θα προέκρινε μια κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης έναντι του κοινωνικού συνόλου και όχι έναντι του κομματικού της «πυρήνα», θα ήταν η αναθέρμανση της οικοδομής και της αγοράς των ακινήτων. Στόχος που επιτυγχάνεται μέσω μείωσης της φορολογίας, ώστε να υπάρξουν άμεσα και χειροπιαστά οφέλη για την οικονομία και τη μείωση της ανεργίας. Αυτό θα συνέβαινε με μια «κανονική» Κυβέρνηση. Δεν συμβαίνει όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ, που κινείται προς εντελώς διαφορετική κατεύθυνση: Το 2019, συνοδεύεται με ένα νέο μπαράζ αυξήσεων σε φόρους, που θα πλήξει ακόμη περισσότερα τα ακίνητα. Από τις αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι, ο φόρος μεταβίβασης έχει ήδη αυξηθεί κατά 50% στις περιοχές που αναπροσαρμόστηκαν, ενώ αυξήσεις θα γίνουν και σε γονικές παροχές, κληρονομιές και λοιπούς φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν το τέλος ακίνητης περιουσίας, το τεκμήριο κατοικίας (στη φορολογία), ο ΦΠΑ 24% στις νεόδμητες κατοικίες, τα δημοτικά τέλη, το τέλος εγγραφής στο Κτηματολόγιο, τα πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων, τις εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη στα σχέδια πόλεων.

Έρχονται και χειρότερα!
Το «κακό» όμως δεν σταματά εδώ: Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας και οι λοιποί του ΣΥΡΙΖΑ να «καυχώνται» και να πανηγυρίζουν την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά οι «υπογραφές» τους για τις επώδυνες συμφωνίες που υπέγραψαν με τους θεσμούς και ισχύουν τις βρίσκουν μπροστά τους οι πολίτες. Λίαν συντόμως αναμένονται νέες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες εντός του 2019 και του 2020, με στόχο την εξίσωση της αντικειμενικής τιμής με την εμπορική αξία των ακινήτων! Οι αυξήσεις αυτές θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τον ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο η Κυβέρνηση ναι μεν ανακοίνωσε κάποιες οριακές μειώσεις, αλλά ο νέος λογαριασμός για τους υπόλοιπους θα πληρωθεί επί της νέας Κυβέρνησης.

Εξαρτημένοι «επιδοματούχοι»
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ άλλωστε έχει αποδείξει ότι ελάχιστα ενδιαφέρεται για την πραγματική ανάπτυξη που συνοδεύεται με θέσεις εργασίας. Η επιλογή της είναι η επιδοματική πολιτική, η μετατροπή όσο το δυνατόν περισσότερων ελλήνων σε «επιδοματούχους», ώστε να εξαρτώνται απόλυτα από τη βούληση των κυβερνώντων και να μετατρέπονται έτσι σε … πειθήνιους ψηφοφόρους. Την ίδια τακτική ακολουθεί «πιστά» και στο θέμα της στέγης. Μοιράζει επιδόματα ενοικίου- -που όντως είναι αναγκαία για έναν αριθμό συμπολιτών- αλλά και επιδόματα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις στεγαστικού δανείου που έχουν λάβει στο παρελθόν! Και για τη μία κατηγορία και για την άλλη ισχύει όμως το ίδιο επιχείρημα: Εκείνο που θα πρέπει και έπρεπε να επιδιώξει μια υπεύθυνη Κυβέρνηση, είναι το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων, που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και θα μειωθούν όσοι έχουν ανάγκη επιδόματος. Γιατί αυτό δεν θα το έχουν ανάγκη όσοι εργάζονται, ούτε και αυτό της κοινωνικής αλληλεγγύης, δηλαδή την… ελεημοσύνη της σημερινής Κυβέρνησης.
Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από το χαρακτηρισμό του επιδόματος στέγασης, ως προνομιακό πρόγραμμα! Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινές πληροφορίες, εντός των ημερών αναμένεται η έκδοση της ΚΥΑ για τη χορήγηση του επιδόματος, που θα ανέρχεται από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως. Ο αριθμός δε των επιδοματούχων ανέρχεται σε 300.000 νοικοκυριά, στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει το μάτι» ενόψει εκλογών…