«Βρέχει» λεφτά από την Ε.Ε. και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ…κρατούν ομπρέλα!

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ!

Ανίκανη η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει το πακέτο Γιούνκερ, αφού εδώ και 4 χρόνια δεν έφτασε ούτε 1 ευρώ στην ελληνική γεωργία

• Τι αποκαλύπτουν οι βουλευτές της Ν.Δ. Φωτ. Αραμπατζή και Γ. Καρασμάνης

AGROTES XRHMATA

 

• Την ώρα που ο αγροτικός τομέας στη χώρα μας, περνάει πολύ δύσκολες μέρες, με τους ανθρώπους του κλάδου να κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα, λόγω των πολλών προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν (υψηλό κόστος παραγωγής, φορολογικό, ασφαλιστικό κ.α.), η Κυβέρνηση αδυνατεί να αξιοποιήσει ακόμη και έτοιμα ευρωπαϊκά κονδύλια!
Το γεγονός αυτό στηλιτεύουν τόσο η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, όσο και ο πρ. Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνης που με στοιχεία αναφέρονται στην αδυναμία της Κυβέρνησης να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά και τα εναπομείναντα εθνικά, τονίζοντας την επενδυτική απραξία που επικρατεί σήμερα στην ελληνική ύπαιθρο.

Ούτε ένα ευρώ!
«Εδώ και 4 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και παρά τη σημαντική αποεπένδυση που έχει υποστεί η χώρα μας, η ελληνική γεωργία δεν έχει επωφεληθεί ούτε 1 ευρώ από ένα τόσο σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο (το πακέτο Γιούνκερ)», αναφέρει χαρακτηριστικά σε χθεσινή ανακοίνωσή της η κ. Αραμπατζή. Και προσθέτει ότι πρόκειται «για ένα επενδυτικό σχέδιο που αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που παρέχει εγγυήσεις πρώτης απώλειας. Ένα σχέδιο που εξασφαλίζει την πολυπόθητη δανειοδότηση με χαμηλά επιτόκια για τους νέους αγρότες, μεταβαλλόμενα επιτόκια ανάλογα με τις τιμές των προϊόντων στην αγορά κατά το πρότυπο της Ιρλανδίας και παροχή των αναγκαίων μικροπιστώσεων για τις αναγκαίες αγροτικές επενδύσεις».

Κρατούν ομπρέλα!
Η Τομεάρχης της Ν.Δ. επιρρίπτει ευθύνες στην Κυβέρνηση, η οποία με την στάση της στερεί τους αγρότες της χώρας μας από τις αναπτυξιακές ευκαιρίες του Πακέτου Γιούνκερ για τον αγροδιατροφικό Τομέα, σημειώνοντας με έμφαση ότι «βρέχει λεφτά για την ευρωπαϊκή γεωργία και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει να κρατά ομπρέλα…»!
Αφορμή για την παραπάνω κριτική στάθηκε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η πρόσφατη (3/1/2019) υπογραφή συμφωνίας για τη χορήγηση εγγύησης ύψους 610 εκατ. ευρώ από το πακέτο Γιούνκερ σε Ισπανική τράπεζα, για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά 15.000 μικρών επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα όπως και η πρόσφατη (13/9/2018) χρηματοδοτική συμφωνία ύψους 155 εκατ. ευρώ μεταξύ Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και ρουμανικής Κυβέρνησης, με αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση των αγροτών και των επιχειρήσεων στις αγροτικές περιοχές.

Μνημείο ανικανότητας
«Η αδυναμία αξιοποίησης του Πακέτου Γιούνκερ, ακόμη και σε ό,τι αφορά το πρώτο βήμα υλοποίησής του, συνιστά μνημείο ανικανότητας της Κυβέρνησης. Χρειάστηκαν 16 ολόκληροι μήνες (Απρίλιος 2017) και η σφοδρή αντιπολίτευση της ΝΔ για να υπογράψουν επιτέλους την εκ των προτέρων -ex-ante- αξιολόγηση ενώ οι υποσχέσεις του νέου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 περί δήθεν διαμόρφωσης χαρτοφυλακίου άνω του μισού δισ. ευρώ για τους αγρότες επενδυτές, έμειναν, όπως πάντα, στα χαρτιά. Άλλη μια απόδειξη δυστυχώς ότι η Κυβέρνηση της επετειακής, επιδοματικής πολιτικής, έχει μαύρα μεσάνυχτα και αλλεργία στις επενδύσεις».

Στα χνάρια του Αποστόλου…
Εξάλλου, ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, σε μακροσκελή δήλωσή του, αφού υπογραμμίζει ότι και ο νέος Υπουργός Στ. Αραχωβίτης ακολουθεί πιστά τα ίδια πολιτικά ατοπήματα και τις ίδιες αστοχίες, που σημάδεψαν την τριετία Αποστόλου, με έμφαση τονίζει, μεταξύ άλλων: «Ας καταλάβει ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι η κυβερνητική «παροχή» της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος (650 – 500 ευρώ το χρόνο) για τους συνεταιρισμένους αγρότες δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς οι αγρότες μας έζησαν και ζουν με:
- Την αύξηση κατά 50% (από το 12% στο 24%) στο ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα.
- Την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο για αγροτική χρήση.
- Την εκτίναξη, από το 22% στο 45%, των φορολογικών συντελεστών για το αγροτικό επάγγελμα.
- Την αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου και την αύξηση, από το 2,2% στο 10%, της εισφοράς αλληλεγγύης.
- Τη φορολόγηση, για πρώτη φορά στα χρονικά, των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων, από το πρώτο κιόλας ευρώ.
- Την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί που αφού πρόσφατα κρίθηκε αντισυνταγματικός αναγκάστηκε να τον καταργήσει και την αύξηση του φόρου στη μπύρα.
- Την αύξηση του χρόνου διάρκειας στο φρέσκο αγελαδινό γάλα, που άνοιξε τις πύλες για αθρόες εισαγωγές.
- Την παράλυση των ελέγχων και των ισοζυγίων στη φέτα, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα».